background img
banner
banner

Μόλις το 30% της περσινής παραγωγής στο ελαιόλαδο…

ΑΙΣΘΗΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ – ΜΕΤΡΙΑ ΕΩΣ ΚΑΚΗ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ – ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Σε φάση συγκομιδής του ελαιοκάρπου βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας που διανύουν μία δύσκολη φάση, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής αλλά και της χαμηλής τιμής του προϊόντος. Ομοίως και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τυποποίηση και εξαγωγή του ελαιολάδου που καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες των νέων δεδομένων της αγοράς λόγω των μέτρων του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή ελαιολάδου φέτος στην Αιγιάλεια θα κυμανθεί μόλις στο 30% της περσινής, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ανθρώπων του κλάδου, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στον καύσωνα του περασμένου Μαΐου που έριξε τα άνθη από τις ελιές, με αποτέλεσμα ο καρπός πλέον να είναι πολύ λιγότερος απ’ ό,τι περίμεναν οι παραγωγοί.

Μάλιστα οι περισσότεροι τονίζουν ότι δεν βγαίνει ούτε το κόστος, αφού είναι αναγκασμένοι να προσλαμβάνουν εργάτες για το ελαιομάζωμα, ενώ φυσικά θα πρέπει να αγοράζουν λιπάσματα, μηχανήματα και πολλά ακόμη για να μπορεί να γίνεται πιο καλά η συγκομιδή του καρπού.

Η παρέμβαση της ΠΕΣ για αποζημίωση στους παραγωγούς

΄΄Η παραγωγή φέτος θα είναι από μικρή έως ελάχιστη, γεγονός που οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος, στις υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου. Όταν για δύο – τρεις ημέρες είχαμε 38 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή, επόμενο ήταν να καταστραφεί το άνθος της ελιάς. Ακολούθησε το άνυδρο φθινόπωρο που δεν ωφέλησε. Δυστυχώς, στο καταστατικό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται κάποια αποζημίωση για απώλειες τέτοιου είδους, ωστόσο μπορούμε από τα ΠΣΕΑ που αφορούν αποζημιώσεις για έκτακτες συνθήκες. Επίσης, οι πιέσεις που ασκήσαμε έπιασαν τόπο και παραγωγοί της περιοχής θα λάβουν τα 30 ευρώ ανά στρέμμα της έκτακτης στήριξης που προβλέπεται από το νέο μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Όχι βέβαια πως με αυτό επιλύεται το πρόβλημα, αλλά είναι μία μικρή βοήθεια εν όψει της μειωμένης ή και μηδενικής παραγωγής΄΄, επισημαίνει στo protionline.gr ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Διαμορφώνοντας το… έδαφος για το μέλλον

΄΄Ας ελπίσουμε οι βροχές των ημερών αλλά και οι μετέπειτα καιρικές συνθήκες να ωφελήσουν το προϊόν για την επόμενη χρονιά΄΄, αναφέρει ακόμη ο κ. Σωτηρόπουλος, μιλώντας και για τη σημαντική επένδυση της Π.Ε.Σ. που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για το ελαιόλαδο στην Αιγιάλεια: ΄΄Από την επόμενη χρονιά, σαν Ένωση θα λειτουργήσουμε το μεγάλο ελαιοτριβείο μας, το οποίο είναι μεν έτοιμο ωστόσο βρίσκεται στο στάδιο της διεξαγωγής τεχνικών ελέγχων.  Αποφασίσαμε να μην λειτουργήσει φέτος ένεκα των μικρών ποσοτήτων. Είναι βέβαιο πάντως ότι εγγυάται ένα νέο μέλλον της ελαιοκομίας στην Αιγιάλεια΄΄.

Αναφορικά με την τιμή του ελαιολάδου, τόνισε πως στην παρούσα φάση διαμορφώνεται στα 2,45 με 2,50 ευρώ το λίτρο, σημειώνοντας ωστόσο πως η τιμή του λαδιού είναι… χρηματιστήριο και διαμορφώνεται ανάλογα με το πώς κινείται η αγορά. ΄΄Ας ελπίσουμε του χρόνου να έχουμε μία καλύτερη χρονιά με καλύτερη σοδειά για όλους τους αγρότες της περιοχής μας. Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος.

Σταθερή η ζήτηση σε ποιοτικό και προσιτό λάδι

Στη μειωμένη φετινή παραγωγή αλλά και στις λιγότερες καλές ποιότητες αναφέρθηκε ερωτηθείς από τo protionline.gr και ο Σωτήρης Κούσκουρης, ιδιοκτήτης της αιγιώτικης εταιρείας ΕΛΦΑ που ασχολείται αποκλειστικά με το εμπόριο και την τυποποίηση ελαιολάδου: ΄΄Φέτος σε όλη τη χώρα η παραγωγή ελαιολάδου είναι μειωμένη περίπου κατά 30%, δηλαδή αν παράγονταν υπό άλλες συνθήκες 300.000 τόνοι φέτος θα είναι 200.000 τόνοι χοντρικά. Αναλογικά, η παραγωγή στην Αιγιάλεια είναι ακόμη πιο μειωμένη. Επιπλέον, τα περισσότερα λάδια δεν είναι της επιθυμητής ποιότητας. Σαν επιχείρηση αναζητούμε το καλύτερο ελαιόλαδο γιατί επιθυμούμε να διατηρούμε την ποιότητα στα ύψη, οπότε προμηθευόμαστε λάδια και από άλλες περιοχές. Σίγουρα το καλύτερο σε ποιότητα είναι αυτό που «φεύγει» πρώτο΄΄, επισημαίνει. Παράλληλα, τονίζει πως η αγορά του ελαιολάδου, διαμορφώνεται ανάλογα με την παραγωγή και των άλλων ελαιοκομικών χωρών όπως Ισπανία, Τυνησία, Ιταλία που διεθνώς ρυθμίζουν την κλίμακα των τιμών.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση του ελαιολάδου διεθνώς, ο κ. Κούσκουρης επισημαίνει: ΄΄Αναμφισβήτητα υπάρχει επιρροή από το κλείσιμο της εστίασης γεγονός που έχει επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα αλλά και τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται τα προϊόντα αυτά, ωστόσο παρατηρείται μία σταθερότητα στη ζήτηση, κυρίως για το προϊόν που συνδυάζει καλή ποιότητα και προσιτή τιμή΄΄.

Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας… σώζει  – Τι αποκαλύπτει στo protionline.gr ο Nτινος Λιανός για το περιστατικο covid-19

Η νέα… τάξη πραγμάτων πάντως που επιφέρουν είτε τα μέτρα του κορωνοϊού είτε ο ίδιος ο ιός, είναι γεγονός και η προσοχή που απαιτείται σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να είναι ανάλογη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επιχείρησης «Λιανός» στις Καμάρες που επί δεκαετίες δραστηριοποιείται στον χώρο του ελαιολάδου συνεχίζοντας απρόσκοπτα τη λειτουργία της. Μάλιστα, ο τρόπος που λειτούργησε η οικογένεια Λιανού όταν ο κορωνοϊός τους… χτύπησε την πόρτα, είναι υποδειγματικός.

Συγκεκριμένα, όπως ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Κωνσταντίνος Λιανός ανέφερε στο protionline.gr, πριν από δέκα ημέρες νόσησε ο πατέρας του από covid, ωστόσο το αντιμετώπισε και ευτυχώς δεν κόλλησε κάποιος άλλος από την οικογένεια ή εργαζόμενος στην επιχείρηση. ΄΄Προφανώς, ο πατέρας μου κόλλησε επισκεπτόμενος του Νοσοκομείο του Ρίου για ένα προγραμματισμένο ραντεβού που είχε για μία εξέταση. Εκδήλωσε συμπτώματα την προπερασμένη Πέμπτη και αμέσως τον πήγαμε στο νοσοκομείο. Αφού υπεβλήθη σε τεστ που ήταν θετικό, διεκομίσθη στο Πανεπιστημιακό του Ρίου όπου νοσηλεύτηκε και πήρε εξιτήριο μετά από λίγες ημέρες. Ευτυχώς πέρασε τον ιό με ήπια συμπτώματα που δεν επηρέασαν περαιτέρω την υγεία του, παρά τα 84 χρόνια του. Αμέσως υποβληθήκαμε σε τεστ η μητέρα μου που μένει μαζί του αλλά και εγώ προσωπικά και όλη μου η οικογένεια, τα οποία επαναλαμβάνουμε συνέχεια και είναι αρνητικά. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήσαμε απολύμανση και επαγγελματικό καθαρισμό στην επιχείρηση ώστε να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο να κολλήσουν υπάλληλοι ή πελάτες΄΄, αναφέρει ο κ. Λιανός.

Παράλληλα, τονίζει: ΄΄Ο λόγος που «σταματήσαμε» τον ιό, έχει να κάνει αποκλειστικά με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας ενάντια στον covid από την πρώτη στιγμή. Προτού νοσήσει ο πατέρας μου έκανε χρήση μάσκας σε κάθε του επίσκεψη. Στην επιχείρηση τηρούνται όλα τα μέτρα, το προσωπικό είναι πολύ προσεκτικό και προσφέρουμε μάσκες ακόμη και στους πελάτες που δεν διαθέτουν. Είναι πολύ θετικό ότι σαν οικογένεια αλλά και σαν επιχείρηση ξεπεράσαμε αυτό τον σκόπελο και συνεχίζουμε δυνατά. Αυτό που έχουμε να συστήσουμε στον κόσμο είναι να φορά τη μάσκα γιατί εμάς κυριολεκτικά, μας έσωσε. Και βέβαια να λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος έχει τον ιό και από πού μπορεί να κολλήσουμε΄΄.

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα τη λειτουργία της, ενώ συνεχίζει να προμηθεύεται τα ποιοτικά λάδια των πελατών της σε καλές τιμές (ανάλογα με την ποιότητά τους) τα οποία τυποποιεί, συσκευάζει και διοχετεύει στην αγορά. ΄΄Η παραγωγή ελαιολάδου φέτος στην Αιγιάλεια κυμαίνεται μόλις στο 30% της περσινής χρονιάς. Είμαστε σε αναζήτηση ποιοτικού ελαιολάδου, δεδομένου ότι φέτος υπάρχει έλλειψη, τα προμηθευόμαστε έναντι 2,60 ή και 2,70 ευρώ το λίτρο ανάλογα με την ποιότητά τους΄΄, επισημαίνει ο κ. Λιανός.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr