background img
banner
banner

«Σαν τα τρελά πουλιά…»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΌΜΙΛΟ ΑΙΓΙΟΥ

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου, πιστός στην αποστολή του για έρευνα, γνώση, διατήρηση και διάδοση της παράδοσης, τιμά το έτος μικρασιατικής μνήμης και με υψηλό αίσθημα σεβασμού στους πρόσφυγες του ‘22 παρουσιάζει εκδήλωση με τίτλο «Σαν τα τρελά πουλιά». Ο τίτλος είναι δανεισμένος από το ομώνυμο  μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος να περιγραφούν τόσο παραστατικά, γλυκόπικρα και βαθειά συμβολικά τα βουβά συναισθήματα των προσφύγων κάθε εποχής. Σαν τα τρελά πουλιά, τρομαγμένα από το κακό και με αβέβαιο προορισμό αλλά με ελεύθερο πνεύμα, πέταξαν οι πρόσφυγες της Ιωνίας κι ήρθαν και φώλιασαν σε νέες πατρίδες, ανάμεσά τους και στο Αίγιο.

 2022: έτος μνήμης προσφυγικού ελληνισμού

Το 2022 είναι έτος με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς χαρακτηρίστηκε ως έτος μνήμης προσφυγικού ελληνισμού. Πριν από έναν αιώνα ο δρόμος της προσφυγιάς έφερε στον τόπο μας χιλιάδες βασανισμένες ψυχές, μια κοινότητα σπουδαίων ανθρώπων που μεγαλούργησαν αλλά δεν ξέχασαν.

Η μαρμαρινή σαντάλα

Οι πρόσφυγες του Αιγίουπροήρθαν από διάφορα μέρη (Αρτάκη, Αδραμύττι, Αλάτσατα, Ρόδα, Βουρλά, Παλαιές Φώκαιες, Σμύρνη, Αϊβαλί, Άδανα, Προύσσα, Νικομήδεια, Σαμψούντα, Τραπεζούντα, Καρς, Αμυσσός) αλλά κυρίως από την Προποντίδα, τη θάλασσα του Μαρμαρά, τα Προικοννήσια (Αφησσία ή Οφιούσα, Κούταλη, Μαρμαρά ή Προικόννησο, Αλώνη ή Πασαλιμάνι) κι έφθασαν στο λιμάνι του Αιγίου στις 22 Οκτωβρίου 1922με το πλοίο ΠΛΑΤΑΙΑΙ.

Η μαρμαρινή σαντάλα, ένα ακόμα υψηλού συμβολισμού στοιχείο που κοσμεί τα έντυπα της εκδήλωσης, έρχεται να μας μεταφέρει σε αλλοτινές ευτυχισμένες και ήρεμες στιγμές πριν ξεσπάσει η συμφορά, όταν οι ντόπιοι κάτοικοι του Μαρμαρά και πρόγονοι πολλών σημερινών κατοίκων του Αιγίου έβγαιναν στην Προποντίδα να ψαρέψουν παλαμίδες και κολιούς με αυτό το πανέμορφοσκαρί.

Ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου τιμά τους πρόσφυγες του Αιγίου

Η εκδήλωση ξετυλίγεται γύρω από τις μουσικές και τους χορούς τεσσάρων περιοχών: της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Ερυθραίας και της Προποντίδας, από την οποία κυρίως κατάγονται οι πρόσφυγες του Αιγίου. Η μουσική και ο χορός αποτελούν αναμφίβολα το κεντρικό περιεχόμενο της εκδήλωσης αλλά όχι το μόνο. Με έμφαση στην Προποντίδα και σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, ο Χορευτικός Όμιλος Αιγίου εδώ και καιρό ερευνά σιωπηλά, σχεδιάζει, επιμελείται και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στοιχεία που θα εγείρουν μνήμες και συγκίνηση σε όσους βρεθούν στο Υπαίθριο Θέατρο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ» το βράδυ της 7ης Αυγούστου 2022 στις 21:00. Εκατό χρόνια μετά, όλοιείμαστε λιγότερο ή περισσότερο συνδεδεμένοι με το προσφυγικό στοιχείο και η μικρασιατική μνήμη αφορά όλους μας. Η μικρασιατική μνήμη είναι η ιστορική μας μνήμη, η οικογενειακή μας ιστορία και ανεκτίμητος πλούτος στο εργαστήρι της ψυχής μας.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *