background img
banner
banner

Οι έμποροι της Αιγιάλειας… έστειλαν το μήνυμα στην Πολιτεία

ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Έχοντας υποχρεωτικά κλείσει με προσωρινά… ¨λουκέτα¨ τις επιχειρήσεις τους οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου της Αιγιάλειας, έδωσαν ένα βροντερό “παρών¨ το μεσημέρι της Τετάρτης 30/12 στην πλατεία Αγίας Λαύρας, με τον Εμπορικό Σύλλογο Αιγιάλειας να πρωτοστατεί της προσπάθειας, οργανώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την διαμαρτυρία – ¨κραυγή¨ αγωνίας προς την κυβέρνηση. Τα χαρτιά με τις υπογραφές τις κινητοποίησης ¨γέμισαν¨ με ιδιόχειρες υπογραφές στήριξης και η φωνή των μικροεπιχειρηματιών της περιοχής… ακούστηκε από άκρη σε άκρη.

Ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς τα έσοδά τους έχουν… ανασταλεί, ενώ τα έξοδα ¨τρέχουν¨ και μαζεύονται μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο. Η δράση, αφορούσε την υπογεγραμμένη διαμαρτυρία των πολιτών και των ανθρώπων του κλάδου, έτσι ώστε να φτάσει στα ¨αυτιά¨ του αρμόδιου υπουργού ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη πια και πως ο κλάδος δεν αντέχει άλλο με κλειστά τα καταστήματα. Η οικονομική στήριξη του κράτους δε, όπως αποδείχθηκε, ήταν και είναι ελάχιστη, αναγκάζοντας έτσι τους επιχειρηματίες της Αιγιάλειας να ¨βγουν¨ στον δρόμο και να αντιδράσουν. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια και τα θετικά της δράσης, κατά πως φαίνεται, εκτός από την απόλυτη συμμετοχή θα έχει και την αποτελεσματικότητα που στόχευε.

«Όχι πια στην απραξία, τώρα πια χρειάζεται μόνο δράση»

Ο πρόεδρος του ¨Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας¨ Λάμπης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο protionline.gr για την συμμετοχή του κόσμου στην κεντρική πλατεία της πόλης, επισημαίνει: «Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία αυτή η σημερινή κινητοποίηση. Ο κόσμος πέρασε… ήρθε και μας στήριξε. Τα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης τηρήθηκαν στο έπακρο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, από όλους τους συμμετέχοντες. Οι πολίτες δίνουν βροντερό ¨παρών¨ και υπογράφουν την διαμαρτυρία μας, δίνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση με αυτήν την δράση, ότι: ¨Δεν πάει άλλο!¨. Επιτέλους, πρέπει να αλλάξει η κατάσταση άμεσα. Το λιανεμπόριο πλήττεται με βάναυσο τρόπο και είναι πια απαραίτητη η ανάγκη να ¨ανοίξει¨ ο κλάδος και να δουλέψουν όλοι. Ο Σύλλογος, το Αίγιο, στέλνει το ηχηρό μήνυμα αυτό, περιμένοντας το κράτος να μας αφήσει να εργαστούμε. Όχι πια απραξία, μόνο δράση» ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γενική γραμματέας του Συλλόγου, δηλώνοντας: «Δίνουμε τον δικό μας αγώνα, προκειμένου να ανοίξουν τα καταστήματα. Η κατάσταση είναι δύσκολη και ο κλάδος δεν αντέχει άλλο» ανέφερε η Νικολέτα Χανδόλια.

«Θα πρέπει να ‘‘ανασάνει’’ ο εμπορικός κόσμος, ας ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ¨Αιγιάλεια Αύριο¨ Χρήστος Γούτος, δήλωσε στo protionline.gr για την κινητοποίηση, στην οποία παρέστη: «Είναι δεδομένο ότι ο εμπορικός κόσμος της Αιγιάλειας και όχι μόνο… έχει ιδιαίτερο πρόβλημα όλη αυτήν την περίοδο. Από εκεί και πέρα, είναι επιβεβλημένο να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να ¨ανασάνει¨ λίγο αυτός ο κλάδος. Γιατί αυτό, αγγίζει όχι μόνο τους άμεσα ενδιαφερόμενους εμπόρους της περιοχής, αλλά γενικότερα όλο το κοινωνικό σύνολο. Με το δεδομένο δε, ότι το πολυπόθητο εμβόλιο επιτέλους ήρθε, θα μπορούσε εδώ και τώρα να αλλάξει η εικόνα που προβληματίζει και με την έναρξη του νέου έτους να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, που στόχο θα έχει να δώσει ώθηση στην αγορά. Αυτό που πέρασε και περνάει ακόμα ο κλάδος είναι πρωτόγνωρο» κατέληξε ο κ. Γούτος.

«Με ψίχουλα… δεν επιβιώνει κανείς»

Ερωτώμενος από τo protionline.gr ο Γιάννης Μποδιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, για την πρωτοβουλία και την δράση των εμπόρων της Αιγιάλειας, ανέφερε: «Στηρίζουμε τον αγώνα των μικρών επαγγελματιών της περιοχής. Πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας χρειάζεται συγκεκριμένη και πιο εντατικοποιημένη οργάνωση. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ¨διώκονται¨ με τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία περισσότερο απευθύνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές εταιρίες και όχι στον βιοπαλαιστή έμπορο και εργαζόμενο. Με ψίχουλα, κανένας δεν επιβιώνει. Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας και πιστεύουμε ότι όλοι μαζί, οι επιχειρηματίες, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι, πρέπει να έχουμε ένα κοινό ¨μέτωπο¨ για να αντικρούσουμε αυτόν τον συνεχόμενο ¨πόλεμο¨ του κράτους ενάντια των απλών επαγγελματιών και που ωφελημένοι τελικά από αυτόν… μόνο οι ¨μεγάλοι¨ θα είναι».

Τέλος να επισημανθεί ότι στην δράση, παραβρέθηκαν εκτός από την εντεταλμένη του δημάρχου, αντιδήμαρχος Μαρία Γιδά, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, καθώς και οι άμεσοι συνεργάτες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Μάρκου, κ. Αφαλονιάτης και κ. Σιδέρη, εκπροσωπώντας τον. Επίσης, την παρουσία τους στην προσπάθεια, έκανε η αντιπολίτευση στο πρόσωπο της επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αγγελικής Κουρή, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, πολλοί εκπρόσωποι από την εστίαση, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Στράτος Βαρδάκης, καθώς και πλήθος κόσμου που στήριξε με την παρουσία και την… υπογραφή του, αυτή την προσπάθεια.

Λαϊκή Συσπείρωση: «Τα συνεχή lock down έχουν οδηγήσει σε οριακή κατάσταση χιλιάδες μικρούς εμπόρους»

Εν τω μεταξύ, τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εμπόρων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση. Συγκεκριμένα τονίζει μεταξύ άλλων:“Δέκα μήνες πλέον μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, χιλιάδες μικροί έμποροι βρίσκονται σε απελπισία και το λουκέτο φαντάζει πράγματι ορατό για πολλούς από αυτούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Εμπόριο και η Εστίαση. Πολλοί αυτοαπασχολούμενοι έμποροι βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ποια θα είναι η κατάληξή τους αν λάβουμε υπόψη τις αβεβαιότητες που συνοδεύουν την πανδημία, τη νέα κρίση που αγκαλιάζει κάθε πλευρά της οικονομίας στη χώρα και διεθνώς;

Τα λίγα ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής τα εξαφάνισαν τα τρέχοντα έξοδα σε νοίκια, ΟΤΕ, ΔΕΗ και οι καθημερινές ανάγκες. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που πήραν αναστολή δεν θα χαριστούν… αντίθετα θα φορτωθούν και αυτές στις προηγούμενες εκκρεμότητες. Η εφορία, οι τράπεζες περιμένουν στη γωνία. Η φορολόγηση από το πρώτο
ευρώ, το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζουν να εφαρμόζονται και το 2021, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Οι διακανονισμοί, κάθε τέλος του μήνα είναι εδώ και προσθέτουν δυσκολίες. Η πραγματικότητα είναι ότι τα συνεχή lock down της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε οριακή κατάσταση χιλιάδες μικρούς εμπόρους’’.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr