background img
banner
banner

Σε καλύτερη… μοίρα τουριστικά η Αιγιάλεια

ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΘΕΤΙΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ COVID- FREE ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ –ΡΕΥΣΤΗ ΑΚΟΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Συγκρατημένες αν όχι απογοητευτικές είναι οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση το υπόλοιπο της θερινής σεζόν και στην περιοχή. Η διάδοση του covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί βαρόμετρο για την επισκεψιμότητα αν και η Αιγιάλεια εξακολουθεί να «πατάει» στο covid- free που την φέρνει ψηλότερα στις προτιμήσεις τουριστών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Το ζητούμενο βέβαια είναι να πειστεί να ταξιδέψει ο κόσμος, εμπιστευόμενος τους επαγγελματίες της περιοχής που λαμβάνουν όλα τα μέτρα ασφαλείας στις επιχειρήσεις τους. Δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των συνόρων, η άφιξη των ξένων τουριστών οργανωμένα στην Αιγιάλεια χωλαίνει αν και ούτως η άλλως η περιοχή τουριστικά στηρίζεται παραδοσιακά από τον εγχώριο τουρισμό.

Μάλιστα, ανεξάρτητα από την υγειονομική κρίση, παράγοντες του κλάδου εκτιμούσαν ότι φέτος το καλοκαίρι η Αιγιάλεια θα ήταν ωφελημένη έναντι άλλων περιοχών καθώς αποτελεί κοντινό για την Αθήνα προορισμό και ιδιαιτέρως φθηνό, αναλογικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Φτάνοντας στο μέσον του καλοκαιριού, ημερολογιακά τουλάχιστον, κατά πόσο επιβεβαιώνεται αυτή η εκτίμηση; Μιλώντας στo protionline.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής παρατηρεί πως το πλήγμα για την Αιγιάλεια φέτος λόγω κορωνοϊού είναι μικρότερο εν συγκρίσει με άλλες περιοχές.

Αυτό έχει να κάνει αφενός με το ότι η περιοχή δεν είναι κατ’ εξοχήν τουριστική άρα έχει πάντα «προσγειωμένες» προσδοκίες και αφετέρου με το ότι πολλοί προτιμούν να έρθουν στην Αιγιάλεια και όχι σε κάποιο νησί που προσελκύει πλήθος ξένων τουριστών.

Ο Αύγουστος αναμένεται στα περσινά επίπεδα

΄΄Η περιοχή μας θεωρείται ασφαλής κι αυτό έχει περάσει στον κόσμο. Δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα και οι επαγγελματίες λαμβάνουν σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο΄΄, επισήμανε ο κ. Κανελλής, εκτιμώντας μάλιστα ότι τον Αύγουστο, εκτός απροόπτου, η επισκεψιμότητα από εγχώριους τουρίστες θα κυμανθεί περίπου στα περσινά επίπεδα. ΄΄Από εκεί και πέρα, έχει χαθεί το πολύτιμο έδαφος των προηγούμενων μηνών κι αυτό είναι δύσκολο να ανακτηθεί με βάση τις κρατήσεις που έχουμε. Κάνουμε ό,τι μπορούμε να ανατρέψουμε το κλίμα και να σβήσουμε την ανασφάλεια του κόσμου. Ναι, ο Αύγουστος θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας, ωστόσο η συνολική απώλεια της σεζόν για την Αιγιάλεια θα ανέλθει μεσοσταθμικά στο 50%. Κι αυτό ενώ σε άλλες περιοχές, κατ’ εξοχήν τουριστικές, μιλούν για πτώση της τάξεως του 80%, γεγονός που μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη μοίρα΄΄, προσθέτει ο κ. Κανελλής.

Μόλις το 15% -20%  των τουριστών θα είναι ξένοι

Τι γίνεται όμως με τους ξένους τουρίστες; ΄΄Αναλογικά, ένα 15% με 20% του συνολικού αριθμού των τουριστών θα είναι ξένοι. Όχι περισσότεροι΄΄, υπολόγισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων.

Όσο παρατηρείται καθημερινή καταγραφή νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, ο κλάδος βρίσκεται πάντως σε μεγάλη ανασφάλεια. Σύμφωνα με τους υγειονομικούς παράγοντες, ΄΄η αύξηση των κρουσμάτων έχει να κάνει πιο πολύ με τη μεγάλη χαλάρωση που υπάρχει. Τα μέτρα που παίρνει ο πληθυσμός έχουν χαλαρώσει υπερβολικά και αν τα συνδυάσει κανείς με την εισαγωγή κρουσμάτων λόγω του τουρισμού, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική καταστροφή΄΄.

Εκείνο που τονίζεται είναι ότι χρειάζεται επαγρύπνηση για την αναχαίτιση εισαγωγής κρουσμάτων από τα βόρεια χερσαία σύνορά μας, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης των βαλκανικών χωρών.

Επίσης, θετικό είναι το γεγονός ότι γίνονται πλέον 90-100% τεστ στην περιοχή από όπου εισέρχονται οι τουρίστες.

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας το καλοκαίρι στην Ελλάδα και αν αυτή μπορεί να προβλεφθεί με τα έως σήμερα δεδομένα, ο λοιμωξιολόγος κ. Γώγος εκτιμά πως «δεν θα έχουμε μείζονα προβλήματα με δεδομένη την υπάρχουσα επιδημιολογική κατάσταση, αποτέλεσμα των μέτρων που πάρθηκαν στην κορύφωση της επιδημίας. Με άλλα λόγια ξεκινάμε από πολύ καλή βάση».
΄΄Σαφώς και φοβόμαστε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Από την πλευρά μας λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας και ακολουθούμε πιστά τις υποδείξεις των υγειονομικών φορέων΄΄, καταλήγει ο κ. Κανελλής τηρώντας στάση αναμονής και πιστεύοντας πως… ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Χαρ. Γώγος: «Τα δεδομένα είναι σοβαρά και πρέπει να λάβουμε μέτρα»

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα νέα κρούσματα. Προειδοποιήσεις, μετά τα απαράδεκτα όπως τα χαρακτήρισε φαινόμενα συνωστισμού σε πανηγύρια και εκδηλώσεις, απηύθυνε ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υποστήριξε πως ήδη πλέουμε πάνω στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Μιλώντας στo protionline.gr, ο κ. Γώγος εμφανίστηκε κάθετος, δηλώνοντας ότι «πρέπει να αποκλειστούν εκδηλώσεις στις οποίες συνωστίζεται κόσμος».

Σχετικά με τα νέα κρούσματα πολλά από τα οποία σχετίζονται με το εξωτερικό, είπε πως «έχουμε ορφανά κρούσματα τα όποια αν τα ψάξουμε ίσως βρούμε εισαγόμενα στις επαφές τους και είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ακόμα μικροεστίες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι άσχημα. Ό,τι και να λέμε. Δεν είναι τραγικά για να πανικοβληθούμε είναι όμως σοβαρά για να πάρουμε εγκαίρως μέτρα», είπε χαρακτηριστικά».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr