background img
banner
banner

Η πιο λαμπρή εορτή της Παναγίας Τρυπητής! | ΦΩΤΟ

ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Ως… ποταμός εξεχύθησαν οι πιστοί για να δοξάσουν τον πολιούχο του Αιγίου, την Παναγία Τρυπητή, τη μάνα όλων των Αιγιαλέων, κατά την ημέρα της εορτής Της, Παρασκευή της Διακαινησίμου. Η 29η Απριλίου ήταν η πιο χαρούμενη ημέρα για το Αίγιο τα τελευταία δύο χρόνια, αφού από την Ζωοδόχο Πηγή ανέβλυζε φως, πίστη, αγάπη, αλλά και αισιοδοξία, ότι με την Παναγία στο πλευρό μας, θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία κι εμπόδιο…

Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησαν οι Μητροπολίτες κατά τις ομιλίες τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις, η στέρηση έχει και τα αγαθά της αποτελέσματα διότι τα ορμήματα του ποταμού έγιναν πλουσιότερα και παρέσυραν στο διάβα τους όλα τα εμπόδια, ωθώντας χιλιάδες πιστούς να προσκυνήσουν την παραμονή και ανήμερα της εορτής, προσερχόμενοι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, όπου προσωρινά και λόγω εργασιών στο Ιερό Προσκύνημα, αποτελεί το «σπίτι» Της και προσκυνώντας την Ιερά Εικόνα, είτε ραίνοντάς τη με ροδοπέταλα κατά την ώρα της λιτάνευσής Της. Η έντονη παρουσία του κόσμου, απέδειξε πως όχι μόνο εξακολουθεί να υφίσταται η ιδιαίτερη σχέση των Αιγιαλέων με την Παναγία Τρυπητή, αλλά η πίστη και ελπίδα ολοένα και γιγαντώνονται.

Εντυπωσιακή η προσέλευση πιστών για προσκύνημα

Από νωρίς, την Πέμπτη, παραμονή της εορτής, η προσέλευση του κόσμου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, ήταν εντυπωσιακή. Οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες ευνόησαν το άναμμα του κεριού στο προαύλιο και με την τοποθέτηση της Σεπτής Εικόνος στο μέσον του ναού, αποφεύχθηκε ο συνωστισμός, παρά το γεγονός ότι οι πιστοί συνέρρεαν κατά δεκάδες και η ροή ήταν ακατάπαυστη. Με την ελπίδα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες, γαλήνευαν πλησιάζοντας την Αγία Εικόνα και περίσσια συγκίνηση εκπλήρωναν το τάμα τους. Ο πόνος των ανθρώπων, οι απώλειες που έφερε η πανδημία, η αποξένωση, η οικονομική ανασφάλεια, όλα τα δεινά των ανθρώπων σαν να έφυγαν μεμιάς από τις ψυχές τους, όταν αντίκριζαν το στοργικό βλέμμα της Παναγίας Τρυπητής…

Την παραμονή της εορτής, το απόγευμα, εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Ο Την παραμονή ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος μίλησε για την Παναγία Τρυπητή και τη χάρη Της. Περί τις 11.00 η ώρα ξεκίνησε και η Ιερά Αγρυπνία όπου τελέσθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη. Ανήμερα της εορτής εψάλη Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Συμμετείχαν ο Γέροντας πρώην Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ. Παύλος, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κίτρους & Κατερίνης κ. Γεώργιος, ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος. Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης μίλησε για την Ανάσταση, αλλά τη θαυμαστή προστασία της Παναγίας εις το γένος.

Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στις εκδηλώσεις, εκπροσώπησε ο Αχαιός υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητες απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ παρέστησαν ακόμη οι βουλευτές Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, οι επικεφαλής των παρατάξεων “Αιγιάλεια Αύριο” Χρήστος Γούτος και της “Ποιοτικής Αιγιάλειας” Βάσω Ψυχράμη, οι πρώην βουλευτές Θεόφιλος Βασιλείου και Κώστας Σπηλιόπουλος, τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής Μαρίνος Σκανδάμης και Κατερίνα Σολωμού, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παναγόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Αιγιαλείας και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού.

Ακριβώς στις 10.45π.μ. ξεκίνησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας πεζή, όπου μέσω της οδού Μητροπόλεως κατέληξε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Την πομπή συνόδευαν σχολικά αγήματα, ενώ τιμές αποδόθηκαν από τον Ιερό Κλήρο, τους επίσημους προσκεκλημένους, καθώς και από τα Σώματα Ασφαλείας, την Πυροσβεστική και τις Φιλαρμονικές Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας και Δερβενίου.

Για θρησκευτική και πνευματική “πανδαισία” έκανε λόγο ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος

Οι Αρχιερείς έλαβαν θέση στο κιόσκι των Υψηλών Αλωνίων και η Ιερά Εικόνα τοποθετήθηκε ακριβώς μπροστά από τα σκαλοπάτια, ενώ ο κόσμος είχε κατακλύσει κάθε γωνιά της πλατείας και των δρόμων πέριξ αυτής. Αναπέμφθηκε τότε ΄΄Δέησις στην Υπεραγίαν Θεοτόκον διά την «υγείαν και ειρήνην του Σύμπαντος Κόσμου»΄΄ και εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, στον σύντονο χαιρετισμό του ανέφερε πώς θα πρέπει να διαφυλάττουμε τα ιερά και όσια της Ορθοδοξίας και του γένους. Όπως είπε, ΄΄με την χάριν του Τριαδικού Θεού και την αγάπη της Παναγίας μας, εορτάζουμε και σήμερα αυτή την όμορφη και θρησκευτική πνευματική “πανδαισία” που ζούμε όλοι μαζί από εχθές στην πόλη μας. Βρισκόμαστε στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων λιτανεύοντας την Παναγία μας την Τρυπητή, έχοντας απέναντι μας το ιερό πρόσωπό Της, το επιβλητικό εικόνισμά Της. Αυτό το οποίο ζούμε αυτή την περίοδο, από την Μεγάλη και Αγία Τεσσαρακοστή αλλά και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, είναι πρωτοφανές. Ο κόσμος της Αιγιάλειας απέδειξε ότι όχι μόνο πιστεύει εις τον Θεό, αλλά είναι κοντά Του σε κάθε βήμα. Λαοθάλασσα έχει κατακλύσει τους Ιερούς Ναούς μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Έλληνας είναι “δεμένος” με την πίστη του, η Ελλάδα είχε και έχει έναν ευλογημένο λαό που μέσα στην ψυχή του ζει και υπάρχει η αγάπη για τον Τριαδικό Θεό και την ορθόδοξη πίστη, αλλά και τη λατρεία για την Παναγία μας την Τρυπητή΄΄.

΄΄Κρατήστε τον Χριστό μέσα στην καρδιά σας και να μην ανησυχείτε. Αν δεν θέλετε να δείτε τα παιδιά σας να οδηγούνται στην καταστροφή και το άγνωστο, κρατήστε τα κοντά στην ορθοδοξία, κοντά στον Ιησού Χριστό, όπως κάνετε ήδη. Είναι πολύ ελπιδοφόρο και δημιουργικό το ότι η νεολαία έδωσε βροντερό “παρών” στους ναούς φέτος, κάτι που αποτελεί ηχηρή απάντηση σε εκείνους που βουλεύονται το κακό και το μίσος. Όσοι έχουν μέσα στην καρδιά τους τον Ιησού Χριστό, δεν πρόκειται να χάσουν ποτέ. Σας ευχαριστούμε πολύ για την αγάπη που δίνετε προς την Παναγιά μας και πορεύεστε μαζί Της. Δεν είναι ήθη και έθιμα, είναι η ουσία της ζωής και το επίκεντρο της οντότητάς μας. Είναι η ουσία της ύπαρξής σε αυτόν τον κόσμο, η οποία έχει νόημα μόνο όταν ζούμε και “βαδίζουμε” με τον Ιησού Χριστό στην καρδιά και τις ψυχές μας. Η Παναγιά μας η Τρυπητή σκεπάζει σαν προστατευτικό “πέπλο” την πόλη μας και όσοι είμαστε κάτω από αυτή, εμείς οι απλοί και ταπεινοί πιστοί, βρισκόμαστε υπό την προστασία Της, την εύνοια Της και την φροντίδα Της, όπως ακριβώς μας την προσφέρει τόσα χρόνια. Όσο για την νεολαία μας, να θυμάται ότι η Παναγία εκπληρώνει κάθε επιθυμία και κάθε προσευχή. Χριστός Ανέστη σε όλον τον κόσμο και χρόνια πολλά!΄΄, πρόσθεσε ο τοπικός Ποιμενάρχης.

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Του ποταμού τα ορμήματα ευφραίνουσιν την πόλην του Θεού»

Ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού Θείου Λόγου από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο. Αφού ευχαρίστησε τους δύο τοπικούς ιεράρχες, αναφέρθηκε στην πνευματική άνοιξη που επήλθε με την Ανάσταση του Κυρίου, τη χαρά, την ευλογία και την αγάπη. Πολλές διαστάσεις έδωσε στον στίχο από το ιερό ψαλτήριο που απευθύνεται στην Παναγία και αναφέρει: «Του ποταμού τα ορμήματα ευφραίνουσιν την πόλην του Θεού». Δηλαδή, από το πάνσεπτον εικόνισμα της Παναγίας και εν προκειμένω της Παναγίας Τρυπητής, ως ποταμός εξέρχονται τα θαύματα και οι χάριτες τα οποία επιτυγχάνονται δια πρεσβειών και με τας μεσιτείας των Αγίων. ΄΄Στο Αίγιο έχετε θαυμαστώς βιώσει τα θαύματα της Παναγίας Τρυπητής, όπως το θαύμα στην Κατοχή που μας έχει εξιστορήσει ο Σεβασμιώτατος Γέρων Αμβρόσιος, που η Παναγία έσωσε την πόλη. Αλλά και άλλα πλείστα θαύματα που επιτελέστησαν΄΄, είπε μεταξύ άλλων. Αναφέρθηκε ακόμη στην «παρουσία» της Παναγίας και τη δύναμη που έδινε στους πιστούς σε κάθε ιστορική δοκιμασία.

΄΄Ως ποταμός η αγάπη της εξέρχεται προς τον λαόν μας προς την πατρίδα και τον τόπο μας, το Αίγιο και τους Αιγιαλείς. Έτσι και από τον Πανάγιο Τάφο, ως ποταμός εξέρχεται η χάρις του Θεού΄΄, σημείωσε ακόμη ο Άγιος Πατρών. Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Εξωτερικών και τον Περιφερειάρχη, τους είπε πως έγιναν μάρτυρες αυτού του «ποταμού» που εξέρχεται από τον Πανάγιο Τάφο, μεταφέροντας στην Ελλάδα και την Αχαΐα το Άγιο Φως που ξεχύθηκε σαν ποτάμι και κατηύγασε τις ψυχές, και εξίστραψε το θαύμα και πάλι! Απηύθυνε δε κάλεσμα στους ανθρώπους, λέγοντας: ΄΄Ελάτε με ειρηνικές συνειδήσεις να αγκαλιαστούμε και πάλι, να ασπαστούμε ο ένας τον άλλο, δίνοντας συγχώρεση, δεν μας χωρίζει τίποτα κι εφόσον γίνει αυτό, τότε έχουμε το δικαίωμα να ψάλουμε το «Χριστός Ανέστη». Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή που εξέλειπε η ειρήνη και να τα αποτελέσματα του μίσους μεταξύ των λαών και μάλιστα ορθοδόξων. Ο πόλεμος είναι μια μεγάλη «πληγή» στο σώμα των ορθοδόξων χριστιανών. Γιατί τόσο μίσος, τόσα εγκλήματα, τόση αμαρτία, τόσο αίμα εις αυτόν τον πλανήτη; Διότι λείπει ο Χριστός, λείπει το φως΄΄, είπε ο κ. Χρυσόστομος.

Κατέληξε δε με την κοινή διαπίστωση ως εξής: ΄΄Μετά από δύο χρόνια πνευματικών στερήσεων, δυσκολιών και άλλων δυσχερειών ένεκα της πανδημίας, ιδού τα ορμήματα του ποταμού. Εσείς εξεχύθητε εις τα οδούς και τους δρόμους. Ποτέ άλλοτε τόσος κόσμος στους ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα, ποτέ τόσοι πιστοί στον Επιτάφιο και στην Ανάσταση. Εδώ είναι το αποκορύφωμα αυτής της ευσεβίας΄΄, όπως είπε, αναφερόμενος στο πλήθος των πιστών που είχε κατακλύσει την πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Έρρεαν τη θαυματουργή Εικόνα με άνθη

«Χριστός Ανέστη» φώναξε με δύναμη ψυχής και ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος. Ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η επιβίβαση της Ιεράς θαυματουργής Εικόνας σε στρατιωτικό τζιπ μέσω του οποίου εξήλθε πανηγυρικώς από τα Υψηλά Αλώνια και γυρίζοντας το κέντρο της πόλης έγινε δεκτή με περίσσια ευλάβεια από τους πιστούς που είχαν βγει από σπίτια και καταστήματα ενώ από τα μπαλκόνια της έρρεαν με άνθη μέχρι την επιστροφή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης.

Την Κυριακή του Θωμά 1η Απριλίου, θα γίνει η Απόδοση της εορτής, με Χαιρετισμούς της Παναγίας, ώρα 7.00μ.μ.

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr