background img
banner
banner

Το κόστος των μετακινήσεων και η αμεροληψία των διαιτητών

ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΈΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΥΣ ΣΤΗΝ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ; – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤO PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΘΕΜΑ Ο ΑΙΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΣΑΖΟΣ

Την οικονομική αφαίμαξη των σωματείων από την κατάσταση της πανδημίας, προσπαθούν να περιορίσουν με τρόπους και κίνητρα στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Μετά την οικονομική επιχορήγηση των 2.500 ευρώ σε έκαστο σωματείο, στην ΕΠΟ βρίσκονται σε σκέψη πως αλλιώς θα μειώσουν τα οικονομικά μεγέθη στις ανάγκες της επανεκκίνησης του πρωταθλήματος. Σε προτεραιότητες βρίσκονται τα τεστ, τα εξοδολόγια της διαιτησίας, οι μετακινήσεις των σωματείων.

Σε ότι αφορά την διαιτησία, είχε εισηγηθεί από την Επιτροπή Διοργανώσεων της Ομοσπονδίας μείωση κατά 50% της αμοιβής των διαιτητών και παρατηρητών αγώνων μέχρι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής.

Για να γίνει πράξη αυτή η «έκπτωση» προτάθηκε να σφυρίζουν τα παιχνίδια των γηπεδούχων σωματείων, διαιτητές από τον ίδιο σύνδεσμο, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο την επιβάρυνση των διαιτητικών μετακινήσεων.

Είναι μια καλή σκέψη, αρκεί να υλοποιηθεί χωρίς εντάσεις και διαμαρτυρίες από τις αντίπαλες ομάδες, με την παράλληλη αμεροληψία των διαιτητών.
Το protionline.gr πάνω σε αυτό το επίμαχο θέμα, ζήτησε την άποψη του εκπαιδευτή – παρατηρητή Κώστα Μεσάζου, ενός ιδιαίτερα γνωστού Αιγιώτη διαιτητή, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και πρόεδρος στον Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Αχαΐας.

Κώστας Μεσάζος: «Να αποδεχτούν την πρόταση ντόπιων διαιτητών οι ομάδες, αφού το κόστος της διαιτησίας είναι σοβαρό»

«Πρέπει να δεχτούμε ότι ο Κανονισμός Διαιτησίας της ΕΠΟ δεν απαγορεύει στους διαιτητές να διευθύνουν παιχνίδια της κατηγορίας στα οποία η γηπεδούχος ομάδα βρίσκεται στον ίδιο νομό που ανήκει ο διαιτητής. Αν θελήσει η ΚΕΔ μπορεί να το εφαρμόσει όπως στη Super League. Αρκετές ομάδες της Γ’ Εθνικής λειτουργούν σχεδόν σε επαγγελματικά πρότυπα, έχοντας δαπανήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για μεταγραφές (έχουν συμβόλαια ποδοσφαιριστών), προπονητές και άλλα έξοδα. Επομένως το κόστος διαιτησίας είναι ένα σεβαστό (όχι αμελητέο όμως μέγεθος) μαζί με τα έξοδα παρατηρητή διαιτησίας, παρατηρητή αγώνα και ιατρού για τα σωματεία.»

Για ενδεχόμενες αντιδράσεις

«Ίσως παρατηρηθούν αντιδράσεις από τις φιλοξενούμενες ομάδες, βλέποντας τους γηπεδούχους να έχουν ντόπιους διαιτητές. Μπορούν όμως στα τοπικά ντέρμπι της Αχαΐας, της Ηλείας, της Ζακύνθου να χρησιμοποιηθούν αξιολογημένοι διαιτητές της οικείας Ένωσης (όπως γίνεται στο Κύπελλο Ερασιτεχνών) και παρατηρητής από γειτονική Ένωση ή και το αντίστροφο, έτσι ώστε να υπάρχει μείωση των εξόδων αμοιβής και μετακίνησης, κάτι που προβλέπεται.

Στα κρίσιμα παιχνίδια μεταξύ ομάδων της ίδιας Ένωσης ή όμορων Ενώσεων, η πρακτική έχει δείξει ότι ορίζονται διαιτητές αξιολογημένοι από την πλησιέστερη Ένωση της έδρας της γηπεδούχου και παρατηρητής από την οικεία Ένωση για τον περιορισμό του κόστους. Αν επαναρχίσουν οι αγώνες, στα παιχνίδια μικρής δυσκολίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ντόπιοι διαιτητές προς παρακολούθηση για ανέλιξη στις Εθνικές Κατηγορίες, κάτι που θα διευκόλυνε οικονομικά τα σωματεία και αυτό δεν απαγορεύεται. Είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα της ΕΠΟ, των Ενώσεων (Σωματείων), της ΚΕΔ.»

 

Πρωτοποριακή στον τομέα εκπαίδευσης η Επιτροπή Διαιτησίας ΕΠΣΑ

Με τα μέσα που μπορεί να διατεθούν σ’ αυτή την δύσκολη εποχή της πανδημίας, η Επιτροπή Διαιτησίας του νομούς εξακολουθεί απτόητη την εβδομαδιαία εκπαίδευση της Δευτέρας.
Με επικεφαλής τους Χρυσόστομο Μάνθο και Κωνσταντίνο Μεσάζο έχει οργανωθεί μια εξειδικευμένη δουλειά, στην οποία έχουν αρχίσει από τον Δεκέμβρη να προστίθεται στις τηλεδιασκέψεις διαιτητές και από άλλες Ενώσεις της χώρας.

Ο Κωνσταντίνος Μεσάζος υπογραμμίζει τις αξίες και την επιτυχία της εκπαίδευσης, την οποία αναγνωρίζει και στηρίζει η ΕΠΣ Αχαΐας με τον πρόεδρο Άγγελο Δανιήλ, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο protionline.gr:

«Ο τομέας εκπαίδευσης ΕΔ/ΕΠΣΑ (Χρ. Μάνθος και Κων. Μεσάζος) συνεχίζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε εβδομαδιαία βάση από το Σεπτέμβριο, με τα μαθήματα της Δευτέρας να γίνονται κανονικά. Από το Δεκέμβρη μαζί μας παρακολουθούν οι συνάδελφοι της ακριτικής ΕΠΣ Έβρου με τον επικεφαλής του τομέα της οικείας ένωσης κ. Στρατούδη Ιωάννη, ο οποίος θα διδάξει στο σημερινό μάθημα. Την προηγούμενη Δευτέρα παρακολούθησαν το μάθημα μαζί μας φιλοξενούμενοι οι συνάδελφοι διαιτητές και από την ΕΠΣ Κοζάνης, με τον υπεύθυνό τους εκπαιδευτή και παρατηρητή κ.Τσιμεντερίδη. Είναι μια πρωτοποριακή δουλειά, γίνεται υπό την έγκριση της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΑ και έχει αποσπάσει δημόσια τα εύσημα από τον υπεύθυνο Ακαδημίας Διαιτησίας της ΚΕΔ κ. Σταύρο Τριτσώνη. Επίσης συνεχίζονται οι δραστηριότητες με ειδικά μαθήματα του προγράμματος Ταλέντων-Μεντόρων όπως έχουν προγραμματιστεί από τον Υπεύθυνο κ. Μάνθο με καθολική παρουσία. Ο Τομέας Εκπαίδευσης αποστέλλει στους διαιτητές, σε τακτά διαστήματα, σετ στοχευμένων ερωτηματολογίων εκμάθησης-επανάληψης, πολλαπλής επιλογής on line, των Κανόνων του Παιχνιδιού και ακολουθούν επεξηγήσεις σε φροντιστηριακά μαθήματα από το Βοηθό του Υπεύθυνου Εκπαίδευσης, κ. Μεσάζο Κωνσταντίνο. Οι δραστηριότητες αυτές υιοθετήθηκαν και από την 4η Διαιτητική Περιφέρεια (Ήπειρο, Αιτ/νία, Κέρκυρα) καθώς και από την ΕΔ/Έβρου. Ερωτήσεις και απαντήσεις ερμηνείας των Κανόνων του Παιχνιδιού αναρτώνται στο site της ΕΠΣΑ και οφείλω να σημειώσω ότι ο πρόεδρός μας κ. Άγγελος Δανιήλ στηρίζει την προσπάθεια, έχοντας όχι μόνο εγκρίνει αλλά και παρακολουθήσει δράσεις μας.»


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr