background img
banner
banner

Έντεκα παραλίες του δήμου «πολυσύχναστες»

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» Η ΚΑΛΥΨΗ ΘΕΣΕΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ – ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΠΕΡΥΣΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Τον χαρακτηρισμό των πολυσύχναστων διατήρησαν έντεκα παραλίες τής Αιγιάλειας, πράγμα που σημαίνει ότι παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από την άλλη, αυτομάτως διατηρούνται οι μεγάλες υποχρεώσεις του δήμου και οι δυσκολίες που τις συνοδεύουν κυρίως ως προς την εξεύρεση και τοποθέτηση ναυαγοσωστών, η ύπαρξη των οποίων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την διατήρηση των «πολυσύχναστων», κάτι που πέρυσι δεν συνέβη…

Η κρίση των παραλιών της Αιγιάλειας έγινε την περασμένη Πέμπτη από τριμελή επιτροπή, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Λιμενάρχης – Διοικητής Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ο Χρήστος Μπούνιας και εκ μέρους του δήμου Αιγιαλείας ο Δημήτρης Φιλιππάτος. Εκεί αξιολογήθηκαν οι παραλίες με βάση την επισκεψιμότητα που παρουσίασαν τον περσινό καλοκαίρι και αποφασίστηκε να χαρακτηριστούν οι εξής: Αλυκή, Διγελιώτικα, Τέμενη (έμπροσθεν του ΟΠΑΚΕ – ΟΤΕ), Άκολη, Σελιανίτικα, Λόγγος, Νικολέικα, Ελαιώνας, Εγκάλη, Πούντα, Ακράτα (με δύο θέσεις ναυαγοσωστών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία, οι εν λόγω παραλίες είναι που κρίνονται ως πολυσύχναστες, εν αντιθέσει με παλιότερα, για παράδειγμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, που μόνο η Πούντα είχε ναυαγοσωστική κάλυψη.

Οι πολυσύχναστες πρέπει να έχουν 250 λουόμενους την ημέρα

Όπως έκανε γνωστό στο Protionline.gr  ο κ. Κωστάκης, ΄΄ο αριθμός της μέσης ημερήσιας προσέλευσης λουομένων σε μήκος ακτογραμμής ενός χιλιομέτρου προκειμένου μια παραλία να χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστη, είναι 250 από 500 που ήταν μέχρι πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι στις έντεκα παραλίες τής Αιγιάλειας που χαρακτηρίστηκαν και φέτος ως πολυσύχναστες, θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες από τον νόμο παρεμβάσεις και βέβαια να τοποθετηθούν δώδεκα ναυαγοσώστες από τον δήμο΄΄.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, υπήρξε μεγάλη δυσκολία στην τοποθέτηση ναυαγοσωστών, με αποτέλεσμα πολλές παραλίες στην περιοχή να μείνουν χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη, γεγονός που υποχρέωσε το Λιμενικό Τμήμα να επιβάλει πρόστιμα στον δήμο, τα οποία έφτασαν τις 150.000 ευρώ! Συγκεκριμένα, ναυαγοσώστη είχαν οι δύο παραλίες του Αιγίου και οι Πούντα, Εγκάλη, Ελαιώνας και Νικολέικα. Η εξεύρεση ναυαγοσωστών δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι χρειάζεται να είναι απόφοιτοι σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και να έχουν την απαιτούμενη άδεια ναυαγοσώστη.

Πολλές οι υποχρεώσεις…

Η υποχρέωση του δήμου να έχει ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες δεν είναι η μόνη. Ήδη, με περσινό προεδρικό διάταγμα έχει καταργηθεί η συνυπαιτιότητα των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πολυσύχναστες παραλίες, σε περίπτωση που βεβαιωθεί πρόστιμο για έλλειψη ναυαγοσωστών. Ακόμη ο δήμος υποχρεούται να παρέχει στους ναυαγοσώστες εκτός από εξοπλισμό και είδη φαρμακείου, ενώ πρέπει να υπάρχει και ένα μηχανοκίνητο επαγγελματικό μικρό σκάφος, ολικού μήκους τουλάχιστον 3,30 μέτρων, ιπποδύναμης τουλάχιστον των 6 HP. Αν αναλογιστεί κανείς ότι διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα της άνοιξης, τότε μάλλον στον δήμο Αιγιαλείας πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να καλύψουν τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν και φέτος ελλείψεις…


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr