background img
banner
banner

Οι γυναίκες… κάνουν τη διαφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΑ «ΧΕΡΙΑ» ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΟΥΝ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για κάποιους το ιδανικότερο επίπεδο για την συμμετοχή και δράση των γυναικών στην πολιτική. Είναι το στάδιο που έχει ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή στις κοινωνίες, γεγονός που διευκολύνει την συμμετοχή στα κοινά.

Στον δήμο Αιγιαλείας έχουν εκλεγεί πέντε γυναίκες πρόεδροι κοινοτήτων, που με πενιχρά οικονομικά μέσα, αλλά με μεγάλη διάθεση της προσφοράς, έχουν αναλάβει να ¨νοικοκυρέψουν¨ τα χωριά τους.

Τρεις από αυτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του protionline.gr ανοίγοντας τα… χαρτιά τους για τους στόχους που έχουν οι ίδιες θέσει, παρουσιάζοντας τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των περιοχών, μα και των κατοίκων που αντιπροσωπεύουν. Αγροτική οδοποιία, ύδρευση και ο ηλεκτροφωτισμός είναι μερικά μόνο από τα θέματα που απασχολούν την ύπαιθρο της Αιγιάλειας, με τις προέδρους να «παλεύουν» για την αντιμετώπισή τους σε καθημερινή βάση, έχοντας όμως ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη και την στήριξη των συγχωριανών τους.

Οι… κυρίες των κοινοτήτων

Η Ξανθή Παπακανέλλου στην Τ.Κ. Τράπεζας, η Παναγούλα Μπρούμα στην Τ.Κ. Καθολικού, η Παναγιώτα Ψωμά στην Τ.Κ. Δημητρόπουλου, η Αναστασία Παπαλεωνιδοπούλου στην Τ.Κ. Γκραίκα και η Άννα Πολυδωροπούλου στην Τ.Κ. Ροδιάς έχουν δώσει δείγματα γραφής – άλλες επανεκλεγόμενες κι άλλες για πρώτη φορά – στηριζόμενες στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου από την πλειοψηφία των συγχωριανών τους, οι οποίοι αποδεικνύουν πως η κοινωνία παύει να είναι φαλλοκρατική και δίνει απλόχερα το βήμα στις γυναίκες να κρατήσουν τις τύχες τους, στα χέρια τους.
Αξίζει να επισημάνουμε πως η Δημοτική Ενότητα Διακοπτού, πρωτοπορεί και εμπιστεύεται τις γυναίκες. Οι τρεις από τις πέντε γυναίκες προέδρους του δήμου Αιγιαλείας, είναι από κοινότητες της Δ.Ε. Διακοπτού.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΥ – Τ.Κ. ΓΚΡΑΙΚΑ: H αγροτική οδοποιία στο χωριό μας χρειάζεται φροντίδα

Το χωριό Γκραίκας είναι αρκετά μικρό και απέχει περίπου 40 λεπτά οδικώς από το Αίγιο. Η εκκλησία του χωριού είναι η Αγία Μαρίνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρα, με έκταση σε μήκος επί του δρόμου περί τα 5,5 χιλιόμετρα. Λογίζεται από τους πλέον γνωστούς οικισμούς και κατά την τουρκοκρατία λέγεται πως υπήρχαν δύο χωριά, ο «Άνω Γκραίκας» και ο «Κάτω Γκραίκας». Στο χωριό εντοπίστηκε παλιότερα ναός, πιθανώς των αρχαίων χρόνων, που διατηρείται έως και σήμερα. Έχει αμπελώνες, σταφίδα και ελιές και κυρίως κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η Αναστασία Παπαλεωνιδοπούλου ζει μόνιμα στο χωριό μαζί με λιγοστούς ακόμη συγχωριανούς της. Το καλοκαίρι, ο πληθυσμός αυξάνεται σημαντικά ενώ πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις.
Είχε υπάρξει 12 συναπτά έτη, ταμίας του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, προτού αναλάβει την τύχη του χωριού από την θέση της προέδρου στην οποία επανεξελέγη. Στο παρελθόν έχει υπάρξει υποψήφια και στο εκλογικό διαμέρισμα του παλιού δήμου Συμπολιτείας.

Μία φιλική προσωπικότητα, που στηρίχθηκε πολύ από το χωριό, στο να το εκπροσωπεί. «Ο κόσμος του χωριού με στήριξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα στο χωριό μας που παραμένει άλυτο, παρά το γεγονός ότι το έχω εκθέσει πολλές φορές, είναι ο χωμάτινος δρόμος που περνάει μέσα από το χωριό και το διασχίζει. Είναι ένας δρόμος περίπου 30 μέτρων, πολύ στενός, με αποτέλεσμα τα κλαδιά και η βλάστηση στο σημείο αυτό να είναι αρκετά πυκνά κι έτσι να στενεύει ακόμα περισσότερο και φυσικά να υπάρχει και ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Επομένως, η διάνοιξή του είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας όχι μόνο για να μπορούν να περάσουν αγροτικά αυτοκίνητα για να μεταβούν οι ιδιοκτήτες στα κτήματά τους αλλά και για λόγους ασφαλείας. Τρέμουμε στην ιδέα της φωτιάς γιατί θα εγκλωβιστούμε».

«Γενικά η αγροτική οδοποιία στο χωριό μας, χρειάζεται φροντίδα, πρέπει να διατεθούν χρήματα γι’ αυτό το σκοπό. Οι συγχωριανοί και οι έχοντες ιδιοκτησίες πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, φόρους και άλλα και δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να μεταβούν στις καλλιέργειές τους. Επίσης η ηλεκτροδότησης της πλατείας δεν επαρκεί, εξαιτίας βλαβών στις κολώνες του δημόσιου δρόμου, με αποτέλεσμα το χωριό να είναι στα σκοτάδια. Η άρδευση έχει επίσης προβλήματα, δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα έργα και δεν υπάρχει δυστυχώς γεώτρηση. Η πολιτεία γενικότερα δεν έχει δείξει την επιθυμητή μέριμνα για την ύπαιθρο… η αλήθεια είναι», προσθέτει η πρόεδρος.

ΆΝΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ – Τ.Κ. ΡΟΔΙΑΣ: Οι κάτοικοι ‘’αγκάλιασαν’’ την ανακύκλωση

Η Ροδιά είναι ένα χωριό που πρόσφατα έκανε ένα… βήμα μπροστά πραγματοποιώντας από μόνο του ανακύκλωση, με πρωτοβουλία βέβαια της νέας προέδρου Άννας Πολυδωροπούλου, η οποία προσπαθεί να αλλάξει την νοοτροπία σε πολλά θέματα, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αυτή την στιγμή, το χωριό έχει περίπου 360 μόνιμους κατοίκους και θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά σημεία της Αιγιάλειας. Οι δύο ναοί του χωριού γιορτάζουν στις 6 Δεκεμβρίου ο Άγιος Νικόλαος και στις 6 Αυγούστου το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης, που διοργανώνεται πανηγύρι. Η Άννα Πολυδωροπούλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει μόνιμα στη Ροδιά. Είναι οικονομολόγος, απόφοιτος της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός 12χρονου αγοριού. Συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Ροδιάς, την τρέχουσα αυτή φορά όμως, από την θέση της προέδρου.

«Είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Ροδιάς εμπιστεύτηκαν τα προβλήματα της κοινότητας στα χέρια μιας γυναίκας. Αυτό καταρχάς με τιμά ιδιαίτερα. Ταυτόχρονα όμως αισθάνομαι και το μέγεθος της ευθύνης που συνεπάγεται η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Θα πορευτώ αυτή την τετραετία και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως είναι η διάβρωση της παραλίας, η αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα ύδρευσης στο δρόμο προς την παραλία, η δημιουργία μιας νέας παιδικής χαράς, ο ηλεκτροφωτισμός των νέων δρόμων που άνοιξε η ΕΡΓΟΣΕ και άλλα πολλά και σημαντικά. Κάποια από αυτά είναι στην τελική ευθεία και θα λυθούν σύντομα».

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια με πολλή όρεξη για προσφορά, ακούραστα και κλείνοντας τα αυτιά σε κάθε αρνητική-κακοπροαίρετη κριτική που γίνεται μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Δυστυχώς πάντα υπάρχουν και αυτά. Η καλοπροαίρετη κριτική, ακόμα και αν είναι αρνητική, είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη γιατί σε βάζει σε σκέψεις και μπορείς να διορθώσεις πράγματα. Ευχαριστώ πολύ τους πολίτες της Ροδιάς που έχουν αγκαλιάσει το ραντεβού μας με την ανακύκλωση και που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και να συμμετέχουν σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για το καλό του συνόλου. Όπως π.χ. έκαναν στις γιορτές, που συνέβαλαν στον στολισμό της πλατείας είτε με τον προσωπικό τους χρόνο είτε με άλλου είδους προσφορά όπως δίνοντας μας τον εξοπλισμό τους (σκάλες, εργαλεία), είτε αγοράζοντας και προσφέροντας στολίδια κ.λπ.», επισημαίνει η κ. Πολυδωροπούλου.

Καταλήγοντας, τονίζει: «Μέχρι σήμερα, υπάρχει πολλή καλή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου (Τεχνική υπηρεσία, υπηρεσία καθαριότητας, ΔΕΥΑ κλπ), τους Αντιδημάρχους και ιδιαίτερα με τον αντιδήμαρχο Παν. Μαρινόπουλο, ο οποίος αβίαστα και ακούραστα είναι στο πλευρό μας. Τους ευχαριστώ και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί και στο μέλλον».

ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΜΠΡΟΥΜΑ – ΚΑΘΟΛΙΚΟ: Επιφυλακτική για το θέμα της άρδευσης

Το Καθολικό είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της Δ.Ε. Διακοπτού που παρόλο ότι έχει εγγεγραμμένους περίπου 200 κατοίκους, αυτή την στιγμή κατοικούν μόνο 40 άτομα. Βρίσκεται στις παρυφές του Χελμού, ανάμεσα σε ένα καταπράσινο όμορφο τοπίο, γεμάτο από δάση. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και ένα Πνευματικό Κέντρο. Επί Τουρκοκρατίας λειτουργούσε κρυφό σχολειό ενώ παράλληλα αποτελούσε την έδρα της παλαιότερης Μητρόπολης της Κερνίτσας. Έχει πολλές εκτάσεις με σταφίδα, αχλάδια, κεράσια, ελιές και φυσικά πολλούς αμπελώνες.

Η πρόεδρος Παναγούλα Μπρούμα είναι ιδιωτική υπάλληλος στην Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών Αιγίου. Παρότι δεν κατάγεται από το χωριό (από το Καθολικό είναι ο σύζυγός της) επανεξελέγη για τρίτη θητεία στην θέση της προέδρου, τυγχάνοντας μεγάλης αποδοχής και στήριξης από τους κατοίκους του χωριού. Είναι μια νέα γυναίκα με όρεξη και θέληση για προσφορά στα κοινά και του τόπου της, γι’ αυτό και αποφάσισε να ενεργοποιηθεί και πρακτικά. Και η κ. Μπρούμα επισημαίνει πως το μεγάλο πρόβλημα της εγκατάλειψης των ορεινών χωριών πηγάζει από την περιορισμένη διάθεση κονδυλίων.

Όποτε χρειάστηκε, ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο, τόσο η συγκεκριμένη πρόεδρος όσο και άλλοι, συμβάλουν από την «τσέπη» τους για το καλό του χωριού.

«Τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως στο χωριό μας είναι καταρχήν αυτό της ύδρευσης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι απαιτήσεις αυξάνονται λόγω των επισκεπτών και δεν καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες μας. Βέβαια το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί κάπως και η ΔΕΥΑ μας βοηθάει πολύ, μα όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν τα χρήματα για τα απαιτούμενα έργα. Προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό μας δίκτυο κυρίως από τις αρχές του 2019, καθώς στον δρόμο Καθολικού – Κάστρου, η δημοτική οδοποιία έχει υποστεί σοβαρή αλλοίωση λόγω των μεγάλων οχημάτων που περνούν καθημερινά για τα έργα που εκτελούνται από τον ανάδοχο στο σημείο αυτό. Όμως έχουμε πάρει την διαβεβαίωση από την Τεχνική Υπηρεσία πως πολύ σύντομα θα επανέλθει ο δρόμος στην αρχική του κατάσταση, ύστερα από την αποπεράτωση των έργων αυτών», αναφέρει.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η κ. Μπρούμα για το θέμα της άρδευσης τονίζοντας πως αναμένουν να ξεκινήσει με το νέο καθεστώς, ενώ παράλληλα εστίασε και στο θέμα του ηλεκτροφωτισμού, κάνοντας γνωστό πως η ίδια μεριμνεί για την αντικατάσταση των λαμπών.

«Με τις υπάρχουσες συνθήκες, οι πρόεδροι είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε προσωπική εργασία, τα χρήματα είναι ελάχιστα σε σύγκριση με τις ανάγκες, άρα βοηθάμε για να μειωθεί το κόστος», τονίζει. Τέλος, ένα έργο για το οποίο έχει αιτηθεί στο δήμο είναι η αντικατάσταση της οροφής του κοινοτικού γραφείου καθώς μέχρι σήμερα σκεπάζεται από ελενίτ…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr