background img
banner
banner

Μεταφύτευση ελαιόδεντρων από το «κτήμα Ορφανίδη» σε σημεία της Αιγιάλειας

ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ «ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ» ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι εγκαταστάσεις του δήμου Αιγιαλείας στη θέση «Νησί» Τέμενης, σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλάζουν εικόνα, εκσυγχρονίζονται, εμπλουτίζονται και με την τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων, μετατρέπονται σταδιακά σε πολυσύνθετους χώρους για τη διαχείριση απορριμμάτων, αδέσποτων κ.ο.κ. Η αναδιαμόρφωσή τους όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, αντιθέτως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν προτίθεται να αφήσει ούτε ένα δέντρο να… πάει χαμένο. Τον τελευταίο καιρό πραγματοποιείται το έργο της περίφραξης βιομηχανικού τύπου στο πρώην κτήμα Ορφανίδη που, ως γνωστόν, βρίσκεται υπό στην ιδιοκτησία του δήμου Αιγιαλείας, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της ηλεκτροδότησης.

Πρόκειται για τον χώρο που θα φιλοξενήσει το καταφύγιο προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων, για το οποίο έχει ήδη εγκριθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Επίσης, στο σημείο πρόκειται να μεταφερθεί και ο αναβαθμισμένος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων καθώς στις εγκαταστάσεις που λειτουργεί σήμερα, θα αναπτυχθεί η Μονάδα Επεξεργασίας προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων, για την οποία υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχει ενταχθεί σε χρηματοδότηση ύψους 5,344 εκ. ευρώ.

Να μην χαθούν άλλα δέντρα…

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Νίκος Καραΐσκος, ‘‘στο πλαίσιο τεχνικών παρεμβάσεων και της διαμόρφωσης του πρώην οικοπέδου Ορφανίδη, προχωρούμε αυτές τις μέρες σε εκρίζωση δέντρων και συγκεκριμένα ελιών, τα οποία μεταφυτεύουμε σε άλλους χώρους προκειμένου και να ομορφύνουν τον δήμο και να δημιουργήσουν προοπτικές καλύτερης ποιότητας ζωής στους κατοίκους. Ήδη έχουμε μεταφυτεύσει τρεις ελιές στις εργατικές κατοικίες Αγ. Αποστόλων και προτιθέμεθα να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία του δήμου που έχουμε επιλέξει. Συνολικά θα μεταφυτευθούν τριάντα δέντρα τα οποία «μετρούν» εικοσιπέντε και τριάντα χρόνια ζωής και θα ήταν κρίμα να κοπούν και να καταστραφούν΄΄.

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως σκοπός είναι και να μην χάνει «πράσινο» η Αιγιάλεια αλλά και να μην αλλοιώνεται ο φυσικός χαρακτήρας της. Συγκεκριμένα, ανέφερε: ΄΄Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, με τα μεγάλα έργα, η Αιγιάλεια έχασε αιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία μεταφυτεύτηκαν σε άλλα μέρη, επί το πλείστον στην Αττική. Δυστυχώς τότε δεν αξιοποιήσαμε αυτή τη δυνατότητα να τα έχουμε στην περιοχή. Αντιθέτως, αντί να εκμεταλλευόμαστε τα δικά μας φυτά, φέρνουμε ξένα που δεν συνάδουν με το φυσικό περιβάλλον της Αιγιάλειας. Όμως έχουμε τη δυνατότητα με τα δικά μας να δημιουργήσουμε ωραίους κήπους, διατηρώντας το στοιχείο της περιοχής΄΄.

Πιέσεις προς το υπουργείο για τις διαδικασίες για τη Μονάδα Βιοαποβλήτων

Σε ό,τι αφορά το πώς συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στο κτήμα Ορφανίδη, ο κ. Καραΐσκος είπε πως πραγματοποιείται η περίφραξη σύγχρονου τύπου και ότι προχωράει και ο ηλεκτροφωτισμός. Ως προς τη Μονάδα Βιοαποβλήτων, παρατήρησε πως υπήρξε μία καθυστέρηση από το υπουργείο με τα τεύχη δημοπράτησης καθώς ενώ έχουν κατατεθεί από τον περασμένο Μάιο δεν προχώρησε η διαδικασία.

Κατόπιν πιέσεων φαίνεται πως υπάρχει κάποια εξέλιξη ενώ εκτιμάται ότι μόλις βγουν τα τεύχη σε ένα τρίμηνο θα βγει ο ανάδοχος που θα εκτελέσει το έργο. Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 18 μήνες ενώ με τη λειτουργία της, η Μονάδα, μαζί με τα ανακυκλώσιμα, θα μειώσει τα απορρίμματα του δήμου περίπου στα μισά.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr