background img
banner
banner

Η γραμμή του παλαιού αιγιαλού βάζει σε… μπελάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΕΪΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΡΙΖΟΜΥΛΟ

Σε… περιπέτειες βάζει η Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, ιδιοκτήτες ακινήτων κατά μήκος της παραλίας Νικολεΐκων κατά κύριο λόγο, αλλά και στον Ριζόμυλο, δεδομένου ότι κτήματα, οικόπεδα, κατοικίες και καταστήματα που βρίσκονται μεταξύ παραλίας και παλαιού αιγιαλού θεωρούνται δημόσιο κτήμα, βάσει των αεροφωτογραφιών που υπάρχουν από το 1945… Το γεγονός αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να στραφούν σε ενέργειες για κατοχύρωση των ιδιοκτησιών τους ακολουθώντας ακόμη και τη νομική οδό… Παρά το γεγονός ότι εγκρίθηκε και έλαβε ΦΕΚ μόλις τον προηγούμενο μήνα ο επανακαθορισθμός οριογραμμής αιγιαλού και ο καθορισμός οριογραμμής, παραλίας και παλαιού αιγιαλού για τα Νικολέικα κατόπιν απόφασης και του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, αυτό αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να πρέπει να κινηθούν γρήγορα ώστε να μην απολέσουν τα δικαιώματά τους στους χώρους τους.

Σε ενημερωτική ημερίδα προσανατολίζεται το Συμβούλιο της Κοινότητας Νικολεΐκων

Όπως αναφέρει στο protionline.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νικολεΐκων Τάσος Μούσκας, ΄΄πρόκειται για ένα μείζον θέμα που απασχολεί την κοινότητά μας, δεδομένου ότι κατά μήκος της παραλιακής ζώνης υπάρχουν παντού ιδιοκτησίες και άνθρωποι που έχουν επενδύσει σε αυτές. Αυτό που ζητούμε είναι να αγνοηθεί ο παλιός αιγιαλός. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συμβόλαια για τα οικόπεδά τους, έχουν άδειες για τα σπίτια τους, πληρώνουν λογαριασμούς, φόρους και τα δηλώνουν στο κράτος΄΄.

Σημείωσε επίσης ότι ως τοπικό συμβούλιο προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση ενημερωτικής ημερίδας, καλώντας μάλιστα όχι μόνο τους ενδιαφερόμενους της κοινότητάς τους αλλά και ιδιοκτήτες όμορων που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, δεδομένου ότι το θέμα «καίει» αυτούς που βρίσκονται ανάμεσα στους ποταμούς Κερυνίτη και Σελινούντα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος των Νικολεΐκων ανέφερε πως πολλοί έχουν ήδη απευθυνθεί σε νομικούς και μηχανικούς αναζητώντας λύση ενώ έχουν παραπεμφθεί στο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. ΄΄Πρέπει να εξετάσουμε πώς θα κινηθούμε διότι θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες και για κάποιους θα είναι δύσκολο, δεδομένων και των συνθηκών΄΄, πρόσθεσε.

Β. Χριστόπουλος: ΄΄Να απευθυνθούν σε ειδικούς΄΄

Ερωτηθείς για το θέμα από τo protionline.gr  ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για Τεχνικά Θέματα και πολιτικός μηχανικός Βασίλης Χριστόπουλος αναφέρθηκε στα νέα ΦΕΚ που επανακαθορίζουν τη γραμμή της παραλίας, βάζοντας ουσιαστικά τη γραμμή σχεδόν στις προσόψεις των ιδιοκτησιών, πλην όμως, όπως είπε, ΄΄η γραμμή του παλαιού αιγιαλού, που προκύπτει από αεροφωτογραφίες του 1945 είναι αρκετά στο… βάθος, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτησίες μεταξύ παραλίας και παλαιού αιγιαλού να θεωρούνται δημόσιο κτήμα και να δημιουργούνται τα γνωστά προβλήματα περί κυριότητας των ιδιοκτησιών ΄΄.

΄΄Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην εν λόγω ζώνη και αν χρειαστεί θα συνδράμουμε στην ενημέρωση. Ως δήμος δεν μπορούμε να εμπλακούμε στις διαδικασίες αφού είναι ζητήματα ιδιωτικών ιδιοκτησιών με το κράτος και μεγάλο ρόλο διαδραματίζει το πού ήταν η ακτογραμμή το 1945 από τις ανάλογες αεροφωτογραφίες. Πρέπει έτσι να απευθυνθούν στους ειδικούς ώστε να διερευνήσουν εάν οι τροποποιήσεις που έγιναν με τις νέες αποφάσεις, έχουν αποτυπωθεί σωστά και είναι επ’ ωφελεία τους ή τους πλήττουν, και να κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες οι οποίες είναι συγκεκριμένες εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις’’, πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος.

Nα σημειωθεί ότι επανακαθορισμός παλαιού αιγιαλού και συμπλήρωση στοιχείων πραγματοποιήθηκε και στο Διακοπτό στην Πούντα στην περιοχή του Μιχαλοκοπούλειου που δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα το αντίθετο είναι ένα επιπλέον αναγκαίο στοιχείο για την ανάπτυξη της περιοχής αφού κατά καιρούς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το ακίνητο του δήμου στην περιοχή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr