background img
banner
banner

Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του Μεγάρου του Ε.Κ.Α.ΜΕ.

ΜΕΡΑ… ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΙΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ

Σε κλίμα ευφορίας, συγκίνησης αλλά και αισιοδοξίας υπεγράφη το πρωί της Τρίτης 10/11 στο Δημαρχείο Αιγιαλείας η σύμβαση κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρίες Αιγίου, μεταξύ του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου (ο δήμος είναι ο φορέας υλοποίησης) και του προέδρου της εταιρείας ΑΤΕΣΕ Α.Ε. που θα κατασκευάσει το μεγαλόπνοο έργο, Παναγιώτη Χούμπαυλη. Η θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί την επισφράγιση ενός πολυετούς και δύσκολου αγώνα από τη διοίκηση του Ειδικού Κέντρου, που ξεκίνησε από την αγωνία των γονέων των «παιδιών» να έχουν τον δικό τους χώρο και μετουσιώνεται στην ανέγερση υπερσύγχρονων και άνετων εγκαταστάσεων Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης των ΑμεΑ.

Από την ξεχωριστή αυτή στιγμή δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρόεδρος του Ειδικού Κέντρου Θόδωρος Στεφανίδης και διότι το Ε.Κ.Α.ΜΕ. θεωρείται ο κύριος του έργου αλλά και γιατί προσωπικά έδωσε «μάχες» ώστε να δρομολογηθεί το έργο και εν συνεχεία να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προέκυψαν. Επόμενο ήταν λοιπόν η υπογραφή της σύμβασης, που σηματοδοτεί την έναρξη του έργου, να αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών του, καταφέρνοντας να επιτύχει κάτι πολύ σημαντικό για τα Άτομα με Αναπηρίες της Αιγιάλειας.

Θα καλύψει σε βάθος χρόνου τις τεράστιες ανάγκες της περιοχής

Η εξέλιξη αυτή «σφραγίζει» την αναβαθμισμένη λειτουργία του Ειδικού Κέντρου με την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων που θα καλύψουν σε βάθος χρόνου τις ανάγκες της περιοχής. Κι αυτές είναι μεγάλες. Ήδη, όπως ανέφερε στο protionline.gr ο κ. Στεφανίδης, ΄΄το Ε.Κ.Α.ΜΕ. αυτή τη στιγμή έχει «φρενάρει» λόγω κορωνοϊού και αδυναμίας εξαιτίας των περιορισμένων εγκαταστάσεων, να δεχθεί επιπλέον άτομα. Έχει έτσι 25 «παιδιά», την ώρα που όσοι αποφοιτούν από το ΕΕΕΕΚ επιθυμούν να ενταχθούν στις τάξεις του. Και το ΕΕΕΕΚ αυτή τη στιγμή «μετρά» 30 άτομα, με το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο να έχει 25 μαθητές που ακολουθούν΄΄.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν τις τεράστιες ανάγκες της περιοχής που έρχονται να καλυφθούν από τις νέες εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν κέντρο διημέρευσης καθώς και στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για οκτώ παιδιά με προοπτική μελλοντικά και για δεύτερη με επιπλέον οκτώ άτομα, καθώς από την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας θεωρείται βέβαιο πως η στέγη θα γεμίσει…

Όπως φαίνεται και από τη μελέτη του έργου, το Μέγαρο του Ε.Κ.Α.ΜΕ., όπως θα ονομαστεί, θα είναι ένας νέος σύγχρονος χώρος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εκεί όπου θα εξυπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο τα «παιδιά» και βέβαια οι γονείς τους θα νιώσουν τη σιγουριά που χρειάζονται… Κάπως έτσι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σε ό,τι το Ειδικό Κέντρο μπορεί να προσφέρει στα ΑμεΑ της περιοχής.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η νέα κτιριακή μονάδα θα ανεγερθεί στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Ειδικού Κέντρου επιφανείας 7.021,11 μ2 στη θέση «Ροκά» περιοχής Αγίας Κυριακής Αιγίου, σε μικρή απόσταση νότια του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης Αιγίου, με πρόσωπο επί της οδού Κλεισούρας. Προβλέπεται η πλήρης κατασκευή του κτιρίου Α «Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας», το οποίο είναι ισόγειο με κεραμοσκεπή, εμβαδού 1.198,75 μ2, με υπόγειο ίσου εμβαδού και η κατασκευή του κτιρίου Β «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» το οποίο είναι ισόγειο με κεραμοσκεπή, εμβαδού 197,93 μ2, χωρίς υπόγειο. Επιπλέον, η εκτέλεση των εργασιών διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, σε όλο τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί σε 18 ημερολογιακούς μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, ωστόσο χθες από τον κ. Στεφανίδη ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της εταιρείας να… υπερβάλλουν εαυτούς και να ολοκληρώσουν τις εργασίες το συντομότερο δυνατόν καθώς ήδη έχει χαθεί πολύς χρόνος.

 

«Χαίρομαι που ζω αυτή τη στιγμή ως δήμαρχος», ανέφερε ο Δημ. Καλογερόπουλος

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο γραφείο του για την υπογραφή της σύμβασης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα σε όσους προσπάθησαν για να φτάσει το έργο σε αυτό το στάδιο. Παράλληλα, μίλησε για τη σπουδαιότητά του για την τοπική κοινωνία, λέγοντας: ΄΄Είναι μία πάρα πολύ σημαντική στιγμή για την κοινωνία της Αιγιάλειας, διότι ένα πολύ μεγάλο έργο, τεράστιας κοινωνικής σημασίας, όνειρο για την τοπική κοινωνία, πραγματοποιείται. Και πραγματοποιείται χάρη στη συνεργασία και τη συνεισφορά όλων των εμπλεκομένων. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην υποστήριξη της επίτευξης αυτού του στόχου να κατασκευαστεί αυτό το έργο, το οποίο θα το χαίρονται οι Αιγιώτες και κυρίως οι άνθρωποι οι οποίοι θα φιλοξενούνται εκεί και θα έχουν την υποστήριξη του Ε.Κ.Α.ΜΕ. Επιθυμώ να δώσω προσωπικά συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Ε.Κ.Α.ΜΕ. κ. Στεφανίδη, ο οποίος οραματίστηκε και βοήθησε όχι μόνο να γίνει, αλλά πάλεψε τόσο δυνατά, γιατί είναι γεγονός πως το έργο είχε πάρα πολλές δυσκολίες ώσπου να δρομολογηθεί. Επιπλέον, είναι ένα έργο που σηματοδοτεί το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν συνεργασίες. Γιατί πράγματι, με τη συλλογική δουλειά όλων είχαμε αυτό το αποτέλεσμα, να φτάνουμε σήμερα να υπογράφουμε τη σύμβαση για την εκτέλεσή του. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν στα 3,5 εκατ. ευρώ και με την έκπτωση που δόθηκε από την εταιρεία (44%), έγινε 2 εκατ. ευρώ. Χαίρομαι πάρα πολύ που ζω αυτή τη στιγμή ως δήμαρχος Αιγιαλείας΄΄.

Δικαίωση για τον πρόεδρο του Ειδικού Κέντρου

Από την πλευρά του, ο κ. Στεφανίδης επισήμανε: ΄΄Για το Ε.Κ.Α.ΜΕ. σήμερα είναι μία σημαντική μέρα. Η 10η Νοεμβρίου είναι ημέρα ορόσημο, αρχίζει και μετράει για μας αντίστροφα ο χρόνος για την κατασκευή του έργου ανέγερσης του Μεγάρου του Ε.Κ.Α.ΜΕ. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η οποία μας εμπιστεύθηκε και μας ενέταξε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω του οποίου χρηματοδοτείται το έργο, τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Καλογερόπουλο που δείχνοντας την ευαισθησία του για τα ΑμεΑ, επίσπευσε τις διαδικασίες για να έρθει η σημερινή μέρα και αντί για είκοσι ημέρες κάλεσε την εταιρεία και ήρθε σε επτά ημέρες για να υπογραφεί η σύμβαση. Μαζί με τους ανθρώπους της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, τους οποίους επίσης ευχαριστώ, προσπάθησαν όλο αυτό τον καιρό στα δύσκολα και έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να φτάσει η στιγμή της ανάθεσης του έργου΄΄. Αναφορικά με τις δυσκολίες που προέκυψαν, τόνισε: ΄΄Ένας «δικηγοράκος» από την προηγούμενη εταιρεία, μας καθυστέρησε δέκα μήνες. Δηλαδή περίμενε η εταιρεία ΑΤΕΣΕ από τις 26 Μαρτίου να ξεκινήσει να κατασκευάζει το έργο κι αυτός μας καθυστέρησε για μία υπογραφή. «Τραβηχτήκαμε» πάρα πολύ στα Διοικητικά Εφετεία Πειραιά και Πατρών, όμως τα καταφέραμε΄΄. Τέλος, ευχαρίστησε την εταιρεία ΑΤΕΣΕ που είναι γνωστή ανά την Ελλάδα και όχι μόνο, που –όπως είπε – ΄΄έκανε αυτή τη γενναία προσφορά και ανέλαβε να μας υλοποιήσει το έργο που για μας είναι πολύ σημαντικό γιατί πολλά άτομα και πολλές οικογένειες το περιμένουν χρόνια΄΄.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Στεφανίδης, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης απέναντι στον δήμαρχο για την επίσπευση των διαδικασιών, του δώρισε μία χειροποίητη από τους εκπαιδευόμενους του Ε.Κ.Α.ΜΕ., εικόνα του Αγίου Δημητρίου.

Να σημειωθεί ότι το «παρών» στην υπογραφή της σύμβασης έδωσαν ο εντεταλμένος σύμβουλος Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αιγιαλείας Λεωνίδας Καράμπελας.

Σε δέκα μέρες ξεκινούν οι εργασίες με ντόπιο εργατικό δυναμικό – Από το Αίγιο κατάγεται ο πρόεδρος της ΑΤΕΣΕ Α.Ε.

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του έργου αποκτά άλλη βαρύτητα για την τοπική κοινωνία όχι μόνο για τη σπουδαιότητά του αλλά και γιατί για τις εργασίες θα επιλεγεί ντόπιο εργατικό δυναμικό, βούληση που έκανε γνωστή ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Χούμπαυλης, δείχνοντας μία ευαισθησία για την περιοχή, αφού η μητέρα του Ελένη Αρβανίτη, είναι Αιγιώτισσα. Επιπλέον, ο κ. Χούμπαυλης, που συνοδευόταν από τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας Σωτήρη Ανδρεούλη και άλλους δύο συνεργάτες του, επισκέφθηκε αμέσως μετά, το οικόπεδο που θα ανεγερθεί το Μέγαρο του Ε.Κ.Α.ΜΕ. αλλά και τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια, διαπιστώνοντας το σπουδαίο έργο που επιτελεί. Υποσχέθηκε δε πως θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να παραδοθεί πολύ πριν τον προκαθορισμένο χρόνο, γεγονός που γεννά προσδοκίες στους ανθρώπους του Ειδικού Κέντρου ότι σε ένα χρόνο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Μάλιστα, έκανε γνωστό πως η εγκατάσταση των συνεργείων και η έναρξη των εργασιών θα γίνει το πολύ σε δέκα ημέρες, μέχρι να καλυφθούν τυπικές εκκρεμότητες, αδειοδοτήσεις κ.λπ.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΑΤΕΣΕ Α.Ε. ανέφερε στo protionline.gr: ΄΄Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το έργο που αναλάβαμε και τον κοινωνικό του χαρακτήρα και ελπίζουμε να σας βγάλουμε ασπροπρόσωπους και να αντεπεξέλθουμε όσο καλύτερα γίνεται και το συντομότερο δυνατόν. Ο στόχος μας είναι να παραδώσουμε το έργο εγκαίρως στην τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr