background img
banner
banner

Δημ. Καλαμίδας: “Πολιτικά ανήθικη η δέσμευση κωδικών από τον δήμαρχο”

Οι λόγοι που ο προϋπολογισμός του δήμου Αιγιαλείας δεν έχει ψηφιστεί ακόμη, με αποτέλεσμα ο δήμος να βρίσκεται τρεις μέρες πριν το… χάος, έχουν μπερδέψει την πλειοψηφία των πολιτών. Πολύ περισσότερο δε, οι αναφορές σε εναλλακτικές προτάσεις σύννομες ή μη και σε δεσμευμένους κωδικούς.

Μιλώντας στο protionline.gr ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και μέλος της παράταξης του υποψηφίου δημάρχου Κώστα Σπηλιόπουλου, Δημήτρης Καλαμίδας, δίνει τη δική του διάσταση, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για εσκεμμένη καθυστέρηση στο να φέρει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του έτους και προσωπικά τον δήμαρχο για πολιτικά ανήθικη δέσμευση των κωδικών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καλαμίδα, ΄΄δύο δελτία Τύπου της δημοτικής αρχής, αναφέρουν ότι γνωστοποιούν «την αλήθεια για τον προϋπολογισμό». Αυτό που έχω να απαντήσω είναι ότι για να πει κάποιος την αλήθεια για το θέμα του προϋπολογισμού, χρειάζονται απαραίτητα δύο στοιχεία: Πρώτον να κατέχει τι σημαίνει προϋπολογισμός και δεύτερον να γνωρίζεις την αλήθεια γι’ αυτό το αντικείμενο, δίχως να του υποβάλλουν οι άλλοι τι πρέπει να πει.

Το θέμα του προϋπολογισμού έχει “στραβώσει” στο σημείο με τους δεσμευμένους κωδικούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπερδεύτηκε και ο πολύς κόσμος.
Όταν ως δημοτική αρχή λειτουργείς με απλή αναλογική, τη σέβεσαι. Αυτό λοιπόν που όφειλε να κάνει ο δήμαρχος, ήταν να καλέσει τις παρατάξεις για μία εμπεριστατωμένη συζήτηση και να επιδιώξει να υπάρξει συναίνεση στο μεγάλο κομμάτι του προϋπολογισμού.

Κι ας πει ότι θα έχει το 60-70% ο δήμαρχος που ασκεί διοίκηση και το υπόλοιπο ας το διαχειριστεί η αντιπολίτευση. Αν αυτό δεν γίνεται και φοβάται την κάθε συναίνεση, σημαίνει αυτομάτως ότι πρακτικά δεν θέλει να νομιμοποιήσει τον προϋπολογισμό μέχρι 31/12/22, όπως προβλέπει ο νόμος. Όταν λοιπόν δεν θέλει να νομιμοποιήσεις προϋπολογισμό, παίζει με τα άρθρα, προσπαθώντας να “περάσει” στο 2023, δημιουργώντας δεσμεύσεις΄΄.

΄΄Με δημοκρατικό τρόπο προχωρούσε μία «παράνομη» λύση΄΄

Και συνέχισε ο κ. Καλαμίδας: ΄΄Ο δήμαρχος φοβήθηκε την εναλλακτική λύση του προϋπολογισμού της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτόν τον λόγο, παραγκωνίστηκε η συναίνεση της απλής αναλογικής, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να περάσει στο ‘23, χωρίς να ξέρουμε όμως αν τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες.

Εκεί όμως υπάρχει μία η λεπτή ισορροπία του ηθικού μέρους της υπόθεσης, το οποίο είναι και τυπικό και νομικό μέρος και λέει ότι δεσμεύονται το 80 – 90% των κωδικών στο πρώτο τρίμηνο, σε έναν προϋπολογισμό που ο ίδιος ο δήμαρχος και η παράταξή του σε δηλώσεις τους, τον αποκαλούν “πλασματικό”. Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί σε έναν «πλασματικό προϋπολογισμό» δέσμευσαν τόσους κωδικούς; Ο κ. Καλογερόπουλος έκανε αυτό το τέχνασμα, για να μην μπορεί η αντιπολίτευση να περάσει νόμιμο προϋπολογισμό. Δηλαδή με δημοκρατικό τρόπο προωθούσε μία “παράνομη” λύση. Έπρεπε απαραίτητα η εναλλακτική πρόταση να είναι νόμιμη, κατά τους κωδικούς που χρησιμοποιεί. Εφόσον οι κωδικοί αυτοί έχουν υλοποιήσει έργα και έχουν δεσμευτεί, αυτόματα το πόρισμα της Οικονομικής Υπηρεσίας παρουσιάζει ως μη σύννομες τις εναλλακτικές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εναλλακτικής πρότασης της παράταξης «Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.» που ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε έρθει ως νόμιμη από την Ο.Υ. πλέον θεωρείται μη νόμιμη΄΄.

Εν κατακλείδι, ο κ. Καλαμίδας σχολίασε: ΄΄Για να έχεις προϋπολογισμό δεν χρειάζεται να ξέρεις μόνο από νούμερα, αλλά ταυτόχρονα να είσαι και ένας άνθρωπος που εμπνέεις εμπιστοσύνη. Δηλαδή, να είσαι ο ίδιος συνετός και να επιζητήσεις από τους συνεργάτες σου, σύνεση. Ο δήμαρχος φοβήθηκε ότι δεν θα περάσει η δική του πρόταση και ικανοποίησε πλήρως το υπερεγώ του, υλοποιώντας, κατά την εκτίμησή του, μία πράξη πολιτικά ανήθικη. Πρόκειται δηλαδή για ένα ηθικό πολιτικό έγκλημα, είναι ένας ξεκάθαρος ηθικός αμοραλισμός΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr