background img
banner
banner

Ο κορωνοϊός εκτίναξε την ανεργία στην Αιγιάλεια

ΞΕΠΕΡΝΑ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟ 30% – «ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ» ΤΟ 22,2% ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Πιο τρομακτικός από ποτέ εξελίσσεται ο εφιάλτης της ανεργίας που έχει «καλύψει» την Αιγιάλεια, πλήττοντας κυρίως νέους ανθρώπους και γυναίκες. Μάλιστα, το 22% που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ για τη Δυτική Ελλάδα αφενός θεωρείται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο αφού προκύπτει μόνο από την καταγεγραμμένη ανεργία και αφετέρου κρίνεται ως βέβαιο ότι στην Αιγιάλεια ξεπερνά το 30%…
Στην «έκρηξη» του ποσοστού δεν θα μπορούσε να μην έχει… συνεισφορά και ο κορωνοϊός που λειτούργησε ως Αρμαγεδδών στην εποχική εργασία, καταδικάζοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων που κάθε χρόνο επωφελούνταν από αυτή και έκαναν χρήση και του ταμείου ανεργίας, σε μηδενικές αποδοχές… Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι άνεργοι που αναφέρουν πως η περίοδος του δεύτερου κύματος της πανδημίας είναι πιο επώδυνη οικονομικά από την πρώτη, αφού πλέον οι επιχειρήσεις είναι ανοιχτές, τα έσοδα είναι περιορισμένα ενώ τα έξοδα παραμένουν.

Δεύτερη πιο φτωχή στην Ελλάδα σε εργασία η Δυτική Ελλάδα

Κι όλα αυτά ενώ επίσημα η Δυτική Ελλάδα κατέχει το «ασημένιο μετάλλιο» (δηλαδή τη δεύτερη θέση) στην ανεργία, με βάση όσα ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία για το β’ τρίμηνο του 2020. Είναι το χρονικό διάστημα, δηλαδή, που η χώρα επηρεάστηκε έντονα από το γενικό lockdown και σε αυτό το διάστημα, το ποσοστό ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα, υπολογίζεται στο 22,2%. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο (26,6%), προφανώς λόγω της μη έναρξης της τουριστικής περιόδου και το χαμηλότερο ποσοστό (10%) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Προφανώς, το ποσοστό ανεργίας πάνω από 20% στη Δυτική Ελλάδα, είναι ένα… θηριώδες ποσοστό που δείχνει πως η περιοχή παραμένει μία από τις πιο «ευάλωτες» στη χώρα και ο λόγος είναι απλός: Σοβαρότατο έλλειμμα επενδύσεων!

΄΄Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, οι επενδύσεις δεν μπορούν να έρθουν ως δια μαγείας. Πρέπει να γίνει κάτι δραστικό για την περιοχή αυτή και αυτό αργεί ενώ και οι συγκυρίες είναι αρνητικές αφού τίποτα δεν προδιαγράφει μία ανοδική πορεία. Μιλάμε για μία περιοχή που τις προηγούμενες δεκαετίες είχε αναπτύξει την επιχειρηματικότητα με μεγάλες μονάδες οι οποίες πλέον ή δεν υφίστανται γιατί έβαλαν λουκέτο στην κρίση, ή υπολειτουργούν δεχόμενες τα «πυρά» και της πανδημίας. Μιλάμε για πλήρη αποβιομηχάνιση ενός τόπου που δεν έχει από πού να πιαστεί΄΄, τόνισε στo protionline.gr, εμφανώς προβληματισμένος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος.

Παράλληλα, τόνισε: ΄΄Σίγουρα το ποσοστό στην Αιγιάλεια είναι πολύ μεγαλύτερο. Σκεφτείτε ότι σε αυτό το 22,2% που δίδεται επίσημα, δεν περιλαμβάνονται αυτοί που δουλεύουν μερική απασχόληση και βέβαια αυτοί που απασχολούνται μία και δύο ώρες την ημέρα. Κι αυτοί είναι πολλοί πλέον΄΄.

Ο κ. Γεωργόπουλος παρατήρησε μειωμένη μέριμνα της Πολιτείας για πολλούς τομείς στην Αιγιάλεια, καταδικάζοντας την περιοχή σε ανασφάλεια, όπως για παράδειγμα το θέμα της καθαριότητας των σχολείων που λόγω του περιορισμένου ωραρίου των καθαριστριών δεν γίνεται όπως θα έπρεπε. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι το Ε.Κ.Α. θα παρέμβει άμεσα για το θέμα που είναι κοινωνικό και πολύ σοβαρό.

Κι ενώ οι καθαρίστριες που προσφέρουν για χρόνια τις υπηρεσίες τους στα δημόσια σχολεία αναγκάζονται να βγάζουν όλη τη δουλειά σε δύο και τρεις ώρες, ο αριθμός των ανέργων πανελλαδικά ανήλθε στα 768.276 άτομα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αγορά εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 επηρεάστηκε από τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναλυτικότερα, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.844.034 άτομα.

Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 0,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη- Μέλη, λόγω της πανδημίας της νόσου του κοροναϊου (COVID-19), τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Η επίδραση της πανδημίας

Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 20- 24 ετών (36,4%) και 15- 19 ετών (32,5%). Ακολουθούν οι ηλικίες 25- 29 ετών (26,5%), 30- 44 ετών (16,2%), 45- 64 ετών (13,2%) και 65 ετών και άνω (8,5%).

Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, η επίδραση της πανδημίας στην αγορά εργασίας εμφανίζεται πιο έντονη το β’ τρίμηνο 2020 και εντοπίζεται κυρίως στα εξής: Αύξηση των απουσιών από την εργασία, μείωση των ωρών εργασίας σε σχέση με τα προηγούμενο τρίμηνα, αύξηση της εργασίας από το σπίτι, περιορισμός των ατόμων που δεν εργάζονται, αναζητούσαν εργασία και δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν.

Οι κλάδοι που επηρεάστηκαν

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας επηρέασαν το σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Όσον αφορά στις απουσίες από την εργασία και τη μείωση στις ώρες εργασίας, οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν αυτοί των υπηρεσιών (εμπόριο, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεταφορές, επικοινωνίες και άλλες υπηρεσίες), ενώ λιγότερο επηρεάστηκε ο κλάδος της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας. Επίσης, η εργασία στο σπίτι αυξάνεται εμφανώς στους κλάδους των χρηματοπιστωτικών, επιχειρηματικών και άλλων υπηρεσιών.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (23,2%) και οι επαγγελματίες (20,1%). Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στους ειδικευμένους τεχνίτες (-1,8%) και στους υπαλλήλους γραφείου (-1,5%). Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζεται στα ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (7,9%) και η μεγαλύτερη μείωση στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (-9,6%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων (36,3%) δηλώνει ότι εργάστηκε 40 – 47 ώρες την εβδομάδα αναφοράς, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (18,9%) δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Η πλειονότητα των απασχολουμένων (62,1%) δηλώνει ότι εργάστηκε τις συνήθεις ώρες, ενώ το 9,4% δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες. Το 1,7% δηλώνει ότι έχει παραπάνω από μία εργασία, ενώ το 1,9% αναζητά εργασία αν και εργάζεται.

Οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν οι άνεργοι να εργάζονται είναι είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (34,3%) είτε γιατί απολύθηκαν (4) (21,4%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων (26,6%).


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr