background img
banner
banner

Η μεταμόρφωση της Χαρτοποιίας | ΦΩΤΟ

ΆΜΕΣΑ Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Ζήτημα χρόνου είναι, όπως φαίνεται, η έναρξη υλοποίησης ενός μεγάλου οράματος. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο αξιοποίησης μέρους της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου αρχίζει να παίρνει… μορφή καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπογράψει ο ανάδοχος του υποέργου «Προπαρασκευαστικές ενέργειες (Αρχιτεκτονική μελέτη – Στατική μελέτη – Μελέτες Η-Μ εγκαταστάσεων κ.λπ.)» της πράξης «Επανάχρηση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου».

Κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος για το έργο της επανάχρησης των βασικών κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, ενός κτιριακού συγκροτήματος που αποτελεί σύμβολο για την παραλιακή ζώνη της πόλης του Αιγίου και που με την ισχυρή του ταυτότητα, φιλοδοξεί να επανέλθει με νέες χρήσεις, ως πόλος ανάπτυξης της λιμενικής ζώνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ως γνωστόν, η υλοποίησή τους καλύπτεται μέσω του προγράμματος “Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα – Καινοτομία” που αφορά σε πρώην βιομηχανικά κτίρια σε όλη τη χώρα, τα οποία πλέον αποτελούν δημοτική ακίνητη περιουσία. Υπενθυμίζεται πως το έργο έχει κοστολογηθεί συνολικά στα 4 εκ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ 24%, που σημαίνει πως θα καλυφθούν 2,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 1,5 εκ. ευρώ από ίδιους (δηλαδή δημοτικούς) πόρους. Ο συνολικός καθαρός χρόνος υλοποίησης υπολογίζεται σε 49 μήνες από την ημερομηνία ένταξης της Πράξης.

Β. Χριστόπουλος: «Όλοι χωρούν στους χώρους της πρώην Χαρτοποιίας…»

Ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για Τεχνικά Θέματα Βασίλης Χριστόπουλος είναι ο άνθρωπος που δρομολόγησε τις διαδικασίες, φτιάχνοντας το δικό του «πλάνο» για τις εγκαταστάσεις και δηλώνοντας με νόημα πως ΄΄είναι τόσο μεγάλος ο χώρος της Χαρτοποιίας που… χωρούν όλοι΄΄, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην άρνηση της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου για μεταφορά στη Χαρτοποιία της αποθήκης και συνεργείων του δήμου. Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θετική τροπή της έναρξης του υποέργου που αφορά τις μελέτες ώστε να… μπουν οι βάσεις για να ξεκινήσει το μεγάλο έργο της επανάχρησης βασικών κτιρίων. Τονίζει δε πως ΄΄μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογράψει ο ανάδοχος και να ξεκινήσει η εκπόνηση των μελετών΄΄.

Όπως αναφέρει, ΄΄το κτιριολογικό πρόγραμμα για το έργο με τίτλο «Επανάχρηση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου» περιλαμβάνει τις ακόλουθες χρήσεις – λειτουργίες κατά κτίριο: 1. Υπηρεσίες του Δήμου. 2. Χρήσεις Αναψυχής και Εστίασης. 3. Αθλητικές – Ψυχαγωγικές – Εκπαιδευτικές – Πολιτιστικές δραστηριότητες. 4. Εκπαιδευτικές – Πολιτιστικές δραστηριότητες – Μουσείο Χαρτοποιίας’’’.

Ποια κτίρια θα «ζωντανέψουν»

Η συνολική επιφάνεια των πρώην βιοµηχανικών κτιρίων, που αποκαθίστανται και επαναλειτουργούν µε νέες χρήσεις, υπολογίζεται σε 4.040,96 µ2 και περιλαµβάνει : – Το κτίριο µε αρ.12 & 6 επιφανείας 1.211,72 µ2 (πρώην κτίριο Λεβητοστασίων έτος κατασκευής 1925 &1940) – Το κτίριο µε αρ.10 επιφανείας 521,30 µ2 (πρώην κτίριο Συνεργείων – Μηχανουργείο – Ξυλουργείο-Χυτήριο – έτος κατασκευής 1925) – Το κτίριο µε αρ.15 επιφανείας 2.307,94 µ2 (πρώην κτίριο Κοπτικών Μηχανών & Καλανδρών έτος κατασκευής 1925 & 1930) Τα κτίρια αυτά βρίσκονται στον κεντρικό ανατολικό χώρο της πρώην βιοµηχανίας, εξασφαλίζουν άµεση πρόσβαση από την παραλιακή οδό Ψαρρών και µπορούν να αποτελέσουν µια ολοκληρωµένη και λειτουργική ενότητα αλληλοεξαρτώµενων χρήσεων πολιτισµού – υπηρεσιών – αναψυχής, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Αιγίου. Οι προτεινόµενες παρεµβάσεις, µε βάση τις νέες χρήσεις που καθορίζονται στα κτίρια της Χαρτοποιίας Αιγίου, κατατάσσονται στις εξής Κατηγορίες Παρέµβασης µε βάση την δηµοσιευµένη πρόσκληση (κωδ.083) : – Στην 1η Κατηγορία Παρέµβασης, όπου προβλέπεται ο καθορισµός χρήσεων πολιτισµού και ψυχαγωγίας, σε συνδυασµό µε οικονοµικές δραστηριότητες (αναψυχή) σε ποσοστό µικρότερο του 20% της συνολικής επιφανείας – Στην 4Α Κατηγορία Παρέµβασης, όπου προβλέπεται ο καθορισµός χρήσεων διοίκησης – κοινωνικών υπηρεσιών του ∆ήµου, σε συνδυασµό µε οικονοµικές δραστηριότητες (αναψυχή) σε ποσοστό µικρότερο του 20% της συνολικής επιφανείας Οι προτεινόµενες χρήσεις, κατά κτίριο και επιφάνεια, αναφέρονται στις επόµενες ενότητες της Τεχνικής Έκθεσης και εξειδικεύονται στο Κτιριολογικό Πρόγραµµα.

Πώς θα αξιοποιηθούν τα κτίρια

Το μεγαλύτερο τμήμα των βασικών κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου τα οποία θα αποκατασταθούν και θα διαμορφωθούν κατάλληλα προκειμένου να επαχρησιμοποιηθούν και ειδικότερα ποσοστό 80,17% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων προς επανάχρηση, θα αξιοποιηθεί για τη στέγαση υπηρεσιών και δραστηριοτήτων του δήμου σύμφωνα με το Κτιριολογικό Πρόγραμμα.
Στο «Κτίριο Λεβητοστασίου» (Κτίριο12+6): θα δημιουργηθεί «Εκθεσιακός χώρος ιστορίας της Χαρτοποιίας (χώρος λέβητα Durr & λοιπών λεβήτων)». Επιπλέον, η «Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου» στο ίδιο Κτίριο θα χρησιμοποιείται για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλων συλλογικών οργάνων του Δήμου, καθώς και για συναφείς εκδηλώσεις.
Στο «Κτίριο Κοπτικών & Καλάνδρων (Κτίριο 15), ο «Πολυχώρος άσκησης και εκπαίδευσης (δημιουργικής έκφρασης και απασχόλησης)» όπου θα αναπτυχθούν δραστηριότητες Γυμναστικής – Χορού – Φυσιοθεραπείας – Λογοθεραπείας – Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών – Δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων, όπως περιγράφεται στο Κτιριολογικό Πρόγραμμα, . Επιπλέον, Ιδιώτης που θα προκύψει από διαγωνισμό θα λειτουργήσει και «Αναγνωστήριο –Βιβλιοπωλείο», τα οποία απευθύνονται σε ένα πολυσυλλεκτικό κοινό που περιλαμβάνει τόσο τους δημότες και τους φοιτητές του γειτονικού Παραρτήματος Πανεπιστημίου., όσο και τουρίστες και επισκέπτες της πόλης του Αιγίου. Επιπλέον, το «Αρχείο των Υπηρεσιών του Δήμου».
Στο Κτίριο Μηχανουργείου (Κτίριο 10) θα λειτουργήσει ο «Πολυχώρος αναψυχής και εστίασης» ο οποίος απευθύνεται σε ένα ευρύ και πολυσυλλεκτικό κοινό που περιλαμβάνει τόσο τους δημότες και τους φοιτητές του γειτονικού Παραρτήματος Πανεπιστημίου, όσο και τουρίστες και επισκέπτες της πόλης του Αιγίου.

«Τρέχουν» υποβολή πρότασης

Δεν είναι όμως μόνο το εγκεκριμένο πρόγραμμα αξιοποίησης κτιρίων μέσω της Πράξης «Επανάχρηση Βασικών Κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου». Ακριβώς επειδή οι εγκαταστάσεις, που αποτελούν το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου, είναι τεράστιες το επόμενο βήμα έχει να κάνει με κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με σκοπό την αξιοποίηση κτιρίων στα δυτικά των εγκαταστάσεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί να αναπλαστούν και να χρησιμοποιηθούν. Μάλιστα, δεδομένου ότι το πρόγραμμα «κλείνει» στο τέλος Μαρτίου, στον δήμο… βάζουν τα δυνατά τους ώστε να κατατεθεί πρόταση με αξιώσεις για τη χρηματοδότηση της νέας δράσης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr