background img
banner
banner

Χωρίς παρατράγουδα η πυρκαγιά στην Άνω Ζήρια | ΦΩΤΟ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΕΠΙΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

Μαινόταν μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι (26/7) στις 12.45 στην τοποθεσία Μπολιβός στη Ζήρια, σε λόφο εντός του χωριού, στη δυτική πλευρά, η οποία μέσα σε λίγη μόνο ώρα, παρουσίασε αναζωπύρωση λόγω της υπερβολικής ζέστης.

Στο σημείο από την πρώτη στιγμή έφτασε μεγάλη δύναμη ανδρών της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τόσο από Πάτρα όσο και από Αίγιο. Με συντονισμένες ενέργειες, η Πυροσβεστική και οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού προσπάθησαν και έθεσαν υπό έλεγχο τις εστίες που πολλαπλασιάστηκαν από τα κουκουνάρια που έσκαγαν αφού η περιοχή είναι γεμάτη πεύκα.

Ο άνεμος ήταν ευνοϊκός για την ασφάλεια του χωριού

Πιο συγκεκριμένα, ο άνεμος στο σημείο είναι βοριάς, που σημαίνει ότι η εστία λόγω ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα δυτικά, δηλαδή προς την ορεινή περιοχή της Άνω Ζήριας και όχι προς την κατοικημένη περιοχή του χωριού.

Από τον λόφο του Μπολιβού που ξεκίνησε η φωτιά, “πέρασε” πολύ γρήγορα στον επόμενο λόφο (δυτικά του χωριού) και έτσι αποφεύχθηκαν τα… χειρότερα, αφού το μέτωπο ήταν σε μη κατοικήσιμο σημείο. Η πυρκαγιά στο πέρασμα της έκαψε κυρίως πεύκα αλλά και μεγάλο αριθμό από ελαιόδεντρα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρωτοστάτησε στην επιχείρηση κατάσβεσης με 13 πυροσβεστικά οχήματα και 26 άνδρες, ενώ στην όλη προσπάθεια συμμετείχαν 5 αεροπλάνα, εκ των οποίων το ένα είναι το “ρωσικό” bevier-200 που εξειδικεύεται στον περιορισμό της πυρκαγιάς σε τέτοιες δύσκολες και δύσβατες περιοχές και σε απαιτητικές συνθήκες δασικών εκτάσεων καθώς κι ένα ελικόπτερο. Επίσης, υπήρξε συνδρομή με υδροφόρες από το δήμο Αιγιαλείας.

H κατάσβεση της φωτιάς ολοκληρώθηκε στις 9 το βράδυ, ωστόσο στο σημείο παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής όλη τη νύχτα για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Σπίθες από ηλεκτροκόλληση η πιθανή αιτία

Την επιχείρηση κατάσβεσης συντόνισε με επιτυχία η διοικήτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου κ. Φρόσω Λαλιώτη ενώ στο σημείο κατέφθασε λίγο μετά το ξέσπασμά της και ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Ανδρέας Τεμπίλης, που μαζί με τους συνεργάτες του εκτίμησαν αν η κατάσταση χρήζει μεγαλύτερης υποστήριξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την φωτιά εντόπισε και ειδοποίησε την Πυροσβεστική κάτοικος – μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζήριας που είχε βγει εκείνη την ώρα για περιπολία.
Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, που έδρασε ακαριαία και με μεγάλη δύναμη πυρός πρόλαβε τα χειρότερα.

Οι πρώτες πληροφορίες από την περιοχή κάνουν λόγο για μία περίπτωση ενδεχόμενης… αμέλειας, όσον αφορά τα αίτια της φωτιάς. Συγκεκριμένα, από οικία κοντά στο δάσος ξέφυγαν σπίθες από ηλεκτροκόλληση, οι οποίες «έβαλαν» τη φωτιά που έκαψε περί τα 100 στρέμματα δασικής και όχι μόνο έκτασης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr