background img
banner
banner

‘’Φρένο’’ από την ‘’Αλκυών’’

ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου η ‘’Αλκυών’’, θεωρεί το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων βιομηχανικής κλίμακας στην Ελλάδα κορυφαία σοβαρό, όχι μόνο από περιβαλλοντικής άποψης, που απαιτείται κατεπειγόντως παρέμβαση. Άποψή της είναι ότι θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταματήσει άμεσα η αντιπαράθεση πολιτείας – πολιτών που μεγαλώνει συνεχώς σε έκταση και σε ένταση.

Το μείζων θέμα είχε συζητηθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στο Αίγιο και είχε παρθεί η σχετική απόφαση. Συγκεκριμένα όπως τονίζει, ΄΄η άρνηση επίλυσης συσσωρευόμενων προβλημάτων οδηγεί σε αδιέξοδο. Η ολιγωρία σύνταξης κρίσιμων νομοθετημάτων όπως το σχετικό χωροταξικό με επαναλαμβανόμενες αναβολές και παράλληλα η χορήγηση άδειών δημιουργίας νέων αιολικών με όλο και πιο μεγάλη συχνότητα, δημιουργεί τετελεσμένα διασφαλίζοντας ιδιωτικά συμφέροντα, άσχετα με τις επιπτώσεις σε κοινωνίες δεκάδων χιλιάδων πολιτών΄΄.

Έτσι, προτείνει και αιτείται: Την άμεση βραχυπρόθεσμη αναστολή κάθε δραστηριότητας σχετικά με την κατασκευή και αδειοδότηση αιολικών πάρκων με ταυτόχρονο καθορισμό ημερομηνιών διοργάνωσης συζήτησης (εκτιμά ότι θα απαιτηθούν πλέον την μίας ημέρας) μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Η συζήτηση να διοργανωθεί από το ίδιο το Υπ. Περιβάλλοντος, το οποίο και θα προεδρεύει της συζήτησης με παρουσία των επιστημόνων του προκειμένου να καταγράψουν τα επιχειρήματα – αντεπιχειρήματα από όλες τις πλευρές και να μεταφέρουν τα συμπεράσματα σε ανώτερο επίπεδο ώστε αυτή να έχει και το κύρος που απαιτείται.

Στη συζήτηση να κληθούν οι εκπρόσωποι των εταιρών κατασκευής και εκμετάλλευσης ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων, οι επιστημονικοί φορείς που ασχολούνται με το θέμα, εκπρόσωποι των ΡΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, οικολογικές και κάθε είδους οργανώσεις που υποστηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο την ανάπτυξη αιολικών καθώς και εκείνες που αντίστοιχα αντιτίθενται με οποιονδήποτε τρόπο στην ανάπτυξή των, με το κάθε μέρος να έχει το δικαίωμα να καλέσει όποιον επιστήμονα κρίνει επιπλέον ως ειδικό. Η συμμετοχή να είναι ελεύθερη και σε όποιον άλλο επιθυμεί μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες δήλωσης συμμετοχής.

΄΄Θεωρούμε ότι τα συμπεράσματα της συζήτησης, που θα βιντεοσκοπηθούν και αναρτηθούν στο site του ΥΠΕΝ, θα είναι ισχυρά στην κοινή γνώμη, θα αποκατασταθεί η αναπτυσσόμενη αντιπαράθεση κυβέρνηση πολιτών και η συνέχιση της όποιας Εθνικής πολιτικής στο θέμα αυτό θα είναι ξεκάθαρο ποια συμφέροντα υπηρετεί. Παράλληλα θα σταματήσει το προκλητικό φαινόμενο να μην υπάρχει μέχρι σήμερα πολιτικός που να μπορεί να υποστηρίξει την ασκούμενη πολιτική και όποτε έχει «στριμωχτεί» δημόσια να αποκαλύπτει αξιοθρήνητα ότι μόνη πηγή από την οποία έχει διαμορφώσει άποψη και λαμβάνει αποφάσεις, είναι από την ανεύθυνη γενική και αόριστη εκστρατεία προπαγάνδας υπέρ των αιολικών πάρκων συγκεκριμένων ΜΜΕ΄΄, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ενώ παρουσιάζει τις θέσεις της

Οι θέσεις της «Αλκυόνας»

Βασική προϋπόθεση ισχύος των θέσεων που ακολουθούν, είναι ο προηγούμενος ακριβής προσδιορισμός των συνολικών συνθηκών κατά τις οποίες η εγκατάσταση αιολικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, Φ/Β κλπ μονάδων ΑΠΕ έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (μείωση της καύσης ορυκτών καυσίμων εξαιτίας της ενέργειας που παράγουν μεγαλύτερη από αυτή που απαιτήθηκε για την κατασκευή τους), κάτι που σύμφωνα με όλο και περισσότερα στοιχεία δεν συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις σήμερα.
Συγκεκριμένα, η Αλκυών, τονίζει:

1) Η βασική μας αρχή, και κάθε τίμιου συνομιλητή, είναι οποιαδήποτε επιλογή να εξασφαλίζει ότι οι ΑΠΕ σαν νέα μορφή παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να λειτουργήσουν, πρώτα απ΄ όλα, προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

2) Απαιτείται ακριβής προσδιορισμός των συνολικών συνθηκών για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων μεγάλου μεγέθους -όπως αυτά που σήμερα εγκαθίστανται αθρόα- για να έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θετικές επιπτώσεις στην Εθνική και τοπική οικονομία.

3) Στο μοναδικό εάν όχι από τα ελάχιστα πράγματα που συμφωνεί η σημερινή Κυβέρνηση με όλες τις προηγούμενες είναι ότι ο Τουρισμός αποτελεί σήμερα πολύ κρίσιμη συνιστώσα της Εθνικής οικονομίας. Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης είναι το κατάλληλο ΤΟΠΙΟ μέσα και γύρω από αυτές τις περιοχές. Εάν το Τοπίο θεωρηθεί «βιομηχανικό» όπως χαρακτηρίζουν επίσημα όλες οι επιστήμες και η κοινή λογική το τοπίο αιολικών πάρκων, Φ/Β κλπ μεγάλου μεγέθους, αποκλείεται κάθε μορφής τουριστική ανάπτυξη. Ευνόητο, λοιπόν είναι ότι, μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα πρέπει να αποκλειστούν εξαρχής τα αιολικά πάρκα (μηδενικών θέσεων εργασίας) μέσα και γύρω από περιοχές και σε απόσταση που υποβαθμίζουν το τοπίο.

4) Ο οριστικός εξαρχής αποκλεισμός εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε περιοχές NATURA 2000 εξαιτίας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διότι η ιδιαιτερότητα αυτών των οικοσυστημάτων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην δημιουργία θέσεων εργασίας στην βάση ελεγχόμενης επισκεψιμότητας στην θέση των μηδενικών θέσεων που προσφέρουν τα αιολικά ή Φ/Β πάρκα.

5) Άμεσος νέος χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ και μάλιστα με λεπτομέρειες κατά Περιφέρεια.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr