background img
banner
banner

«Ποτάμι» συναισθημάτων στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημ. Βλαχοπάνου

ΥΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα και συγκινητική εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνου, με τίτλο «Βουρκωμένο Ποτάμι», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου στον χώρο της Ιονίου Βιβλιοθήκης της οδού Δεσποτοπούλου. Ο κακός καιρός και η καταιγιστική βροχή μπορεί να… λειτούργησαν αρνητικά στην προσέλευση, όμως η ζεστή ατμόσφαιρα και οι “αχτίδες φωτός” αισιοδοξίας που αφήνει η ιστορία του βιβλίου, λειτούργησαν πολύ θετικά σε όλους όσους παραβρέθηκαν στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση. Την οργάνωση είχαν η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας, ο Σύλλογος Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων και οι εκδόσεις “24 Γράμματα”.

Το βιβλίο, προλόγισε η φιλόλογος και αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιαλείας Χριστίνα Παππά, ενώ οι κύριοι ομιλητές της βιβλιοπαρουσίασης ήταν η νηπιαγωγός και πρόεδρος του Συλλόγου Νηπιαγωγών Αιγιαλείας Αθήνα Σκανδάμη και ο ίδιος ο συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του συλλόγου Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Μιχάλης Ψύχας και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιάλειας Παναγιώτης Νύκτης. Επίσης, στην εκδήλωση παρέστη και η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη.

Πώς εμπλουτίστηκε μία αρχική ιδέα…

Το βιβλίο που παρουσιάστηκε, ήταν ουσιαστικά μία επανέκδοση, μία αρχική ιδέα που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια. Η ιστορία ήταν βασισμένη στο βιβλίο του ίδιου του συγγραφέα “Κομμένο Ποτάμι” το οποίο παρουσίαζε στοιχεία και μαρτυρίες από την καταστροφή του χωριού. Ο συγγραφέας, αφού εμπλούτισε με πολλά στοιχεία ακόμα το βιβλίο και αφού βασίστηκε σε νέες μαρτυρίες και αληθινά γεγονότα, το παρουσίασε ως μία ολοκληρωμένη έκδοση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βίντεο δεκαπεντάλεπτης διάρκειας, το οποίο παρουσίαζε εξιστορήσεις ανθρώπων που επέζησαν από το ολοκαύτωμα του χωριού της Άρτας και από τη συγκεκριμένη αυτή καταστροφή. Το βίντεο, πραγματικά καθήλωσε όσους βρέθηκαν στον χώρο της εκδήλωσης και θεωρήθηκε από όλους συγκλονιστικό και ιδιαιτέρως συγκινητικό, τόσο που ανάγκασε τον ίδιο τον συγγραφέα να μην μπορέσει να συγκρατήσει τα δάκρυα του…

Ξεχωριστή προσωπικότητα

Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος έχει μία πολύ πλούσια βιογραφία βιβλιογραφία. Ο φιλόλογος συνταξιούχος πια συνδικαλιστής της αριστεράς, μετράει ήδη 22 εκδόσεις βιβλίων και γεννήθηκε στο μαρτυρικό χωριό της Άρτας. Σε αυτή την ίδια περιοχή, που στις 16 Αυγούστου του ‘43, άμεσοι συγγενείς του συγγραφέα σφαγιάστηκαν με άγριο τρόπο, δημιουργώντας τις πιο άσχημες αναμνήσεις, από έναν πόλεμο που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Ο συγγραφέας πολλές φορές εντρυφεί και στηρίζεται πάνω σε ιστορικά γεγονότα και σχεδόν όλα τα βιβλία του αλλά και τα ποιήματά του, είναι βασισμένα σε περιστατικά που σημάδεψαν την ιστορία…


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr