background img
banner
banner

Δεν ευσταθεί νομικά πεζοδρόμηση χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΓΙΟΥ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Απορριπτική, ως προς την πρόταση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας για πεζοδρόμηση των οδών Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως τα απογεύματα που λειτουργεί η αγορά, ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Κοινότητας Αιγίου που εξέτασε το θέμα, σε μία επεισοδιακή και θορυβώδη συνεδρίαση, το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Απριλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου. Τα επτά από τα εννέα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν επί της πρότασης, καταψηφίζοντάς την ελλείψει κυκλοφοριακής μελέτης, ενώ τα δύο ζήτησαν νέα πιο πλήρη και εμπεριστατωμένη πρόταση από τον Εμπορικό Σύλλογο.

Ήταν η πιο πολυπληθής συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας από σύστασής του το 2011 καθώς κλήθηκε να πάρει θέση για ένα θέμα που «καίει», με σχετικές ενδείξεις και στο πρόσφατο παρελθόν. Έτσι, εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου, παρέστησαν τα περισσότερα από τα μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, εκπρόσωποι κι άλλων συλλόγων, μέλη των οποίων δραστηριοποιούνται στο κέντρο, όπως π.χ. φαρμακοποιοί, περιπτερούχοι, ο νομικός σύμβουλος του δήμου και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος που έδωσε τα «φώτα» του ως προς το ποια πρέπει να είναι η απόφαση με τα σημερινά δεδομένα, αλλά και δύο αντιδήμαρχοι, η αρμοδιότητα των οποίων σχετίζεται άμεσα με την αγορά, δηλαδή ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Γιώργος Φραγκονικολόπουλος και Τουρισμού Στράτος Βαρδάκης.

Πεζοδρόμηση ολημερίς αλλά μόνο στην Κλ. Οικονόμου εισηγήθηκε ο Γ. Γκιώνης

Η εισήγηση του προέδρου της Κοινότητας Αιγίου Γιώργου Γκιώνη, που έγινε στην αρχή συζήτησης του θέματος, κινήθηκε σε διαφοροποιημένο πλαίσιο από αυτή καθεαυτή την πρόταση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκιώνης, αφού διάβασε την απόφαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου και τόνισε πως ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία, πρότεινε να ληφθεί απόφαση για πεζοδρόμηση μόνο της Κλ. Οικονόμου και όχι της Μητροπόλεως, αλλά για όλη τη θερινή περίοδο, πρωινές και απογευματινές ώρες. ΄΄Αν θέλουμε να κάνουμε πεζοδρόμηση, πρέπει να είναι ολοήμερη. Δηλαδή να δίνεται ένα περιθώριο εφοδιασμού των καταστημάτων από τις 6 έως τις 10.00 το πρωί και από εκεί και πέρα, η οδός να κλείνει από την Βάλφουρ ως την Ερμού. Παράλληλα, να λειτουργεί κανονικά η Ασ. Φωτήλα και να επιτρέπεται και η άνοδος στο τμήμα της οδού Ερμού, από την Ασ. Φωτήλα ως την Κλ. Οικονόμου ώστε να εξυπηρετείται η κυκλοφορία΄΄, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιώνης, προσθέτοντας: ΄΄Να το εφαρμόσουμε έτσι τους θερινούς μήνες, να δούμε πώς πηγαίνει και να το επανεξετάσουμε΄΄.

Μπέσκος: Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις…

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Μπέσκος κάνοντας γνωστό το περιεχόμενο της εισήγησης της νομικής υπηρεσίας και τονίζοντας πως νομικά δεν ευσταθεί οποιαδήποτε απόφαση πεζοδρόμησης χωρίς να συνοδεύεται από την απαιτούμενη κυκλοφοριακή μελέτη και άρα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται. Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι μία τέτοια απόφαση θα ακυρωνόταν σε έλεγχο νομιμότητας από το ελεγκτικό διοικητικό όργανο.

Έντονη αντίδραση από εμπόρους και καταστηματάρχες

Να σημειωθεί ότι την αίθουσα είχαν κατακλείσει έμποροι που αντιδρούσαν έντονα σε κάθε μορφή πεζοδρόμησης, εκτιμώντας πως αυτό θα έχει δραματικές επιπτώσεις στους τζίρους των επιχειρήσεών τους, φέρνοντας ως παράδειγμα τα αποτελέσματα του αντίστοιχου μέτρου του καλοκαιριού σε τμήμα της οδού Μητροπόλεως. Παρών ήταν και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Κουλούρης, ο οποίος, μαζί με τον πρόεδρο Λάμπη Παπαδόπουλο ήταν οι μόνοι που είχαν καταψηφίσει την πρόταση πεζοδρόμησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου πριν λίγες μέρες. Όπως είπε ο κ. Κουλούρης, ΄΄πρέπει να θωρακιστεί η εμπορική κίνηση της περιοχής, να προστατευτούν οι επιχειρήσεις αυτού του συγκεκριμένου κομματιού της αγοράς. Είτε φαρμακοποιός είσαι, είτε μανάβης είσαι, το ίδιο ακριβώς θα στοιχίσει και θα κοστίσει στην επιχείρησή σου μία τέτοια περίπτωση. Δεν υπάρχει νόμος να μπορείτε να σταθείτε σε αυτό το πράγμα. Οι έμποροι θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Οι επιχειρηματίες δεν ρωτήθηκαν καν για κάτι το οποίο τους αφορά αποκλειστικά και άμεσα. Κάναμε μία πρόταση αλλά δεν την άκουσε κανένας απολύτως΄΄, αναφερόμενος στην πρόταση για Γενική Συνέλευση ή έκφραση γνωμών στον σύλλογο.

Πάντως, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας σχολίασε αρνητικά την απουσία του Λάμπη Παπαδόπουλου από τη συνεδρίαση, τονίζοντας πως είναι απών για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ενώ δεν ανταποκρίθηκε ούτε στο κάλεσμα του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Περιπτερούχων και Παντοπωλείων Γιώργος Τσινάκης εξέφρασε τη διαμαρτυρία των μελών της Ένωσης για το ενδεχόμενο πεζοδρόμησης θεωρώντας άστοχη και μη επίκαιρη την πρόταση, καθώς –όπως είπε – ΄΄οι επιχειρήσεις μας πλήττονται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, με μειωμένο τζίρο και καθημερινές μηδαμινές εισπράξεις. Το κέντρο της πόλης μας, η εμβληματική πλατεία Αγίας Λαύρας που θα ολοκληρωνόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα πλέον δεν υφίσταται και παραμένει ένα μεγάλο χωμάτινο οικόπεδο με τις επιπτώσεις της παύσης των εργασιών, να μεταφέρονται σε όλα τα καταστήματα περιμετρικά της ”πλατείας”΄΄.

΄΄Να επανέλθει ο Εμπορικός Σύλλογος με πλήρη πρόταση΄΄

Στην ψηφοφορία, η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου καταψηφίστηκε από τα επτά μέλη ενώ ο πρόεδρος Γιώργος Γκιώνης και ο αντιπρόεδρος Φάνης Ραμπαβίλας, ψήφισαν υπέρ της επαναφοράς του θέματος κατόπιν εκπόνησης κυκλοφοριακής μελέτης.

Σε αρκετά σημεία συζήτησης του θέματος πάντως υπήρξε εκνευρισμός και ανέβηκαν… απειλητικά οι τόνοι, ωστόσο πρυτάνευσε η λογική και τελικώς ελήφθη απόφαση που απορρίπτει κάθε σχεδιασμό για πεζοδρόμηση. Βεβαίως, το θέμα τυπικά θα έρθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που θεωρείται όμως βέβαιο πως δεν θα «περπατήσει» δίχως κυκλοφοριακή μελέτη.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr