background img
banner
banner

Σχεδόν σε καθημερινή βάση λειτουργεί ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας

«ΑΠΑΓΚΙΟ» ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ευκαιρία για μία ανάπαυλα στη γρήγορη καθημερινότητα για μία προσευχή, για ένα κερί ή ένα τάμα, αποτελεί ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Αιγίου. Βρισκόμενος στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, είναι μία όαση γαλήνης, ένα ήρεμο απάγκιο για να καταθέσει κανείς την ψυχή του και να απευθυνθεί στον Ύψιστο.

Από φέτος μάλιστα, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου λειτουργεί σχεδόν σε καθημερινή βάση, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους εργάζονται να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες.

Για πολλά χρόνια, ο ναός είναι προσκύνημα για όλους τους πιστούς της περιοχής που περνούν από το σημείο καθημερινά. Εύκολα προσβάσιμος και ταυτισμένος με τη λειτουργία της ίδιας της αγοράς του Αιγίου. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Εμπορικός Σύλλογος έχει υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια τη λειτουργία του, θεωρώντας συνυφασμένο τον ήχο της καμπάνας του με την ζωή και την καθημερινότητα της πόλης… Το περίτεχνο παρεκκλήσι του Μητροπολιτικού Ναού της Παναγίας Φανερωμένης τα τελευταία χρόνια, είναι ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης και της εκκλησιαστικής ζωής του τόπου.

Χτίστηκε τρεις φορές…

Η ιστορία του ναού, τον… θέλει να γκρεμίζεται και να ξαναγεννιέται και πάντα να «αγκαλιάζεται» με την ίδια θέρμη από τους πιστούς. Ο πρώτος ναός ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και πιθανολογείται ότι σώζεται από τότε η κεραμική πλάκα που σήμερα έχει τοποθετηθεί στην ανατολική πλευρά του ναού με την επιγραφή: «Φοβερός ο τόπος αυτός εστί. Τούτος οίκος Θεού και αυτή πόλη ουρανού». Στα 1817 ο ναός κατεδαφίστηκε εξαιτίας μεγάλου σεισμού. Στα τέλη του 1829 οι αδελφοί Ευστάθιος και Σπυρίδων Μπόγδανος από τη Φωκίδα χρηματοδότησαν την ανέγερση νέου ναού, όπως καταδεικνύει η τότε κατατεθείσα και σήμερα εντοιχισμένη στη βόρεια πλευρά πλάκα, που αναγράφει τους κτήτορες και το έτος και μήνα ίδρυσης (1829 Μάρτιος). Μετά έναν αιώνα είχε κι αυτός την ίδια τύχη. Στα 1940 θεμελιώθηκε πρόχειρος ναός, στην ίδια πάντα θέση, ξύλινος με δίριχτη στέγη και με δάπεδο ευρισκόμενο τρία σκαλιά χαμηλότερο από το οδόστρωμα. Λειτούργησε κανονικά μέχρι τα 1954, ενώ στα 1959 έγινε η τελευταία μυσταγωγική θεία λειτουργία και την επομένη άρχισε η κατεδάφιση. Ένα χρόνο και κάτι μετά, το 1960, εγκαινιάστηκε ο νυν ναός της Αγίας Τριάδος με τη σημερινή του μορφή.

Χαιρετισμοί και προηγιασμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με κατάνυξη τελέστηκαν στον ναό οι πρώτοι Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο, προσελκύοντας αρκετό κόσμο.
Πλέον, κάθε Παρασκευή θα τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Ως είθισται τα τελευταία χρόνια και προς εξυπηρέτηση των εμπόρων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών της πόλης η Ακολουθία θα ξεκινά στις 9μ.μ.

Όπως μετέφερε στο protionline.gr ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου, πατήρ Αθανάσιος Λιακόπουλος, ΄΄με απόφαση του Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου, γίνεται μία προσπάθεια ώστε να λειτουργεί ο ναός σχεδόν σε καθημερινή βάση. Έτσι κάθε Τρίτη και Πέμπτη τελούνται οι προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες των Τιμίων Δώρων, το βράδυ της Παρασκευής οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου και κάθε Σάββατο πρωί τελείται η Θεία Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου΄΄.

Σημειώνεται ότι κατά τη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων δεν καθαγιάζονται στην Προσκομιδή νέα Τίμια Δώρα, αλλά για την Θεία Μετάληψη προσφέρονται τα καθαγιασμένα από την προηγούμενη Κυριακή, εξ ου και η ονομασία της “Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία”.

΄΄Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ο Ιερός Ναός της Αγ. Τριάδας δίδει τη δυνατότητα στους πιστούς, κινούμενοι στο κέντρο και τελειώνοντας τη δουλειά τους ή πριν από αυτή, να μπουν να εκκλησιαστούν και να λάβουν το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χριστού. Η συμμετοχή στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν χωρά διλήμματα. Τα σημεία των καιρών δείχνουν την ανάγκη να επιστρέψουμε στις αγκάλες του Θεού και όλοι μαζί να προσευχηθούμε΄΄, πρόσθεσε ο π. Αθανάσιος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr