background img
banner
banner

Το ιστορικό Σχέδιο Πόλεως του Αιγίου και οι ενέργειες που προηγήθηκαν

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Όλες εκείνες οι ενέργειες που έγιναν επί Καποδίστρια, την περίοδο 1828- 1836 και αποτέλεσαν προάγγελο της δημιουργίας του Σχεδίου Πόλεως Αιγίου το 1874, στον «σκελετό» του οποίου στηριζόμαστε ακόμη και σήμερα, πρόκειται να παρουσιαστούν σε μία ενδιαφέρουσα για την πόλη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί από τον δήμο Αιγιαλείας, μεθαύριο Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία από το Αίγιο Χρήστος Φωτόπουλος ενώ ο χώρος που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση, είναι η αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου.
Σε ό,τι αφορά τον τόπο που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης δήμου Αιγιαλείας Λεωνίδας Καράμπελας, επισήμανε στο Protionline.gr  πως επελέγη και κινήθηκαν διαδικασίες για να επιτραπεί η χρήση του, διότι και το θέμα της εκδήλωσης σχετίζεται με την ιστορία του τόπου. Τον κ. Φωτόπουλο θα προλογίσει η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη.

Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Το Σχέδιο Πόλεως της Βοστίζης 1828- 1836» και, όπως έκανε γνωστό ο κ. Καράμπελας, ο κ. Φωτόπουλος πρόκειται να παρουσιάσει τα στοιχεία που έχει συλλέξει από το Γενικό Αρχείο του Κράτους, τα οποία σχετίζονται με τις ενέργειες που έγιναν μετά την απελευθέρωση από του Τούρκους, επί Καποδίστρια, ώστε να δημιουργηθεί για πρώτη φορά Σχέδιο Πόλης στο Αίγιο, το επονομαζόμενο τότε «Βοστίτσα». Αξιοσημείτο είναι ακόμη το γεγονός που έκανε γνωστό ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας, ότι την περίοδο εκείνη, προσωρινά και επειδή η Πάτρα δεν είχε απελευθερωθεί ακόμη από τους Τούρκους, η Μυρόβρυση ήταν η πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας! ΄΄Θα γίνουν γνωστά μέσω του κ. Φωτόπουλου, όλα τα στοιχεία, τα πρόσωπα στα οποία είχε ανατεθεί από τον πρώτο κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας το Σχέδιο Πόλης της Βοστίτσας, όλες οι διαδικασίες που έγιναν και από πόσα… κύματα πέρασε για να φτάσει σε σημείο τελικά να μην πραγματοποιηθεί την περίοδο εκείνη΄΄, σημείωσε ο κ. Καράμπελας, προσθέτοντας: ΄΄Παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς λειτουργούσαν τότε οι πρόγονοί μας στο συγκεκριμένο θέμα΄΄.

Βάση για το Σχέδιο του 1874, ενός εκ των παλαιότερων στην Ελλάδα!

Ουσιαστικά, από τις ενέργειες που έγιναν τότε, αποτέλεσαν βάση για το μετέπειτα Σχέδιο Πόλης που προωθήθηκε το 1860 και ισχύει από το 1874- ενός εκ των παλαιοτέρων στην Ελλάδα, επί δημαρχίας Ρωμανόλη στο Αίγιο, σε μία περίοδο μάλιστα που το Αίγιο είχε χτυπηθεί από καταστροφικό σεισμό. Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία για την ρυμοτομία του Αιγίου, υπάρχουν από το Κτηματολόγιο των Ενετών στα 1650.

Και βέβαια, το τότε Σχέδιο Πόλης όχι μόνο δεν απέχει από αυτό που ισχύει σήμερα, αλλά πάνω σε αυτό «πάτησαν» μεταγενέστερα και με προσθήκες και τροποποιήσεις, πήρε την σημερινή του μορφή. Κομβικό σημείο ήταν η αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια που εκκρεμούσε για πολύ καιρό και ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις έβαζε φραγή στην οικοδομική δραστηριότητα, εμποδίζοντας κάθε δυνατότητα ανάπτυξης, αφήνοντας περιουσίες να απαξιώνονται. ΄΄Αυτό που έγινε πριν από δύο χρόνια ήταν η συγκέντρωση όλων των τροποποιήσεων, με το Σχέδιο Πόλης να αποκτά μία ενιαία μορφή και χωρίς τα κατά καιρούς «μπαλώματα», γεγονός που έδωσε μία ώθηση στην περιοχή, η οποία είναι εμφανής και στα στοιχεία που αφορούν την αξιοποίηση οικοπέδων και την οικοδομική δραστηριότητα. Επιπλέον, ο καθορισμός οικοδομήσιμων χώρων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την βελτίωση της εικόνας της πόλης΄΄, παρατήρησε ο κ. Καράμπελας.

Εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες

Βεβαίως, εκκρεμότητες και δυσλειτουργίες παραμένουν, κυρίως από την στιγμή που μέσω «Καλλικράτη», οι όποιες δυνατότητες επέμβασης «θεραπείας» έχουν περάσει στην Περιφέρεια. Σε διάφορα σημεία επίσης, χρειάζεται μία ειδική διαχείριση, όπως για παράδειγμα το Σχέδιο Πόλης στην παραλία Συλίβαινας στην Ακράτα όπου μέσα σε μία δεκαετία δημιουργήθηκε μία άλλη πόλη, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα. Επιπλέον, το Πολεοδομικό Γραφείο απασχολεί ο επανακαθορισμός επί το ορθότερο, σε σημεία αιγιαλού και παραλίας, σε έναν δήμο μάλιστα με 50 χιλιόμετρα ακτογραμμή…
Αναφορικά πάντως με την μεθαυριανή εκδήλωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στόχος είναι να μην τελειώσει εδώ αλλά να αποτελέσει την αρχή μιας τριλογίας με πρόθεση διοργάνωσης ανάλογων εκδηλώσεων για τους ναούς του Αιγίου και τα ιστορικά κτίρια!

 


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr