background img
banner
banner

«Πράσινο φως» για την ΟΧΕ από την Οικονομική Επιτροπή

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ – ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ

Την υποβολή πρότασης από τον δήμο Αιγιαλείας (ως εταίρος) της πρότασης πράξης με τίτλο «Υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για την προετοιμασία της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) των δήμων Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίασή της, της περασμένης Δευτέρας, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αιγιαλείας.
Υπενθυμίζεται πως η πράξη εντάσσεται στην στρατηγική του Στόχου Πολιτικής 5 του ΠεΠ Δυτικής Ελλάδας 2021 – 2027» στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΤΠΑ (ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ, ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ κ.λπ)» του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 7 «Τεχνική Βοήθεια ΕΤΠΑ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Επίσης, κατά πλειοψηφία αποφάσισε και ότι εξουσιοδοτεί τον δήμο Καλαβρύτων για την υποβολή της πρότασης πράξης με τίτλο «Υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για την προετοιμασία της ΟΧΕ των τριών δήμων, ενώ όρισε τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας ΤΠΕ, Τεχνικής Υπηρεσίας Βασίλη Χριστόπουλο με αναπληρωτές του Χρήστο Γούτο και Βάσω Ψυχράμη ως εκπροσώπους του δήμου Αιγιαλείας στην επταμελή τοπική ομάδα που θα συγκροτηθεί με απόφαση του νόμιμου εκπροσώπου του δήμου που θα οριστεί Δικαιούχος, και θα είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της στρατηγικής, την ωρίμανση των πράξεων και την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση της στρατηγική.

Θα υποστηριχθούν ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις σε μη αστικές περιοχές

Στο πλαίσιο του ειδικού στόχου του ΠεΠ Δυτικής Ελλάδας, θα υποστηριχθούν ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις σε μη αστικές περιοχές με ενδεικτικές κατηγορίες δράσεων, που μπορούν να εμπλουτίσουν τις στρατηγικές ΟΧΕ σε μη αστικές περιοχές να είναι: Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος και εικόνας οικισμών (όπως η δημιουργία / αναβάθμιση ανοικτών δημόσιων χώρων, βιοκλιματικές αναπλάσεις δημόσιων χώρων, δράσεις μείωσης περιβαλλοντικής ρύπανσης και ηχορύπανσης, δράσεις ενίσχυσης προστασίας περιβαλλοντικού αποθέματος ή/και διαχείρισης και ανάδειξης περιβαλλοντικών πόρων). Ενίσχυση της επισκεψιμότητας περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων μέσω ενεργειών αναβάθμισης, αποκατάστασης και ενιαίας προβολής (όπως αναβάθμιση και αποκατάσταση χώρων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, διάνοιξη/ανάδειξη μονοπατιών, ενίσχυση λειτουργικότητας και επισκεψιμότητας χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς, προώθηση δράσεων δικτύωσης πολιτιστικών φορέων στο πλαίσιο ενιαίας προβολής του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, υλοποίηση έργων προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης Μνημείων και Αρχαιολογικών χώρων).

Ακόμη, τουριστική ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων και εμπλουτισμό τουριστικού προϊόντος (όπως ενέργειες τουριστικής ανάδειξης φυσικών και πολιτιστικών πόρων σε συνδυασμό με διευρυμένες επιλογές διασκέδασης, αναψυχής, διαμονής, δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού κλπ). Ανέγερση / αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων. Προώθηση της έξυπνης διαχείρισης οικισμών. Διαχείριση, παρακολούθηση υδάτων. Προώθηση της μετάβασης σε μια κυκλική και αποδοτική ως προς τους πόρους οικονομία. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει υποδομές μικρής κλίμακας (γωνιές ανακύκλωσης, πράσινα σημεία, πράσινες γωνιές) που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των δήμων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr