background img
banner
banner

Το «βάρος» της αντιπολίτευσης και τα «πυρά» προς τη δημοτική αρχή

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Δεν προλάβαινε να… αντικρούει πυρά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, με την αντιπολίτευση να του αποδίδει πλήρη ευθύνη για την αρνητική έκβαση συγκεκριμένων θεμάτων, καταγγέλλοντας μάλιστα μεροληπτικές πρακτικές και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που συγκεκριμένα πρόσωπα των παρατάξεων, αλλά και της δικής του, χρησιμοποίησαν καυστικό λόγο για την πολιτική του δημάρχου, με τη μόνη διαφορά ότι το «θερμόμετρο» ανεβαίνει πλέον… επικίνδυνα όσο εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο…

«Αιχμές» Παπαγιαννακόπουλου για οδοφωτισμό, Φυσικοθεραπεία, πλατεία

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Περικλής Παπαγιαννακόπουλος κατηγόρησε ευθέως τον δήμαρχο για το θέμα της πλατείας, της Φυσικοθεραπείας κ.ά., με εμφανή διάθεση να πει περισσότερα χωρίς να το πράττει. Στη συνεδρίαση της 26ης Σεπτεμβρίου κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν διεκδίκησε καν «μερίδιο» από τα 280 εκατ. ευρώ που δίδονταν πανελλαδικά για την αναμόρφωση των εισόδων των πόλεων. ΄΄Αντί αυτού ζωγραφίσαμε με αναθέσεις τις εισόδους με κίτρινο και μαύρο χρώμα΄΄, είπε.

Απευθυνόμενος στον δήμαρχο και στην τοποθέτησή του περί εξοικονόμησης ενέργειας και όφελος για τους πολίτες, από την ανάθεση της υπηρεσίας του οδοφωτισμού, τόνισε: ΄΄Από πού θα έχουν εξοικονόμηση; Σε ερώτησή μου στην Τεχνική Υπηρεσία φέτος μου βεβαίωσαν ότι έχουν αντικατασταθεί 4.000 λάμπες led. Άρα οι λάμπες έχουν αλλαχθεί. Ανεξάρτητα από τους στύλους. Από πού θα έχουμε εξοικονόμηση; Ας κρίνει το Ελεγκτικό΄΄.

Για τη Φυσικοθεραπεία είπε: ΄΄Δεν θα σας κατηγορήσει κανείς γιατί το χάσατε, θα σας κατηγορήσω όμως ότι κάνατε τον αρχηγό σε συσκέψεις και λέγατε στους βουλευτές «εσείς τι θα αναλάβετε»; Επί της ουσίας εσείς δεν αναλάβατε τίποτα. Αν δεν ξέρετε κάτι δεν είναι κακό να ρωτάτε. Μαζί με τον συνοδοιπόρο σας, δυσφημίσατε την πόλη. Ο κάθε αγώνας έχει την προοπτική του. Κάθε Π.Δ. πηγαίνει στο ΣτΕ για έγκριση. Κι εμείς κάναμε προσφυγή σε αυτό. Το μόνο που ξέρατε ήταν να ανοίγατε τάφρους΄΄.

Για την πλατεία τόνισε πως ΄΄την ευθύνη θα την πάρει εξ ολοκλήρου ο δήμαρχος και μην μας λέτε εμάς ότι ψυχοπονέσαμε τον εργολάβο γιατί εσείς κάνατε έκπτωση και εσείς μετά κάνατε άρση της έκπτωσης. Εκεί στάθηκε η Περιφέρεια και είπε δεν γίνεται. Αυτός που έκανε την έκπτωση δεν έκανε την άρση. Τη φέρατε να την κάνει η Οικονομική Επιτροπή. Είναι λόγια για να κερδίσετε τις εντυπώσεις αυτά που λέτε. Ό,τι έχει πει η Υπηρεσίας σας είναι λάθος. Μάθετε τις διαδικασίες μην γελοιοποιούμαστε άλλο. Μη μας λέτε ότι θέλετε 2,6 εκατ. για να ολοκληρωθεί το έργο. Ο διαμεσολαβητής με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ έλεγε πως θα γίνει με τα ίδια χρήματα της αρχικής έκπτωσης του 56%. Κάντε τους τώρα λοιπόν απευθείας ανάθεση και θα σας επικροτήσουμε. Δεν χρειάζονται χρήματα, αφού το έργο γίνεται με βάση αυτά που έχετε συμφωνήσει. Εκτός κι αν κάποιος σας εξέθεσε πάλι΄΄.

Τα «καυτά» ερωτήματα του Παναγιώτη Μαρινόπουλου για οδοφωτισμό και αναθέσεις

Δεν έχει υπάρξει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αυτής της θητείας που ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Μαρινόπουλος να μην ασκεί δριμεία κριτική στο έργο της δημοτικής αρχής. Απευθυνόμενος στον δήμαρχο στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, υπογράμμισε: ΄΄Μας είπατε ότι ο δημότης δεν θα πληρώσει τίποτα παραπάνω για τη σύμβαση του ηλεκτροφωτισμού και ότι θα κερδίσει κιόλας. Αφού είσαστε τόσο βέβαιος και καλός στα μαθηματικά, πείτε μας πόσο θα είχε ζημιωθεί ο πολίτης, αν είχε περάσει η σύμβαση του Παναγόπουλου το 2018 με 4 εκατ. ευρώ και είχε ολοκληρωθεί το έργο της αναβάθμισης και αντικατάστασης των λαμπτήρων. Πείτε μας με την ψήφο των συμβούλων σας πόσο έχει ζημιωθεί ο δήμος΄΄.

Επιπλέον, τόνισε: ΄΄Η κ. Τσουκαλά είπε ότι για την πλατεία φταίμε και οι 34 δημοτικοί σύμβουλοι; Τι ευθύνη έχουμε εμείς οι σύμβουλοι της «Ποιοτικής Αιγιάλειας»;΄΄. Επίσης, σημείωσε: ΄΄Για το θέμα των πολιτικών κηδειών σας έχω καταθέσει σχέδιο κανονισμού που λύνει πολλές από τις παθογένειες και τα προβλήματα των κοιμητηρίων εκεί όπου παρατηρούνται τεράστια προβλήματα. Πρέπει να έχουμε έναν ενιαίο κανονισμό. Πριν ένα χρόνο είχα επισημαίνει κάποια θέματα που όχι μόνο δεν τα επιλύσατε αλλά έχουν αμβλυνθεί έχετε δημιουργήσει μεγαλύτερες ανισότητες΄΄. ΄΄Συγκεκριμένα, από τη διαύγεια φαίνεται πως εργολάβος με μηχανήματα έργου πέρυσι πήρε 50.000 ευρώ αναθέσεις τη στιγμή που άλλοι συνάδελφοί του δεν πήραν ούτε ευρώ. Φέτος ο ίδιος πήρε 70.000 ευρώ΄΄, κατήγγειλε ο κ. Μαρινόπουλος, αναφέροντας συγκεκριμένα ονόματα όπου έγιναν απευθείας αναθέσεις με εργολαβίες ύψους 10.000 ευρώ, 37.000 ευρώ. Κλείνοντας κατέθεσε τα εξής ερωτήματα: ΄΄Τι συμβαίνει; Κλείνουμε «πληγές» του παρελθόντος; Σας έχει τάξει ότι θα μπει στο ψηφοδέλτιό σας; Οι άλλοι εργολάβοι δεν είναι δημότες Αιγιάλειας; Δεν έχουν οικογένειες αυτοί; Πού ακούστηκε διοικητικός υπάλληλος να γυρνά όλη μέρα στα ουζερί της Αιγιάλειας και να κάνει πολιτική; Έχετε την ευθύνη κ. δήμαρχε και έχετε δείξει ανοχή΄΄.

«Έριξε το γάντι» ο Γιώργος Κουβαράς για Φυσικοθεραπεία και πλατεία

Να αναλάβει τις ευθύνες του για το θέμα της Φυσικοθεραπείας κάλεσε τον κ. Καλογερόπουλο, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Γιώργος Κουβαράς. Συγκεκριμένα, κάλεσε τον δήμαρχο να πει: «Επί της δικής μου δημοτικής θητείας χάσαμε το ΤΕΙ», λέγοντας: ΄΄ Οι δημοτικοί σας σύμβουλοι στα μέσα είναι λαλίστατοι: Βάψαμε το ένα κάγκελο, φτιάξαμε δύο τετραγωνικά πεζοδρομίου, βάλαμε πέντε φυτά. Γιατί δεν βγαίνετε να πείτε «χάσαμε τη Φυσικοθεραπεία;». Ντρέπεστε να το πείτε ότι το χάσαμε. Αντιθέτως όλο αυτό το διάστημα κατηγορείται την αντιπολίτευση και λέτε γιατί δεν πάμε στο κάθε θέμα μαζί. Σε ένα θέμα κινηθήκαμε όλοι μαζί με εσάς μπροστά και τον κ. Τριανταφυλλόπουλο νούμερο δύο, και χάσαμε. Αν έχετε άλλο σχέδιο να το πείτε. Αλλά αν όντως χάσαμε, να έρθετε σήμερα να το παραδεχτείτε. Και να πείτε «δεν φταίω εγώ αλλά η κ. Κεραμέως». Η πολιτική συγχωνεύσεων υπάρχει από το 2003. Η υπουργός έρχεται σαν ένα απλό αντικείμενο να εφαρμόσει την πολιτική της ΝΔ, των πιστωτών, των λογιστών που έχει ένα και μόνο παρονομαστή: Εξοικονόμηση κόστους. Κι αν χάσαμε να κάνουμε αποτίμηση με το γιατί. Εξετάσαμε όλες τις προτάσεις; Ήμασταν 33 άτομα σε έναν αγώνα με πλήρη συμπόρευση, σε όσες κινητοποιήσεις μας ζητήσατε ήμασταν εκεί για το καλό της πόλης χωρίς να έχουμε την ίδια ιδεολογία και στοχεύσεις. Βγήκαμε με το ίδιο πάθος να συγκρουστούμε με αυτή την πολιτική; Δεν υιοθετήσατε ριζοσπαστικές πολιτικές διεκδίκησης. Εξαντλήσατε την αυστηρότητά σας στο να κόβετε τις ομιλίες όσο ήμασταν σε τηλεδιάσκεψη στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με σημαντικά θέματα της πόλης είσαστε μαλθακός, κ. δήμαρχε΄΄.

Στη συνέχεια είπε: ΄΄Μας λέτε ότι χρειαζόμαστε 2,5 εκατ. ευρώ και θα μας πείτε ότι θα κόψετε από αλλού ώστε μέχρι τις εκλογές να γίνει η πλατεία. Η διαδικασία της μεταφοράς των απορριμμάτων κοστίζει πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Ποια διεκδίκηση έχετε κάνει προς την κεντρική εξουσία ώστε να μας δώσει αυτά τα λεφτά; Να πείτε χρειαζόμαστε άμεσα χρήματα γιατί αιμορραγούμε και δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες άλλο΄΄.

Και… εσωπαραταξιακό «κατηγορώ» από Δημήτρη Καλαμίδα για το Τεχνικό Πρόγραμμα

Δημήτρης Καλαμίδας

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καλαμίδας, μολονότι έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αλλάξει «στρατόπεδο» έως το τέλος της θητείας, δεν διστάζει να εκφράσει σθεναρά τη γνώμη του. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μίλησε για εξευτελισμό της Δημοκρατίας, λέγοντας για τη Φυσικοθεραπεία: ΄΄Όταν δημιουργήθηκαν οι δύο σχολές στο Αίγιο έγινε με την προοπτική να γίνουν τέσσερις. Δεν ασχολήθηκε κανείς γι’ αυτό ούτε όταν το «δύο» έγινε «ένα». Και ψάχνουμε σήμερα να δούμε ποιος φταίει΄΄. Απευθυνόμενος στους 72 προέδρους των κοινοτήτων είπε: ΄΄Το 50% με 55% αν τους ρωτήσετε, θα σας πουν ότι από το Τεχνικό Πρόγραμμα που καταρτίστηκε δεν υλοποιείται τίποτα στα χωριά τους. Από το 55% ως το 85% αυτών θα πει πως εκτελείται ένα 10% -15% των έργων. Υπάρχει μία ελίτ που τον Σεπτέμβρη που κλείνει ο προϋπολογισμός, επωφελείται του «φιλέτου». Δηλαδή έχουμε συναλλαγή, ρουσφέτι. Θα σου το κάνω αλλά θα μπεις στο ψηφοδέλτιο. Αυτή είναι η Δημοκρατία μας΄΄.

΄΄Δε φτάνει να κάνουμε διαπιστώσεις. Πρέπει να έχουμε και προτάσεις. Πρέπει να μας πει η Τεχνική Υπηρεσία τόσα έσοδα έχουμε, να ξέρουμε πόσα θα κρατήσει η ΔΕΗ για τα φώτα, πόσα θέλουμε για τα απορρίμματα και ύστερα να καλέσουμε τους προέδρους έναν – έναν, να μας πουν τι θέλουν να φτιάξουν. Η Τεχνική Υπηρεσία πρέπει να συνεργαστεί με την Οικονομική Υπηρεσία για να γνωρίζει πόσα χρήματα έχει για το Τεχνικό Πρόγραμμα. Να κάνουμε έναν προϋπολογισμό με βάση τα έσοδα και όχι τις δαπάνες ώστε να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Θωπεύουμε τις προέδρους λέγοντάς τους «ό,τι θέλετε θα μπει στο Τεχνικό Πρόγραμμα» το οποίο όμως αν το υλοποιήσουμε, το πρωτογενές έλλειμμα θα πάει στο Θεό. Τότε θα αναγκαστούμε να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη και να πάμε σε δανεισμό. Αν κατηγοριοποιήσουμε τα χωριά μας ο πρόεδρος θα ξέρει και τα χρήματα που θα λάβει και πότε θα γίνουν τα έργα. Όλοι οι αντιδήμαρχοι που έχουν θέση ευθύνης θα έπρεπε να είναι πρώτοι στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι τελευταίοι΄΄, κατέληξε ο κ. Καλαμίδας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχόλια

  • Ομολογώ πως και μόνο που τα διάβαζα όλα αυτά με έπιασε πονοκέφαλος, φαντάσου να’σαι κι ο δήμαρχος και να τ’ακούς.

    Αλλά αφού κάθησα και τα διάβασα να πω κι εγώ εξωθεσμικά την άποψή μου. Για το ΤΕΙ τι να κάνουμε, να πούμε με το ζόρι θα μείνει εδώ; Πιστεύω πως απ’την αρχή ήταν φανερό το αποτέλεσμα.

    Για τη πλατεία δε ξέρω τι είχε όπως ήταν πριν, αλλά έπεσαν και στη συγκυρία με την άνοδο των υλικών και ξέρετε τι λένε για τον καλό καπετάνιο.

    Εξωθεσμικός 03/10/2022 23:27

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr