background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια ζει έναν οικονομικό τρόμο…

ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΟ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με «Λερναία Ύδρα» μοιάζουν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην τοπική οικονομία. Κατανάλωση, λιανικό εμπόριο, εστίαση, αναψυχή, τουρισμός και στη… μέση ο δήμος Αιγιαλείας που αν δεν εισπράξει, με πολύ μεγάλη δυσκολία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.Το ερώτημα που τίθεται είναι όμως «πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις με μηδενικούς τζίρους να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο;».

Η εντολή για κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης – αναψυχής και η εφαρμογή του εξ ολοκλήρου στην Αιγιάλεια, δημιούργησε μία νέα τάξη πραγμάτων, αλλά και μία πρωτόγνωρη εικόνα, τουλάχιστον για όσους βγήκαν από τα σπίτια και κυκλοφόρησαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο κλάδος, παρά τα υπάρχοντα και πριν κορωνοϊού προβλήματα, διακινούσε ένα μεγάλο μερίδιο της πίτας της τοπικής οικονομίας, ωστόσο η αναστολή λειτουργίας πατά «παύση». Ουδείς εκ των καταστηματαρχών επέκρινε το μέτρο καθώς κρίνεται επιβεβλημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας, ωστόσο όλοι μιλούν για… ταφόπλακα στις επιχειρήσεις τους και μελλοντικά, αφού επ’ ουδενί θα καταφέρουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Τι ζητούν από τον δήμο  επαγγελματίες εστίασης – αναψυχής

Για… συντριβή του κλάδου έκανε λόγο, μιλώντας στo protionline.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης – Αναψυχής και αντιδήμαρχος Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης. Μίλησε για δεκάδες ακυρώσεις κρατήσεων στις τουριστικές μονάδες της περιοχής εν όψει Πάσχα για Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και για την οδυνηρή κατάσταση που βιώνουν οι ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων, μπαρ κ.λπ., λέγοντας πως το κλείσιμο οδηγεί κόσμο στην ανεργία.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να απορροφηθούν κατά το δυνατόν οι έντονοι κραδασμοί στο εσωτερικό. Αναβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιδοτήσεις- ενισχύσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων, κρατικές εγγυήσεις για άτοκα δάνεια, ευελιξία στους όρους εργασίας, επιδοτούμενες άδειες ειδικού σκοπού, συμπεριλαμβάνονται στο «οπλοστάσιο» του οικονομικού επιτελείου, που θα ενεργοποιείται σταδιακά και ανάλογα με την κλιμάκωση των επιπτώσεων. Ωστόσο, αυτές κι ανάλογες παρεμβάσεις, είναι αμφίβολο εάν μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς από το εξωτερικό μέτωπο.

΄΄Το ζητούμενο είναι να ληφθεί απόφαση να παγώσουν όλες τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που αναγκαστικά δεν λειτουργούν και να επιμηκυνθεί η εξόφληση όλων των υποχρεώσεων όσων επιχειρήσεων λειτουργούν μεν… αλλά ο τζίρος τους έχει καταρρεύσει΄΄, αναφέρει ο κ. Βαρδάκης. Παράλληλα, μιλά και για την στάση που πρέπει να τηρήσει ο δήμος. ΄΄Ο δήμος πρέπει να ελαφρύνει τους επαγγελματίες, διότι υπάρχει αδυναμία καταβολής τελών για την περίοδο που τα καταστήματα είναι κλειστά. Θα πρέπει να εξεταστεί να μην γίνουν απαιτητά τέλη για την περίοδο που οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν. Διότι, ακόμη κι αν πάρουν παράταση, μετά οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν τα διπλά, κάτι που θα είναι ανέφικτο. Θα πρέπει να «παγώσουν» οι δόσεις όσων έκαναν διακανονισμό στο πλαίσιο των εκατό δόσεων και βέβαια να γίνει γενναία περικοπή των τελών στους επαγγελματίες ώστε ο δήμος να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο στους ανθρώπους του κλάδου που αφήνουν πολλά χρήματα ετησίως στο ταμείο του. Σημειωτέον ότι οι επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν από αλλού πόρους. Θεωρούμε επιβεβλημένη την μείωση των τελών΄΄, αναφέρει.

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως τα καταστήματα είχαν τεράστια προβλήματα και πριν τον κορωνοϊό, λέγοντας: ΄΄Είναι ο τέταρτος χρόνος που δεχόμαστε απανωτά «χτυπήματα». Είχαμε δύο χρονιές τις μέδουσες, είχαμε τα απορρίμματα, ήρθε η καπνοαπαγόρευση και τώρα το «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού. Πόσο να αντέξουν οι επιχειρήσεις μας; Η Αχαΐα και δη η Αιγιάλεια, πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μία ιδιάζουσα περίπτωση. Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουμε αντέξει τέσσερα χρόνια. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική βοήθεια, θα κλείσουμε. Σε αυτή την περίπτωση και εμείς περνάμε στην ανεργία και η περιοχή μαραζώνει και βέβαια ο δήμος δεν μπορεί να εισπράξει…΄΄.

Η διάρκεια της κρίσης θα κρίνει αν θα επέλθει το «κραχ»…

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για την κατάσταση αλλά και τις προθέσεις του δημοτικού επιτελείου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας τόνισε πως θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση. Για παράδειγμα, είπε πως αν έχουμε εισέλθει στον τρίτο μήνα και η κατάσταση παραμένει μη ελεγχόμενη τότε αυτό θα μετακυλιστεί και στον δήμο, ο οποίος θα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα διαχειριστικά και πλέον η περιοχή απειλείται με οικονομικό κραχ. ΄΄Θα εξετάσουμε την κατάσταση με βάση το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις του΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαμίδας.

Σε ό,τι αφορά τα σημερινά δεδομένα του δήμου, παραδέχθηκε πως η οικονομική κατάστασή του, οδήγησε το οικονομικό επιτελείο σε μερική παύση πληρωμών. ΄Άυτό δεν σημαίνει ότι δεν κόβεται κανένα ένταλμα. Καλύπτονται τιμολόγια άμεσης ανάγκης και τα άκρως απαραίτητα όπως είναι για τα απορρίμματα ή για άλλες λειτουργικές ανάγκες του δήμου και αυτή είναι η εντολή που έχουμε δώσει στο λογιστήριο΄΄, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ποια είναι όμως η άποψη της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας για τη στάση που πρέπει να τηρήσει ο δήμος απέναντι στους επαγγελματίες που πλήττονται εξαιτίας της κατάστασης;

Χρήστος Γούτος: «Ο δήμος πρέπει να ρίξει χρήματα στην αγορά»

Μιλώντας στo protionline.gr ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, τόνισε πως στην παρούσα χρονική συγκυρία, πέρα από την πολιτεία, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να ρίξει χρήματα στην αγορά, κατευθυνόμενος στο να εξοφλήσει πρώτα τις δικές του υποχρεώσεις. ΄΄Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο δήμος να δώσει προτεραιότητα και να μεριμνήσει να εξοφλήσει τους ντόπιους προμηθευτές και βέβαια σε καμία περίπτωση να μην επαναληφθεί η πολιτική του να κάνει κατασχέσεις σε λογαριασμούς δημοτών για να λαμβάνει οφειλόμενα.
Ο δήμος Αιγιαλείας όπως και η ΔΕΥΑΑ οφείλουν να γίνουν σύμμαχοι στους επαγγελματίες που αναγκάστηκαν για το κοινό καλό να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Να εξεταστεί σήμερα κιόλας το πώς μπορεί να έχει ανοχή στις απαιτήσεις του΄΄, σημείωσε ο κ. Γούτος.

Σχετικά με τα δημοτικά τέλη, είπε: ΄΄Αν δεν είναι εφικτό να μειωθούν τώρα τα δημοτικά τέλη, δεδομένου ότι έχει καταρτιστεί ο προϋπολογισμός, να μπορεί στον επόμενο προϋπολογισμό να υπάρχει πρόβλεψη. Ο δήμος έχει κάποια περιθώρια για να επιδείξει ανοχή και να ελαφρύνει τους επαγγελματίες για να μπορούν να υπάρχουν΄΄.

Βάσω Ψυχράμη: «Επιτακτική η ανάγκη ελάφρυνσης των επαγγελματιών»

Εν τω μεταξύ, την ελάφρυνση των επαγγελματιών εστίασης – αναψυχής και γενικά των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη λόγω κορωνοϊού, ζητά από τον δήμο, η δημοτική παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια» της Βάσως Ψυχράμη.

Συγκεκριμένα, τονίζει: ΄΄Η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, προκαλεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα στους επαγγελματίες της Αιγιάλειας. Οι μηδενικοί τζίροι δημιουργούν, εκ των πραγμάτων, πλήρη αδυναμία κάλυψης των υποχρεώσεών τους και θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Εστίασης – Αναψυχής Αιγιάλειας έχει αιτηθεί «πάγωμα» της καταβολής δόσεων στο πλαίσιο διακανονισμού οφειλών, μείωση δημοτικών τελών και αναστολή πληρωμών προς τον Δήμο για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Η «Ποιοτική Αιγιάλεια» προτείνει την άμεση λήψη μέτρων ελάφρυνσης σε επιχειρήσεις, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν την λειτουργία τους, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr