background img
banner
banner

Συγκίνηση στην τελετή μπροστά από το μνημείο του Ανδρέα Λόντου

ΤΗΝ 21η ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Με μία σεμνή, λιτή αλλά άκρως συγκινητική τελετή, η τοπική Εκκλησία, η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας και ο Δήμος Αιγιαλείας, τίμησαν την επέτειο της ημέρας απελευθέρωσης του Αιγίου από τους Τούρκους. Στο μνημείο του Αιγιώτη αγωνιστή Ανδρέα Λόντου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου, χθες Πέμπτη 21 Μαρτίου, εψάλη τρισάγιο και κατατέθηκαν στεφάνια, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που όλοι μαζί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, γεμίζοντας τις ψυχές όλων των παριστάμενων με εθνική υπερηφάνεια.

Το τρισάγιο τέλεσε ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου π. Αθανάσιος Λιακόπουλος συνεπικουρούμενος από τον διάκονο π. Νικόλαο Καποτή, ενώ εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας, στεφάνι κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Παναγιώτης Ανδριόπουλος. Εκ μέρους της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας κατέθεσε η πρόεδρος Βάνα Μπεντεβή, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν και μέλη του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Α. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία της ημέρας, καθώς πλέον επίσημα θεωρείται ότι η απελευθέρωση του Αιγίου από τους Τούρκους έγινε την 21η Μαρτίου, όπως άλλωστε αναγράφεται και στην επιτάφια πλάκα του τάφου του Ανδρέα Λόντου, η οποία, ως γνωστόν, εκτίθεται στο Δ.Ι.Λ.Μ.Α.

Η ιστορικότητα της ημέρας και πώς απελευθερώθηκε το Αίγιο

Η κ. Μπεντεβή, μιλώντας για την ημέρα εκείνη σπεύδει να τονίσει ότι δεν πραγματοποιήθηκε κάποια μάχη Ελλήνων και Τούρκων. Ωστόσο, ο Λόντος, ανταποκρινόμενος στο κάλεσµα του Παλαιών Πατρών Γερµανού για βοήθεια, έσπευσε να αναχωρήσει από το Αίγιο, µε 300 και πλέον παλικάρια οπλισµένα, για την Πάτρα. Και µάλιστα υπό Σηµαία κόκκινη µε µαύρο σταυρό…
Εν τω µεταξύ, οι λίγοι Τούρκοι που κατοικούσαν στην πόλη του Αιγίου (περίπου 30 οικογένειες), είχαν αναχωρήσει για τη Ρούµελη, και µάλιστα βοηθούµενοι από τους Αιγιώτες, που τους πέρασαν απέναντι µε τις βάρκες τους! Και έτσι, την ηµέρα της αναχώρησης του Λόντου για την Πάτρα, το Αίγιο ήταν ελεύθερο και πανηγύριζε, µαζί µε τον Λόντο και τη Σηµαία του. Και η Ιστορία κατέγραψε, ότι το Αίγιο συγκαταλέγεται µεταξύ των πόλεων που ελευθερώθηκαν πρώτες από τον τουρκικό ζυγό.

΄΄∆εν έχουµε λοιπόν, παρά να γιορτάζουµε αυτή την ηµέρα, όπως γιορτάζουν και άλλες πόλεις ( Ανδρίτσαινα, Αρεόπολη, Καλαµάτα, Πάτρα, Καλάβρυτα), συντηρώντας έτσι την Ιστορική µας Μνήµη και την Εθνική µας Συνείδηση ζωντανή… Μας χρειάζεται…΄΄, επισημαίνει χαρακτηριστικά η ιστορικός, πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. κ. Μπεντεβή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Αιγιαλείας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr