background img
banner
banner

«Τίς πταίει» για τις κατολισθήσεις του Διακοπτού

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το γεγονός ότι στην περιοχή του Διακοπτού οι αρμόδιοι φορείς δεν αξιολόγησαν σωστά το πρόβλημα που φαινόταν και τους κινδύνους που δημιουργούνται, δεν έκαναν καμία παρέμβαση και τρέχουν τώρα κάθε φορά που βρέχει να καθαρίζουν την Ολυμπία Οδό και την Παλαιά Εθνική Οδό, επισημαίνει με γραπτή παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός» Κώστας Σπηλιόπουλος.

Με αφορμή ρεπορτάζ του Protionline.gr ο κ. Σπηλιόπουλος σημαίνει: «Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΡΩΤΗ της Αιγιάλειας (30/11/23), αναδεικνύεται και περιγράφεται το αλαλούμ των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και φορέων, στο ζήτημα των κατολισθήσεων στην περιοχή γύρω από το Διακοπτό και στο φαράγγι του Βουραϊκού.
Και τούτο διότι μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού (23/7/23), το γεγονός υποτιμήθηκε και υποβαθμίστηκε. Είτε από άγνοια, είτε από παράλειψη, είτε από τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων των κρατικών φορέων του Υπουργείου περιβάλλοντος, της δασικής υπηρεσίας, της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος και των δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.
Αποτέλεσμα, κάθε φορά που έχουμε φαινόμενα βροχόπτωσης να πλημμυρίζουν από φερτά υλικά, οι κατάντη περιοχές του βουνού που κάηκε. Έτσι πέντε (5) φορές έως τώρα είχαμε κλείσιμο ή μερική εκτροπή της κυκλοφορίας της Ολυμπίας Οδού και κλείσιμο της Π.Ε.Ο. στην περιοχή του Διακοπτού.
Ταυτόχρονα, καλακλύσθηκε από φερτά υλικά η γραμμή του Οδοντωτού Διακοπτό – Καλάβρυτα και διακόπηκε η κυκλοφορία του τραίνου που παραμένει ακόμη εκτός κυκλοφορίας».

Έθεσε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Επισημαίνει ακόμη πως στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο έθεσε το ζήτημα και επισήμανε την ολιγωρία και την ανικανότητα που επέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς για να προλάβουν αυτά τα φαινόμενα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Και προσθέτει: «Επειδή είμαστε ακόμα στην αρχή του χειμώνα, οι βροχές, τα χιόνια και ο παγετός θα συνεχίσουν να προκαλούν τα ίδια κατολισθητικά φαινόμενα, ίσως και με μεγαλύτερη ένταση, όπως ανέφερε στην έκθεση του ο καθηγητής της Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Δεπούντης.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι μπορούσαν να γίνουν ενέργειες που θα απέτρεπαν τη δημιουργία των κατολισθήσεων ή θα μείωναν την έντασή τους;
Η απάντηση είναι ναι.

Κατ’αρχήν η πυρκαγιά στην περιοχή του Διακοπτού (23/7/23) δεν ήταν από τις λεγόμενες μεγάλες φωτιές. Είχε όμως μία ιδιομορφία. Οι εκτάσεις που κάηκαν είναι κυρίως δασικές εκτάσεις με έντονο ανάγλυφο (πολύ μεγάλες κλίσεις) και γειτνιάζουν με ιδιαίτερης, εθνικής σημασίας συγκοινωνιακούς άξονες, όπως η Ολυμπία Οδός, η Παλιά Εθνική Οδός και ο Οδοντωτός.
Αυτό δεν αξιολογήθηκε σωστά και δεν εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις των κατολισθητικών φαινομένων λόγω του έντονου ανάγλυφου του εδάφους.

Για να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα αυτά έπρεπε άμεσα, το καλοκαίρι, όπως γινόταν παλαιότερα στις μεγάλες φωτιές (2007 κλπ), να κατασκευαστούν αναβαθμοί με κορμοδέματα που μειώνουν την ορμή του νερού και συγκρατούν τα φερτά υλικά της διάβρωσης. Επιπλέον συγκρατούν και τους σπόρους από τους θάμνους και τα δέντρα για να ξαναφυτρώσουν στις ίδιες περιοχές και να σταθεροποιήσουν το έδαφος από τις διαβρώσεις. Αυτή είναι απλή και δοκιμασμένη συνταγή σε πολλές περιοχές, με καλά αποτελέσματα.

Δυστυχώς στην περιοχή του Διακοπτού οι αρμόδιοι φορείς δεν αξιολόγησαν σωστά το πρόβλημα που φαινόταν και τους κινδύνους που δημιουργούνται. Δεν έκαναν καμία παρέμβαση και τρέχουν τώρα κάθε φορά που βρέχει να καθαρίζουν την Ολυμπία Οδό και την Παλαιά Εθνική Οδό.

Για τον Οδοντωτό, ούτε συζήτηση. Παραμένει αποκλεισμένος.
Και κάθε φορά που θα έχουμε βροχοπτώσεις λίγο εντονότερες, οι δρόμοι θα κλείνουν, οι πολίτες και οι οδηγοί θα ταλαιπωρούνται, ενώ η μοναδικής ομορφιάς γραμμή του Οδοντωτού θα παραμένει, άγνωστο μέχρι πότε, εκτός λειτουργίας και στερεί έτσι από το Διακοπτό και τα Καλάβρυτα ένα σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης και τουρισμού».

«Γιατί σιωπούν οι εκπρόσωποι των πολιτών;»

Και καταλήγει: «Και ενώ έχουν περάσει περισσότεροι από τέσσερις (4) μήνες από το γεγονός της φωτιάς, αναμένονται ακόμη οι κατευθύνσεις που θα δοθούν από την επιστημονική κοινότητα.
Αλήθεια, οι εκπρόσωποι των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, γιατί σιωπούν ή τι λένε για αυτή την πολύ αρνητική κατάσταση στην περιοχή μας;».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr