background img
banner
banner

Ειδικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Στο κοινοτικό γραφείο Ζήριας, εκτός απόν τον πρόεδρο Βασίλη Γλωσσίδη και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, περίμεναν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος οι αντιδήμαρχοι Νίκος Καραΐσκος και ο Τάκης Ανδριόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, ο εντεταλμένος σύμβουλος έργων Βασίλης Χριστόπουλος, με τον δήμαρχο να του εκφράζει αλλά και να του παραδίδει υπόμνημα με το εξής περιεχόμενο:

«Ως γνωστόν ο Δήμος μας και ειδικότερα η περιοχή της Δυτικής Αιγιαλείας (Δ.Ε. Ερινεού και Συμπολιτείας) επλήγησαν βαρύτατα από την μεγάλη πυρκαγιά της 31/07/2021 .Το πλήγμα ήταν μεγάλο καθώς κατεκάησαν σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς πάνω από 5.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργούμενης έκτασης, κτίρια, ενώ υπήρξαν μεγάλες απώλειες και καταστροφές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν περί τα 100 πυροσβεστικά οχήματα, 300 πυροσβέστες και 15 εναέρια μέσα πυρόσβεσης μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες . Χαρακτηριστικό της έντασης και της ταχύτητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι ότι από την ημιορεινή περιοχή που ξέσπασε, μέσα σε λίγη ώρα πέρασε την Ν.Ε.Ο. , την υπό κατασκευή σιδηροδρομική γραμμή και ακολούθως την Π.Ε.Ο. καταλήγοντας στη θάλασσα, από όπου επιχειρούσε πλοίο της Πυροσβεστικής (!).Τουλάχιστον 107 συμπολίτες μας απεγκλωβίστηκαν με πλοία του Λιμενικού και Φέρι μποουτ και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Αιγίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε χώρους υποδοχής που είχε φροντίσει να διαθέσει ο Δήμος μας, ενώ είχαν ήδη προηγηθεί δύο μηνύματα της Πολιτικής Προστασίας για να εκκενώσουν περιοχές οι κάτοικοι. Υπ΄ αυτές τις συνθήκες θεωρούμε μεγάλο ευτύχημα το γεγονός ότι δεν είχαμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, πέραν των (ελαφρών κυρίως ) τραυματισμών δεκάδων ανθρώπων που μάχονταν για την κατάσβεση της φωτιάς.
Τώρα όμως έχουμε την αγωνία της επόμενης ημέρας. Και αυτή αφορά τόσο τις ενέργειες για την αποκατάσταση των πληγέντων όσο και αυτές που κατατείνουν στην πρόληψη μελλοντικών αντίστοιχων φαινομένων. Προς τον σκοπό τούτο καταρτίστηκε ένα συνολικό σχέδιο δράσης ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων συμπολιτών και η αποκατάσταση των ζημιών , καθώς και οι ενέργειες για εργασίες προληπτικού χαρακτήρα».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, αποφασίστηκαν τα εξής: «1.Συγκροτήθηκε με απόφαση Δημάρχου Τριμελής Επιτροπή με αντικείμενο την παραλαβή αιτημάτων και την καταγραφή προβλημάτων που λειτουργεί ήδη από σήμερα στο Κοινοτικό Γραφείο της τ.κ. Ζήριας προκειμένου σε πρώτη φάση να χορηγηθεί επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών στο κάθε νοικοκυριό του οποίου η κατοικία έχει πληγεί από την πυρκαγιά. 2.Συγκροτήθηκε Κλιμάκιο καταγραφής του απολεσθέντος ζωικού και φυτικού κεφαλαίου , καθώς και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και την κάλυψη αναγκών σε ζωοτροφές κ.λ.π σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ Αχαΐας. 3.Συγκροτήθηκε Κλιμάκιο Μηχανικών του Δήμου προς συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) για την αποκατάσταση και βελτίωση των Υποδομών. Επιπλέον αποφασίστηκε: 4.Έλεγχος λειτουργίας πυροφυλακίων, 5.Έλεγχος δεξαμενών – άρδευσης, 6.Διάνοιξη και διαπλατύνσεις σε αστική και αγροτική οδοποιία, με σκοπό την πυροπροστασία και την υπεράσπιση του υπέρτερου συμφέροντος της ανθρώπινης ζωής, 7.Αποκατάσταση του δάσους (κορμοδέματα κλπ) και τακτικός καθαρισμός αγροτοδασικού δικτύου, 8.Αντιπλημμυρικά έργα, 9.Διάνοιξη οδών σε αιγιαλό και παραλία, 10.Διευκόλυνση για άμεση σύνδεση οδών διεξόδου σε περίπτωση κινδύνου, με εξαιρετική ειδική νομοθετική πρόβλεψη, 11.Καθαρισμός χειμάρρων, 12.Οδοφωτισμός, 13.Ταπείνωση γεφυρών της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ, 14.Οριοθέτηση και αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, 15.Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, 16. Προμήθεια μηχανημάτων έργων, 17.Υποβολή αιτήματος σε αρμόδια Υπουργεία και φορείς προς οικονομική ενίσχυση των πληγέντων και του Δήμου για την αποκατάσταση των υποδομών».

Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος επισήμανε: ΄΄Κύριε υφυπουργέ, Είναι γνωστό ότι για την υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων , θα απαιτηθεί οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία και προς τούτο απευθυνόμαστε σε σας. Βεβαίως προαπαιτούμενο είναι η κήρυξη των δύο Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας (Ερινεού και Συμπολιτείας) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (πυρόπληκτες) , αίτημα το οποίο υποβάλλουμε και με το παρόν έγγραφο μας. Θα ακολουθήσουν άμεσα κοστολογημένα Τεχνικά Προγράμματα περί της αποκατάστασης των ζημιών ,καθώς και της αναγκαιότητας και της εξειδίκευσης των μελλοντικών ενεργειών, από τους αρμόδιους φορείς και Μηχανικούς’’.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών από την Ζήρια

Αναλυτικά, τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι: 1. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. 2. Χορήγηση επιδόματος 600€ για άμεσες ανάγκες διαβίωσης. 3. Χορήγηση ως και 6000€ για αποκατάσταση οικοσκευής. 4. Θα δοθεί επίδομα ενοικίου σε όσους χρειαστεί να νοικιάσουν για να μείνουν. Θα εκδοθεί αντίστοιχη ΚΥΑ μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής. 5. Θα επιχορηγηθούν τόσο κάτοχοι αγροτικών εκτάσεων όσο και επιχειρήσεων. Θα εκδοθεί ΚΥΑ μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής. 6. Άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την καταβολή των αποζημιώσεων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 7. Μετά το πέρας της καταγραφής των εκτάσεων που κάηκαν θα αποφασιστεί ποιες θα αναδασωθούν. Για την καταγραφή όλων των παραπάνω θα συσταθούν επιτροπές από τα συναρμόδια υπουργεία: εσωτερικών, περιβάλλοντος, οικονομικών και υποδομών. Επίσης, όλοι οι φορολογούμενοι των περιοχών που θα κηρυχθούν πυρόπληκτες, θα έχουν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Τις ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές θα αναλάβει να αποκαταστήσει το υπουργείο υποδομών. Ο ΕΛΓΑ θα καταγράψει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και θα δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις. για την επισκευή ή ανακατασκευή κτηρίου και τον αντίστοιχο πλήρη φάκελο, η ΔΑΕΦΚ Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση άδειας επισκευής και τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής ή τον καθορισμό δικαιούχου ανακατασκευή του κτηρίου. Αν από τις αυτοψίες στα πληγέντα κτήρια διαπιστωθεί η ύπαρξη άστεγων νοικοκυριών, θα συνταχθεί νέα ΚΥΑ για τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου στους μόνιμους κατοίκους ύψους 300-500 € ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Ο ΕΛΓΑ από την άλλη, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες ώστε να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις.

Τι του μετέφεραν οι κάτοικοι της κοινότητας

Ο υπουργός περιόδευσε μετά τη σύσκεψη στο κοινοτικό γραφείο Ζήριας, σε καμένα σπίτια της περιοχής, συνομίλησε με κατοίκους και έδωσε εντολή να κινηθούν οι διαδικασίες άμεσα για όσους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Δέχθηκε ωστόσο και τα παράπονα των κατοίκων για σημεία που δεν είχαν καθαριστεί αλλά και για την έλλειψη νερού την κρίσιμη στιγμή. ΄΄Δεν μπορούσαμε να ξεκλειδώσουμε τους κρουνούς΄΄, ανέφερε κάτοικος που μετά βίας έσωσε το σπίτι της την τελευταία στιγμή.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφθηκε και δύο καμένα σπίτια εντός του οικισμού της Ζήριας. Μάλιστα, στο ένα εξ αυτών βρισκόταν εκεί η ιδιοκτήτρια μητέρα τριών παιδιών, αναφέροντάς του πως ο σύζυγός της, στην προσπάθειά του να σβήσει τη φωτιά υπέστη εγκαύματα στο χέρι και νοσηλεύεται, με τον κ. Πέτσα να ζητά να δηλώσει τα στοιχεία της ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η οικογένειά της.

΄΄Σε συνεργασία με τον δήμο και την περιφέρεια προχωρούμε στην καταγραφή των πρώτων αναγκών κοινωνικής προστασίας. Οι Επιτροπές έχουν ξεκινήσει να καταγράφουν τις ζημιές. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους πληγέντες δίνοντας χρήματα για τις πρώτες ανάγκες αποζημίωση και οικοσκευές αλλά και διευκολύνσεις για στεγαστική αποκατάσταση. Επίσης, ζητήθηκε για τον καλύτερο συντονισμό σε ό,τι αφορά τα θέματα των απαλλαγών για τον ΕΝΦΙΑ να καταγράφονται μαζί με τις κατοικίες και τα στοιχεία των ανθρώπων που δηλώνουν τη ζημιά ούτως ώστε να ληφθεί αυτό υπ’ όψιν από το υπουργείο Εσωτερικών όταν στείλει τα ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ΄΄, ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας: ΄΄Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τι χρειάζεται να γίνει στα δάση μας, προσβάσεις, οδοί διαφυγής, διανοίξεις, καθαρισμοί ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ζήσουμε κι άλλους τέτοιους εφιάλτες στο μέλλον΄΄.

Στην αυτοψία του υπουργού σε καμένα σπίτια της Ζήριας ακολούθησαν τον Στέλιο Πέτσα εκτός από τον δήμαρχο και στελέχη της δημοτικής αρχής, ο Περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης Πάνος Σακελλαρόπουλος, οι βουλευτές Αχαΐας Ν.Δ., καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Αιγιαλείας Χρήστος Γούτος με τον πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Αιγιαλείας Βασίλη Σταθακάρο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr