background img
banner
banner

«Χειροκροτεί» το εργοστάσιο απορριμμάτων και αναμένει η δημοτική αρχή

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΗΤΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ένα όραμα εικοσαετίας για τον νομό, η κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Αχαΐας, εφαρμόζοντας στην πράξη την ενιαία αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού ζητήματος. Πλην όμως, επίσημα και βάσει του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο δήμος Αιγιαλείας δεν περιλαμβάνεται στους δήμους που θα εξυπηρετούνται από το εργοστάσιο, βαδίζοντας ωστόσο με προσεκτικά βήματα προς την ενιαία διαχείριση που επιβάλει η νέα τάξη πραγμάτων. Τα καλά νέα για τη δρομολόγηση του εργοστασίου ήρθαν από τον Σύνδεσμο πριν λίγες ημέρες, απ’ όπου έγινε γνωστό πως με Απόφαση του Ειδικού Γραμματέα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ Γεωργίου Ζερβού εντάχθηκε η πρόταση του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση της Πράξης «Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων στη θέση Φλόκα», συνολικού προϋπολογισμού 36.567. 346,71 ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2023.

Τι περιλαμβάνει το εργοστάσιο του «νομού»

Η εγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει την επεξεργασία 53.000 τόνων απορριμμάτων κατ΄ έτος σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, προκειμένου να παραχθούν ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και δευτερογενές λίπασμα (compost), ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό ο όγκος αυτών που οδηγείται προς ταφή. Επίσης περιλαμβάνει μία ξεχωριστή μονάδα για την επεξεργασία 8.000 τόνων κατ’ έτος ξεχωριστά συλλεγόμενων οργανικών αποβλήτων (κλαδέματα, κηπευτικά υπολείμματα κλπ.) για την παραγωγή επίσης δευτερογενούς λιπάσματος.

Το έργο θα υλοποιηθεί, με πλήρη κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης από το ΕΣΠΑ, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών των τριών δήμων (Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου) κατόπιν πρότασης του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Αχαΐας, και ήδη έχει χωροθετηθεί σε παραχωρημένη δημόσια έκταση, σε επαφή με τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Φλόκα του δήμου Δυτικής Αχαΐας.

Η υλοποίηση του έργου θα οδηγήσει σε πλήρη αποφόρτιση των υφιστάμενων ΧΥΤΑ, με προϋπόθεση την προώθηση τόσο της ανακύκλωσης, όσο και της ξεχωριστής συλλογής οργανικών προϊόντων από τους εμπλεκόμενους δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Αχαΐας, ο οποίος ανέλαβε την προώθηση της χρηματοδότησης του έργου, κατόπιν της Προγραμματικής Σύμβασης με τους δήμους Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας, εξασφάλισε σε συνεργασία με την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου την απαλλαγή χρέωσης ΦΠΑ για τους δημότες των τριών δήμων, για το διάστημα κατασκευής του έργου, καθώς και την βελτίωση των Τεχνικών Προδιαγραφών του, σύμφωνα με τους Εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς όρους, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τόσο ως προς το Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα του έργου, όσο και ως προς την οικονομική επιβάρυνση για τους Δημότες.

Δεν… ανοίγει τα χαρτιά του ο πρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.

Ερωτηθείς από το protionline.gr για το εάν υπάρχει προοπτική ένταξης και του δήμου Αιγιαλείας στο εργοστάσιο στο πλαίσιο της ενιαίας διαχείρισης, ο πρόεδρος του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο. Σε δήλωσή του έκανε λόγο για δικαίωση των αγώνων των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου, τους δημάρχους, τα στελέχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εργάστηκαν για να επιτευχθεί αυτός ο μεγάλος στόχος, επισημαίνοντας: ΄΄Οι κόποι και η επιμονή μας, η πίστη μας στο έργο και τη σημασία του για τους πολίτες, η προσπάθεια για συναινέσεις και παραγωγικές συνεργασίες έπιασαν τόπο και έτσι σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε την έγκριση της χρηματοδότησης ενός έργου που θα αλλάξει άρδην το τοπίο στην περιοχή μας σε επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος. Είχαμε δεσμευτεί από την έναρξη της λειτουργίας του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από το ΕΣΠΑ και όχι με ΣΔΙΤ όπως και τελικά έγινε. Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος που αυτός ο μεγάλος στόχος επιτεύχθηκε επί των ημερών της θητείας μου στο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Αχαΐας, καθώς θεωρούσα πάντα και εξακολουθώ να θεωρώ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για τις σύγχρονες πόλεις και για το μέλλον τους΄΄. Μη παραλείποντας να εκφράσει ευχαριστίες προς τους συνεργάτες του στον Σύνδεσμο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες των δήμων Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας, ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στην κοινή προσπάθεια πολιτικών παραγόντων, υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου, Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Περιφερειάρχη, Δημάρχων, τονίζοντας: ΄΄Αφήνουμε τις όποιες διαφωνίες ή διαφορές μας και στοιχιζόμαστε με συναινέσεις στον κοινό αγώνα για ένα μεγάλο στόχο, τότε τα αποτελέσματα είναι ορατά και γίνονται ουσιαστικά βήματα για τον τόπο μας΄΄.

Λεπτές οι ισορροπίες…

Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η δημοπράτηση κάτι που διαφαίνεται ως το καλοκαίρι από τη στιγμή που το εργοστάσιο θα πρέπει να παραδοθεί στα τέλη του 2023. Άγνωστη παραμένει πάντως και η… διάθεση των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου, πέραν των εκπροσώπων του δήμου Αιγιαλείας, σχετικά με την αλλαγή του ΠΕΣΔΑ και την ένταξη και του δήμου Αιγιαλείας στους δήμους που θα εξυπηρετούνται από το εργοστάσιο, με την όποια επιφύλαξη, προφανώς, να αποδίδεται σε πιθανές αντίθετες απόψεις.

Την ίδια στιγμή, τον δικό του ρόλο ενδεχομένως παίξει και ο ΧΥΤΥ- ΚΔΑΥ στην Παπανικολού εφόσον ολοκληρωθεί. Διαχειριζόμενος πλέον από τον Σύνδεσμο στο πλαίσιο της ενιαίας διαχείρισης δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες όλου του νομού, εφόσον βέβαια υπάρξει χρήση του εργοστασίου και για τα απορρίμματα της Αιγιάλειας.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Το να προτρέξουμε θα ήταν ιδιαίτερα επισφαλές, ως προς το τελικό αποτέλεσμα»

Και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ερωτηθείς από τo protionline.gr αρκέστηκε να σχολιάσει: ΄΄Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα με πολλές παραμέτρους και ακόμα πιο πολλές προϋποθέσεις. Η αντιμετώπισή του, χρειάζεται μία πολύ προσεκτική και ιδιαίτερη προσέγγιση.

Το εργοστάσιο βρίσκεται σε μια πολύ θετική εξέλιξη και ευελπιστούμε στην καλή συνεννόηση και κοινή πλεύση με όλη την τοπική αυτοδιοίκηση του Νομού Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδος. Ευελπιστούμε να έχουμε εξελίξεις οι οποίες να είναι ευνοϊκές για τον δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός δεν έχει «ανοίξει» ακόμη και πρέπει να αναμένουμε τις διαβουλεύσεις, οι οποίες πρέπει να είναι νόμιμες και μελετημένες. Το να προτρέξουμε θα ήταν ιδιαίτερα επισφαλές, ως προς το τελικό αποτέλεσμα΄΄. Ωστόσο ο δήμαρχος ρωτήθηκε από την «Π» και για την μονάδα στην Παπανικολού εκεί όπου ως γνωστόν έχουν σταματήσει οι εργασίες, επισημαίνοντας πως ΄΄πλέον δεν ανήκει στη διαχείριση του δήμου, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα έχουμε συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις ή δεν θα έχουμε το νου μας στα νεότερα δεδομένα που θα υπάρξουν΄΄.
Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, ΄΄η κατάσταση παραμένει ως ίσχυε και δεν υπάρχουν νεώτερα για επανέναρξη των εργασιών ώστε να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ- ΚΔΑΥ, όπως προβλέπεται από τον εγκεκριμένο σχεδιασμό΄΄.

Εν αναμονή έγκρισης χρηματοδότησης για τη Μονάδα

Ο… κρυφός άσσος στο μανίκι της δημοτικής αρχής πάντως… ακούει στο όνομα «Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαγεγραμμένων Οργανικών Αποβλήτων» στη θέση «Νησί», για τη δημιουργία της οποίας έχει κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση και αναμένουν την έγκρισή της. ΄΄Έχουμε καταθέσει την πρόταση και ευελπιστούμε στη χρηματοδότηση. Θα ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη αυτή για εμάς, θετική σε κάθε επίπεδο, για όλη την Αιγιάλεια, δεδομένου ότι αφορά το 30% έως 40% των απορριμμάτων του δήμου. Αν αυτό τελικά το καταφέρουμε, πλέον θα μιλάμε για πολύ μεγάλη επιτυχία σε σχέση με το κοστολόγιο των απορριμμάτων αφού θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο όγκος τους΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερόπουλος.

Στην Αποκεντρωμένη το θέμα της ανάθεσης μεταφοράς για τρία χρόνια

Το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων που βαραίνει τον δήμο Αιγιαλείας άλλωστε, έχει αποτελέσει πολλές φορές την αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, αποτελώντας «αιχμή του δόρατος» και για την πρόταση της δημοτικής αρχής σχετικά με τη διαμόρφωση των δημοτικών τελών. Κι όλα αυτά ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, περί ανάθεσης σε ιδιώτη της μεταφοράς 50.000 τόνων απορριμμάτων με 4,7 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια και με έκπτωση 1%. Στην παρούσα φάση, ο φάκελος βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο νομιμότητας και αφού η απόφαση σταλεί στον δήμο θα προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο στην Αθήνα για προσυμβατικό έλεγχο.

Την ίδια στιγμή, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητούν από ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. και δημοτική αρχή να… ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με την προοπτική ένταξης του δήμου Αιγιαλείας στο εργοστάσιο που ενεκρίθη.

Χρ. Γούτος: «Αν ξεκαθαρίσει το… τοπίο σε έναν χρόνο και δεν είμαστε «μέσα», θα έχουμε χάσει τρία χρόνια»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος αναφέρει στo protionline.gr: ΄΄Έχουμε φτάσει στο σημείο να δημοπρατείται το εργοστάσιο στου Φλόκα στο πλαίσιο της ενιαίας διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο νομού Αχαΐας και ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν ο δήμος Αιγιαλείας θα είναι μέσα σε αυτό. Με τον υπάρχοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό παραμένει εκτός και η δυναμική του εργοστασίου έχει να κάνει με επεξεργασία 53.000 τόνων απορριμμάτων. Όμως η ένταξη και του δήμου Αιγιαλείας στο εργοστάσιο με δυναμική αυτών των ποσοτήτων για να μπορέσει να επιτευχθεί, θα πρέπει ο δήμος Πατρέων να κάνει ανακύκλωση 40% των απορριμμάτων του τη στιγμή που σήμερα είναι στο 4%…΄΄.

Και συνεχίζει ο κ. Γούτος: ΄΄Εάν υπάρχει πρόθεση να ενταχθεί και ο δήμος Αιγιαλείας, μήπως η δημοπράτηση θα πρέπει να γίνει με διαφορετικούς όρους και για μεγαλύτερες ποσότητες; Πρέπει να αποσαφηνιστεί έγκαιρα εάν αφορά και τον δικό μας δήμο ή όχι για να διαμορφωθεί και η δυναμική του. Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα εφόσον υπάρχει πρόβλεψη δημοπράτησης μέχρι το καλοκαίρι. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως. Διότι εάν τελικά δεν περιλαμβάνεται ο δήμος Αιγιαλείας κι αυτό ξεκαθαρίσει σε ένα χρόνο, τότε θα έχουμε χάσει συνολικά τρία χρόνια, δεν θα έχουμε λύση και τα έξοδα για τη μεταφορά των απορριμμάτων θα συνεχίσουν να μας βαραίνουν…΄΄. ΄΄Η απόκρυψη του σχεδίου και των προθέσεων εν όψει του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τον δήμο μας΄΄, κατέληξε ο κ. Γούτος.

Βάσω Ψυχράμη: «Οφείλουμε να ξεκινήσουμε… χθες τη διαλογή στην πηγή»

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη, σημείωσε: ΄΄Όπως λέγαμε εξ αρχής, η λύση έγκειται στην τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού και όχι στις προεκλογικές πομφόλυγες (κοινώς φούσκες) του νυν δημάρχου και των εκάστοτε πολιτικάντηδων, ότι «έχω τη λύση», ξεγελώντας έτσι τους δημότες. Αυτό που απομένει είναι η ένταξη του δήμου Αιγιαλείας στο εργοστάσιο του Φλόκα, με τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Η παράταξή μας συμμετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και πρέπει όλοι μας να έχουμε τον κοινό αυτό στόχο.΄΄.

Και συνέχισε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας»: ΄΄Ωστόσο, θα πρέπει άπαντες να γνωρίζουμε ότι ακόμη και με τη χρήση του εργοστασίου και από τον δήμο μας δεν σημαίνει ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα επιλυθεί «αναίμακτα», διότι και εκεί το κόστος θα είναι υψηλό και ίσως στα επίπεδα της μεταφοράς που πραγματοποιούμε σε ΧΥΤΑ εκτός περιοχής΄΄.
΄΄Και το εργοστάσιο θα είναι μία ακριβή λύση, αν δεν κάνουμε διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Μόνο τότε θα πάψει το θέμα αυτό να συνιστά οικονομική αιμορραγία για τους δημότες και καταστροφή του περιβάλλοντος΄΄, κατέληξε η κ. Ψυχράμη.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr