background img
banner
banner

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την 80η επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι εκδηλώσεις μνήμης για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα οι οποίες θα κορυφωθούν την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Φέτος συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια απ’ το Ολοκαύτωμα, το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου που διεπράχθη στην Ελλάδα απ’ τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής και μια απ’ τις μεγαλύτερες θηριωδίες σ’ όλη την Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Δήμος Καλαβρύτων τιμά και φέτος τη μνήμη των ηρώων του Ολοκαυτώματος και των γεγονότων που προηγήθηκαν της 13ης Δεκεμβρίου 1943 μ’ ένα σύνολο 30 και πλέον εκδηλώσεων. Απ’ τις οποίες ξεχωρίζει το πάνδημο μνημόσυνο στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, η επιμνημόσυνη δέηση και το Προσκλητήριο Ηρώων στον Τόπο Εκτέλεσης, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου αλλά και η συζήτηση που θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος σε δήλωση του έχει αναφέρει ότι «καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας, όλους τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας αλλά και από κάθε  κάθε γωνιά της χώρας, να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια απ’ το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και ν’ αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των ηρώων μας, πρωταγωνιστών μιας εκ των ενδοξότερων σελίδων της ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας».

Αυτή την εβδομάδα οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την προσεχή Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Αθήνα (Ηρακλειδών 66) όπου θα εγκαινιαστεί η Φωτογραφική Έκθεση «Καλάβρυτα, μια πόλη στην Ιστορία- Πριν και μετά το Ολοκαύτωμα». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται απ’ το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου (10 π.μ.), στο Βραχνί, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για τους εκτελεσθέντες στις 10 Δεκεμβρίου 1943 στο Βραχνί και στο Σούβαρδο (σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύνδεσμο Βραχναίων).

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στις 8 μ.μ., στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων θα προβληθεί η εμβληματική ταινία «Ελπίδα και Δόξα».

ΣΤΗΝ ΚΕΡΠΙΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΡΩΓΟΥΣ

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης στην Κερπινή (ώρα 9 π.μ., Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής) και στους Ρωγούς (10 π.μ., Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας), με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, προσκλητηρίου πεσόντων και κατάθεσης στεφάνων για τους εκτελεσθέντες ήρωες των δυο χωριών στις 8 Δεκεμβρίου 1943.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κερπινής και Ρωγών.

Την ίδια μέρα, στις 12.30 μ.μ., στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, στο Μνημείο Εκτελεσθέντων, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες -απ’ τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής- μοναχούς και επισκέπτες της Μονής, στις 8 Δεκεμβρίου 1943.

Επίσης, στην Αθήνα, στην πλατεία Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων (Φρειδερίκου Σμιθ και Λαγουμιτζή στο Νέο Κόσμο), στις 11 π.μ. θα τελεστεί απ’ την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας τρισάγιο στη μνήμη στην εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών. Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο κ. Θεόδωρος Χαμακιώτης, απόγονος θυμάτων της 13ης Δεκεμβρίου 1943, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καλαβρύτων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr