background img
banner
banner

Βάσεις… ξανά για την αξιοποίηση της πρώην Χαρτοποιίας

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ – ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η επανάχρηση της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου έρχεται ξανά στο προσκήνιο με τα βλέμματα να στρέφονται στο σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου για… πολλούς και διάφορους λόγους.

Ο σημαντικότερος όλων ωστόσο είναι ο χαρακτηρισμός με ΦΕΚ ως μνημείων κτιρίων, του βιομηχανικού συγκροτήματος, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων χωρίς να αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική αξία και το ύφος του ιστορικού χώρου που επί δεκαετίες είχε συμβάλει στην οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της Αχαΐας.

Η υπογραφή του ΦΕΚ (αριθμ. Φύλλου 946) ήρθε από την Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από επίμονες προσπάθειες των ανθρώπων της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, με τον διευθυντή Λεωνίδα Καράμπελα να επισημαίνει: ΄΄Ετοιμάζουμε μία μελέτη για την επανάχρηση των κτιρίων της Χαρτοποιίας και έπρεπε να έχουμε στα χέρια μας τον χαρακτηρισμό των διατηρητέων ούτως ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες να έχουμε έναν πλήρη φάκελο. Έτσι προσκομίσαμε τη μελέτη στο υπουργείο, συμφώνησαν ως προς τα διατηρητέα κτίρια και επόμενο βήμα θα είναι να εγκριθούν οι μελέτες και πάλι από το Κεντρικό αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.)΄΄.

Από τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις της πρώην Χαρτοποιίας περιήλθαν στην ιδιοκτησία του δήμου Αιγίου, επί δημαρχίας του αείμνηστου δημάρχου Λέλου Σιαβελή, το όραμα σχεδόν κάθε δημοτικής αρχής ταυτιζόταν με την ανάπτυξή της, αναγνωρίζοντας την προστιθέμενη αξία που μπορεί να δώσει και λόγω του σημείου στο οποίο βρίσκεται αλλά και των τόσων στρεμμάτων και των κτιριακών εγκαταστάσεων που άντεξαν στην πάροδο των χρόνων, στους σεισμούς και στη φυσική φθορά ως απόρροια της εγκατάλειψης.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα που ανέδειξε το Protionline.gr για το ναυπηγείο

Τις τελευταίες ημέρες η Χαρτοποιία επανήλθε στο προσκήνιο και εξαιτίας της απόφασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να προχωρήσει σε διενέργεια φανερής, πλειοδοτικής και προφορικής δημοπρασίας για την παραχώρηση έκτασης 10 στρεμμάτων, εντός του χώρου των εγκαταστάσεων της παλαιάς Χαρτοποιίας Αιγίου, με σκοπό την εκμετάλλευση του χώρου προς όφελος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και κατόπιν αίτησης ιδιωτικής εταιρείας για τη διάθεση 10 στρεμμάτων με μίσθωση για τη δημιουργία ναυπηγείου.

Μετά τη γνωστοποίηση του θέματος από τo protionline.gr, διευκρινίσεις για το θέμα ζήτησε από τον δήμαρχο, κατά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη, σημειώνοντας πως ΄΄τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως το θέμα είτε θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση είτε άτυπα την Τρίτη 30/5 που θα πραγματοποιηθεί το συμβούλιο για τον προϋπολογισμό. ΄΄Δεσμεύομαι ότι θα το συζητήσουμε΄΄, είπε ο δήμαρχος, ενώ η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά είπε πως θα ακολουθήσει σύντομα και τακτική συνεδρίαση οπότε θα μπορέσει να συζητηθεί και εκεί.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr