background img
banner
banner

Σε ετοιμότητα εν όψει μιας δύσκολης περιόδου…

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ – ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Με τις υπάρχουσες δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα και με ζητούμενο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη πυρκαγιών, ξεκινά αύριο Τρίτη 1η Μαΐου, η αντιπυρική περίοδος για την Αιγιάλεια. Ήδη υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την περιοχή που παρουσιάζει φέτος μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας εξαιτίας της συσσώρευσης απορριμμάτων, τόσο στον αστικό ιστό όσο και στην ύπαιθρο…

Σύμφωνα με την διάταξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, σε δάση και δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές ή βραχώδεις πεδινές και σε αγροτικές εκτάσεις. Επιπλέον, οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να καθαρίζουν τις ιδιοκτησίες τους από χόρτα και να κόβουν τα κλαδιά δέντρων που προεξέχουν στους δρόμους.

Μόλις 119.000 ευρώ για πυροπροστασία…

Από πλευράς δήμου Αιγιαλείας, στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης έγινε η αποδοχή πίστωσης από το υπουργείο Εσωτερικών για «Κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας έτους 2018». Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη, το ποσό και φέτος ανέρχεται σε 119.000€. Ερωτηθείσα από το Protionline.gr αναφορικά  με το εάν επαρκεί για να καλύψει ολόκληρη την περιοχή, ανέφερε πως ΄΄το ποσό είναι το ίδιο τα τελευταία χρόνια και δεν φτάνει για να καθαριστεί όλο το αγροτοδασικό δίκτυο της Αιγιάλειας και για την αγορά μηχανημάτων γι’ αυτό το σκοπό΄΄. Έτσι ο καθαρισμός γίνεται κάθε χρόνο μέσω ιδιωτών. Ωστόσο, εκείνο που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι και φέτος τα χρήματα εστάλησαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι να προχωρήσουν οι αναθέσεις, τα έργα καθαρισμού των δρόμων δεν θα ξεκινήσουν ούτε τον Ιούνιο, με την ελπίδα ότι ως τότε δεν θα ξεσπάσει κάποια φωτιά…

Κων. Γιαννόπουλος:΄΄Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε η καιόμενη έκταση κάθε χρόνο να είναι λιγότερη΄΄

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου πάντως, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό. Ερωτηθείς από το Protionline.gr  και για την φετινή ιδιαιτερότητα που υπάρχει με την ύπαρξη απορριμμάτων, ο διοικητής της Υπηρεσίας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, επισήμανε ότι ΄΄τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε δρόμους, χωματερές, δεξαμενές και διάφορα ευαίσθητα σημεία. Οι συνάδελφοι είναι ενημερωμένοι, είναι γνώστες όλων των επικίνδυνων σημείων. Βεβαίως, η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερη για τον δήμο Αιγιαλείας, λόγω της μεγάλης συσσώρευσης απορριμμάτων όχι μόνο στον αστικό ιστό της πόλης αλλά και στα περίχωρα και στα απομακρυσμένα σημεία από την πόλη, εκεί όπου απαιτείται μία ιδιαίτερη προσοχή από τους κατοίκους, λόγω του μεγάλου όγκου που έχει συσσωρευτεί. Από πλευράς μας, υπάρχει ετοιμότητα και τώρα και με την έναρξη της θερινής περιόδου, θα αυξηθούν τα οχήματα που θα περιπολούν στην περιοχή. Το προσωπικό της Υπηρεσίας μας βρίσκεται σε ετοιμότητα και πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία τον σχεδιασμό που υπάρχει. Επίσης, απ’ όσο γνωρίζουμε, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στον σχεδιασμό είναι έτοιμες, δηλαδή εθελοντικές ομάδες, δήμος, αστυνομία΄΄.

Ο κ. Γιαννόπουλος τονίζει ακόμη πως η προστασία του δασικού πλούτου και ό,τι έχει σχέση με την φύση και το δάσος δεν είναι μόνο υπόθεση της Πυροσβεστικής ή των άλλων αρχών που εμπλέκονται. ΄΄Πρέπει να είναι πρώτο μέλημα και ευθύνη στους πολίτες στον καθένα ξεχωριστά, να μπει στην συνείδηση και τον χαρακτήρα του καθενός. Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι, εφόσον εκδηλωθεί ένα συμβάν, να αξιοποιήσουμε τις πληροφορίες που έχουμε και να μεταβούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να παρέμβουμε επιτυχώς. Οι κάτοικοι ωστόσο πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για το θέμα, προληπτικά να είναι έτοιμοι να γνωστοποιήσουν το συμβάν ώστε κι εμείς να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά΄΄.

Στο ερώτημα σχετικά με το εάν υπάρχει ελλείψεις στην τοπική Υπηρεσία, ο διοικητής της Π.Υ. Αιγίου ανέφερε πως ΄΄ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν αλλά με τον σχεδιασμό που έχουμε ολοκληρώσει και θα εφαρμόσουμε από την 1η Μαΐου, πιστεύω ότι θα αντεπεξέλθουμε επαρκώς, ικανοποιητικώς και στο επίπεδο που πρέπει, στην αποστολή μας΄΄. Σημειώνεται ότι συνολικά η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου είναι 54 άνδρες στο Αίγιο και 26 στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας 26. Επίσης, υπάρχουν συνολικά 17 οχήματα. ΄΄Όλα αυτά σε συνάρτηση με την ευαισθησία των πολιτών, τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και τα μέτρα θα ληφθούν στον τομέα της πρόληψης, πιστεύουμε ότι έχουν ένα καλό αποτέλεσμα΄΄, πρόσθεσε ο κ. Γιαννόπουλος, κάνοντας γνωστό ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί ευρεία συνάντηση όλων των συμβουλίων Τοπικών Κοινοτήτων, με την παρουσία ειδικών, εκεί όπου θα αποτυπωθεί η κατάσταση, εφιστώντας την προσοχή στο τι πρέπει να προσέξουν τις δύσκολες ημέρες που θα έρθουν.

Καταλήγοντας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου σημείωσε ότι ΄΄οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως τελείωσε η περίοδος της ελεύθερης καύσης των υπολειμμάτων καλλιέργειας, χρειάζεται μία ιδιαίτερη προσοχή από όλους, να εφαρμόσουμε αυτό που λέει η εγκύκλιος, να είμαστε όλοι σύννομοι, να μην βγαίνουμε από τα όρια γιατί δυστυχώς, η ιστορία έχει δείξει, όπως και η πρόσφατη φωτιά της Ηλείας ήταν από ένα άναμμα για καύση κλαδιών και τελικά έφτασε να κάψει 3.000 στρέμματα. Οφείλουμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε η καιόμενη έκταση κάθε χρόνο να είναι λιγότερη. Όσο και να θέλει η Πυροσβεστική να είναι παρούσα σε κάθε γειτονιά και σε κάθε δρόμο του δήμου αυτό δεν μπορεί να γίνει, ζητάμε ευαισθητοποίηση, προσοχή, ενημέρωση, σωστή αποτύπωση του συμβάντος κατά την ειδοποίηση και να μας υποδεικνύουν μία σύντομη διαδρομή χωρίς καθυστέρηση ώστε να καταφθάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα΄΄.

Γρ. Αλεξόπουλος: «Μέτρα πρόληψης, ενδυνάμωση εθελοντών και κρατική στήριξη, απαραίτητα για την Πολιτική Προστασία τής Αχαΐας»

Εν τω μεταξύ, συνεδρίασε στις 25 Απριλίου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας για την επερχόμενη καλοκαιρινή, αντιπυρική περίοδο. Στην συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, παρευρέθησαν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι διοικητές των Πυροσβεστικών, Αστυνομικών Αρχών και Ενόπλων Δυνάμεων του Νομού, οι προϊστάμενοι των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, οι εκπρόσωποι των Εθελοντικών Ομάδων Αχαΐας, καθώς και άλλων Φορέων σχετικών με αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και πρόεδρος του ΣΟΠΠ Γρηγόρης Αλεξόπουλος ανέφερε ότι ΄΄η χειμερινή περίοδος 2017-2018, απολογιστικά ήταν θετική παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και βασίστηκε στην αγαστή συνεργασία όλων μας για την έγκαιρη πρόληψη πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετών. Είναι γνωστό ότι έως και σήμερα από την Κυβέρνηση δεν έχουν υλοποιηθεί νομοθετικές ρυθμίσεις για την στήριξη μας, ως τοπική αυτοδιοίκηση, στις δράσεις για την πολιτική προστασία, ωστόσο ο εποικοδομητικός διάλογος μας στην παρούσα συνεδρίαση, αποσκοπεί στον στρατηγικό σχεδιασμό δράσεων για τη διαφύλαξη των συμπολιτών μας από έκτακτες φυσικές καταστροφές΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αλεξόπουλου, έχει ωστόσο ιδιαίτερη σημασία να ενισχυθεί και η δράση των εθελοντών με ειδικές θεσμοθετικές ρυθμίσεις ώστε να δύναται να χρησιμοποιούν τα οχήματα των ΟΤΑ Α βαθμού σε 24ωρη βάση, για περιπολίες σε συνεργασία πάντα με τους δήμους. ΄΄Ένα επιπλέον αίτημά μας είναι ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και συνδρομής των εθελοντών πολιτικής προστασίας θα πρέπει να μην επιβαρύνονται με την πληρωμή διοδίων στην Ολυμπία και στην Ιόνια Οδό καθώς επίσης και στην γέφυρα Ρίου Αντιρρίου΄΄, σημείωσε ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας.

Η συνάντηση έκλεισε με τοποθετήσεις και διάλογο των παριστάμενων φορέων σχετικά με δράσεις και έργα κύρια που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά δυνητικά προβλήματα της καλοκαιρινής περιόδου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr