background img
banner
banner

Λειτουργικός λιμένας που δεν θα επιδρά αρνητικά στο περιβάλλον

ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ – ΑΡΚΕΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Η μετακίνηση του ενός εκ των δύο κρουαζιερόπλοιων από το νέο στο παλαιό λιμάνι Αιγίου «φανέρωσε» τη δυναμική φιλοξενίας περισσότερων πλοίων το ίδιο χρονικό διάστημα. Το εν λόγω καράβι αναμένεται να αποχωρήσει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου ωστόσο οι υπεύθυνοι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου βρίσκονται σε φάση συζητήσεων καθώς έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για άλλα καράβια, ενώ ήδη αναμένεται η άφιξη πλοίου με υλικά που θα χρησιμεύσουν για το αποχετευτικό έργο.

Η παραμονή των πλοίων στο λιμάνι του Αιγίου, το οποίο δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει καθώς εκκρεμούν και συμπληρωματικές εργασίες, αποφέρει οικονομικό όφελος στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και καθιστά το λιμάνι υπολογίσιμο ως προς τη χρησιμότητά του και την προοπτική συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα του τουρισμού και της κρουαζιέρας.

Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες δεν έλειψαν τα παράπονα κατοίκων της Μυρτιάς, αλλά και της περιοχής του Αγ. Ανδρέα ως και της Καλλιθέας, για θόρυβο εξαιτίας γεννήτριας εξωτερικά των δύο κρουαζιερόπλοιων. Μάλιστα, από τους κατοίκους της Μυρτιάς εστάλη έγγραφο προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, καθώς το πρόβλημα υφίστατο για περίπου τρεις ημέρες και υπήρξε άμεση μέριμνα ώστε να πάψει ο θόρυβος. Στη συνέχεια ωστόσο, δεδομένου ότι πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία, το «RENAISSANCE» μετακινήθηκε στο παλαιό λιμάνι Αιγίου για επιθεώρηση, μέχρι να αποχωρήσει έως τις 11 Σεπτεμβρίου, δείχνοντας έτσι ότι και το παλαιό λιμάνι μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση, αυξάνοντας τις «θέσεις» στη λιμενική χώρα του Αιγίου.

Όχι μία αλλά δύο θέσεις για κρουαζιερόπλοια

΄΄Στην ουσία, αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι υπάρχει δυνατότητα και στο παλαιό λιμάνι να μπει κρουαζιερόπλοιο και πως η λιμενική ζώνη του Αιγίου δεν έχει μία θέση για τέτοιου είδους καράβια, αλλά δύο΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Χριστόπουλος.

Έτσι το πλοίο «RENAISSANCE» μπορεί να παραμείνει στον Παλαιό Λιμένα Αιγίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου και όχι πέραν αυτής, διότι έχει προγραμματιστεί να καταπλεύσει στον λιμένα, άλλο πλοίο μία ημέρα μετά, δηλαδή στις 12 του μήνα. Οι όροι, οι προϋποθέσεις καθώς και οι χρεώσεις για την παραμονή του πλοίου «RENAISSANCE» στον Παλαιό Λιμένα Αιγίου παραμένουν ίδια με αυτά που ίσχυαν στην προηγούμενη θέση του, βάσει των αποφάσεων του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ.Α.

Ήδη, όπως αποκάλυψε ο κ. Χριστόπουλος, υπάρχουν προτάσεις και για άλλα πλοία δεδομένου ότι οι κρουαζιέρες δεν πραγματοποιούνται σε μεγάλο βαθμό τη χειμερινή περίοδο. Επιπλέον, αναμένονται οι… χειμερινοί επισκέπτες της «Ventouris», ενώ το πλοίο που θα φτάσει πρώτο στο παλαιό λιμάνι θα κουβαλά σκύρα και υλικά για το έργο της αποχέτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στους παραλιακούς οικισμούς της Αιγιάλειας.

Μελέτη για την επίδραση του λιμένα στην προστατευόμενη περιοχή

Την ίδια στιγμή, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προχώρησε στην ανάθεση εκπόνησης της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για τον Λιμένα Αιγίου». σε αυτό ελήφθη υπόψη νόμος που προβλέπει πως για τις δραστηριότητες του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα των οποίων η λειτουργία βρίσκεται εντός του δικτύου NATURA 2000 και δύναται να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, απαιτείται η εκπόνηση ειδικής οικολογικής αξιολόγησης (ΕΟΑ). Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων εν σχέσει με την προστατευόμενη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου στην παράκτια περιοχή του λιμένα Αιγίου. Πρόκειται για υφιστάμενο λιμενικό έργο για το οποίο απαιτείται Ε.Ο.Α προκειμένου να λάβει ΑΕΠΟ. Με την ολοκλήρωση της μελέτης θα προκύψει με βεβαιότητα η επίδραση του Λιμένα στην προστατευόμενη περιοχή, θα επιτευχθεί η καταγραφή και ο έλεγχος της ποιότητας του περιβάλλοντος του έργου με στόχο τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών για τη δημιουργία ενός λειτουργικού Λιμένα που δε θα επιδρά δυσμενώς στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Το ύψος του προϋπολογισμού της μελέτης σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Αιγιαλείας, ανέρχεται στο ποσό των 4.092 € με Φ.Π.Α. 24%, συνεπώς επιτρέπεται η διαδικασία ης απευθείας ανάθεσης. Για τον ανωτέρω λόγο, στον προϋπολογισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας οικ. έτους 2022 και στον Κ.Α.Ε. 30-7413.017 έχει εγγραφεί και υπάρχει διαθέσιμη πίστωση αντίστοιχου ποσού με τίτλο «Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) για τον Λιμένα Αιγίου».

Εξωραϊσμός στο παλαιό καρνάγιο

Εν τω μεταξύ, σε χώρο φιλικό προς τους πολίτες επιθυμεί να μετατρέψει το παλαιό καρνάγιο, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. ΄΄Προχωρήσαμε στον εντοπισμό του ιδιοκτήτη και στην απομάκρυνση του καϊκιού που βρισκόταν στο παλαιό καρνάγιο, το οποίο είχε γίνει εστία ρύπανσης. Έτσι ελευθερώθηκε και καθαρίστηκε ένας σημαντικός χώρος που μπορεί να εξωραϊστεί και να δοθεί προς χρήση στον δημότη, ομορφαίνοντας το σημείο. Θα διαμορφώσουμε έναν χώρο φιλικό για τον επισκέπτη που απολαμβάνει τη βόλτα του΄΄, τόνισε ο κ. Χριστόπουλος.

Να σημειωθεί ότι μαζί με την απομάκρυνση του καϊκιού πριν λίγο καιρό, απομακρύνθηκαν και οι φράχτες, τα παλαιά σίδερα, σύρματα και άλλα επικίνδυνα υλικά και αναμένεται η τελική διαμόρφωση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr