background img
banner
banner

‘Αδεια η πόλη… που πήγαν όλοι;

ΈΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με την συμμετοχή να φτάνει μέχρι και στο 95% μέσα στην πόλη του Αιγίου, αλλά και σε όλο τον δήμο να ξεπερνά το 85% πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16/11 το… αποφασιστικό “λουκέτο” των καταστημάτων σε αναψυχή και εστίαση. Τα κλειστά ρολά ήταν στα πλαίσια της απεργίας του κλάδου σε όλη την χώρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης. Η 24ωρη αυτή διαμαρτυρία τελικά είχε μεγάλη απήχηση όχι μόνο από τους επιχειρηματίες της Αιγιάλειας, αλλά και από τον ίδιο τον κόσμο ο οποίος έδειξε ότι… συμπάσχει με τα δίκαια αιτήματά τους.

Το protionline.gr βρέθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και περιηγήθηκε σε όλα τα γνωστά “καφέ” τα οποία επί καθημερινής βάσης έχουν πολύ μεγάλη κίνηση. Μιλώντας με κόσμο ο οποίος προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διαπίστωσε ότι η κινητοποίηση και η συμμετοχή των τοπικών καταστημάτων στην γενική απεργία, είχε μεγάλη δεκτικότητα από το καταναλωτικό κοινό. Στα κεντρικά σημεία είχαν μαζευτεί παιδιά ηλικίας 15 έως 18 που ακούγοντας trap μουσική πηγαινοέρχονταν, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες είχαν… εξαφανιστεί.

Εκείνο ωστόσο που διαπίστωσε κανείς με το κλείσιμο των καταστημάτων αναψυχής ήταν μία γενικότερη πτώση της κίνησης ακόμη και στα εμπορικά καταστήματα, με τους δρόμους της πόλης να δείχνουν άδειοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στήριξη και συμπαράσταση από τους άλλους ¨συγγενικούς¨ συλλόγους

Σε ένδειξη συμπαράστασης ο Σύλλογος Συντεχνίας Αρτοποιών Αιγιάλειας, όπου κάποια καταστήματα του κλάδου προσφέρουν στις υπηρεσίες τους την παροχή του καφέ και συναφών ειδών, “κατέβασαν ρολά” αρνούμενοι να εξυπηρετήσουν ακόμα και μόνιμους πελάτες τους, “κλείνοντας” τις μηχανές τους από το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι. Βέβαια, στον κανόνα υπάρχει πάντοτε και η… εξαίρεση, με αποτέλεσμα κάποιοι στην αναζήτηση τους στην πόλη να βρουν κάποιο σημείο που προσφέρει καφέ, τελικά όντως να βρουν. Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Αναψυχής της Αιγιάλειας έχει αποφασίσει το επόμενο διάστημα να κινηθεί σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΠΟΕΣΕ και πρόκειται να ακολουθηθεί κάθε κινητοποίηση που θα ισχύσει και σε πανελλήνιο επίπεδο. Αυτό βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με τον αντίστοιχο σύλλογο της γειτονικής Πάτρας όπου οι δραστικές αποφάσεις του, ήρθαν σε αντίθεση με το γενικότερο πλαίσιο της αντίδρασης σε ευρεία κλίμακα.

Οι περαστικοί βλέποντας κλειστά τα καταστήματα σχολίαζαν… θετικά

Σε τοπικό επίπεδο οι άνθρωποι του κλάδου έδειξαν “ξεκάθαρα” την πρόθεσή τους, όχι μόνο να σταλθεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για την δύσκολη θέση που έχουν βρεθεί, αλλά ταυτόχρονα να “υπενθυμίσουν” στο ευρύ κοινό ότι η κατάστασή τους είναι σε οριακό σημείο και πως δεν… πάει άλλο. Μάλιστα, πολύς κόσμος που κυκλοφορούσε στους δρόμους, σχολιάζοντας την εικόνα των αδειών καθισμάτων και της υποτονικής κίνησης γενικά, όχι μόνο δικαιολογούσε τους μαγαζάτορες που “λουκετάρισαν” τα καταστήματά τους, αλλά κατανοούσαν και κάθε ανησυχία.

Στα χάι λάιτ της απεργίας, τα μικρά καφενεία σε χωριά όπως ο Νέος Ερινεός και η Ακράτα, που παρόλο που ήταν “δύσκολο” να τσεκαριστεί αν κάποιος από αυτούς συμμετέχει ή όχι, παρέμειναν κλειστά και δεν εξυπηρετούσαν τον κόσμο ενώ οι ιδιοκτήτες τους ήταν μέσα!

«Σε γενικές γραμμές υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή, σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι και εμείς οι ίδιοι περιμέναμε σαν σύλλογος. Οι περιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι δεν συμμετείχαν νομίζω ότι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μεγάλη ικανοποίηση νιώσαμε που άλλοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα κάποιοι φούρνοι ή καταστήματα που προσφέρουν καφέ σε πλαστικό, σε ένδειξη συμπαράστασης δεν εξυπηρέτησαν το ευρύ κοινό, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, κατανοώντας την κατάσταση που έχουν έρθει οι επιχειρηματίες του κλάδου μας και συμπάσχοντας με τις αγωνίες των επιχειρηματιών. Και είναι προς τιμήν τους…» αναφέρει στο protionline.gr ο γνωστός επιχειρηματίας Άγγελος Βλαχόπουλος, εκπροσωπώντας εκτός από τον Σύλλογο Καταστημάτων και την υπηρεσία της παράδοσης ντιλίβερι αγαθών.

«Αν “νεκρώσει” η αγορά και κατεβάσουμε όλοι ρολά, τι θα κάνουν τότε;»

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιο ισχυρή κινητοποίηση και μια… πολυήμερη απεργία, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να ζητάει απ’ τον κλάδο πράγματα που δεν γίνονται. Το επόμενο βήμα θα έπρεπε να είναι σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο, να γίνει κοινή πλεύση και δράση. Μόνο έτσι θα… καταλάβουν οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης, δυστυχώς. Αν “νεκρώσει” όλη η Ελλάδα και κατεβάσουμε όλοι ρολά, τι θα κάνουν τότε; Νομίζω ότι αυτό, θα ήταν ένα δυνατό “χαστούκι” των κλάδων που πλήττονται, προς τα κυβερνητικά μέτρα και την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός» τονίζει ο κ. Βλαχόπουλος στo protionline.gr, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ίδιου συλλόγου Γιάννης Σταθακόπουλος λέγοντας: «Θα περιμένουμε τις αντιστάσεις της κυβέρνησης και ανάλογα θα δράσουμε. Οι προτάσεις που έχουμε σαν κλάδος έχουν ήδη κατατεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν. Όμως δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Οι επιχειρήσεις έχουν τρομερά προβλήματα και τώρα πια είναι θέμα επιβίωσης».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr