background img
banner
banner

Πολίτες αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι…

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις πολιτών για το άλυτο πρόβλημα των απορριμμάτων, που αφήνει μεγάλες ποσότητες στους δρόμους, απειλώντας την δημόσια υγεία, αλλά και με περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή μια ολόκληρη περιοχή. Από την πλευρά του δήμου ασκούνται πιέσεις προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για αύξηση των ποσοτήτων απορριμμάτων προς τους εντεταλμένους ΧΥΤΑ, ενώ παράλληλα αναζητούνται λύσεις για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων που θα οδηγήσει στην μείωση του όγκου τους.
Η αποκομιδή συνεχίζεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, με συνοικίες του Αιγίου να… στενάζουν υπό το βάρος των σκουπιδιών, την στιγμή που στα χωριά, σκουπίδια έχουν μαζευτεί μόνο σε σχολεία και σε κάποια μεμονωμένα κεντρικά σημεία. Κι αν κάποιοι προχωρούν εσφαλμένα στην καύση των απορριμμάτων, δηλητηριάζοντας την ατμόσφαιρα και δημιουργώντας κίνδυνο πρόκλησης μεγάλων πυρκαγιών, κάποιοι άλλοι παίρνουν πρωτοβουλίες αναθέτοντας σε ιδιώτες την φόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία όπου η αποκομιδή γίνεται πιο τακτικά.

Πολίτες εισέβαλαν στην Υπηρεσία Καθαριότητας

Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί πολίτες που απευθύνονται καθημερινά στον δήμο και την Υπηρεσία Καθαριότητας, αρκετές φορές σε έντονο ύφος. Κάτι ανάλογο συνέβη και την Παρασκευή όταν αγανακτισμένοι πολίτες κατά ομάδες επισκέφθηκαν την Υπηρεσία, απαιτώντας να γίνει αποκομιδή και στις συνοικίες τους και τονίζοντας σε έντονο ύφος ότι υπάρχουν περιοχές που τα σκουπίδια δεν έχουν μαζευτεί καθόλου εδώ και τρεισήμισι μήνες… Και στις δύο περιπτώσεις το επεισόδιο έληξε, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν θα επαναληφθεί…

Ξεσηκωμός στον Ελαιώνα

Στον Ελαιώνα, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας και του τοπικού συλλόγου, πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση με τους κατοίκους να αποφασίζουν να κινηθούν δραστικά και να συμβουλεύονται δικηγόρο για το πώς θα κινηθούν, δεδομένου ότι το χωριό τους είναι γεμάτο σκουπίδια ενώ η τουριστική σεζόν έχει ήδη αρχίσει… Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της πρώτης αυτής αντίδρασης μέσω  του Protionline.gr , συνεργεία του δήμου καθάρισαν επιλεκτικά σε λίγα κεντρικά σημεία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του χωριού Βασίλη Τζαβάρα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει καθώς αλλού τα απορρίμματα δεν έχουν μαζευτεί καθόλου, παρά μόνο το Πάσχα με ενέργειες της Τοπικής Κοινότητας.

Έφτασαν μέχρι… υπουργείο κάτοικοι των Σελιανιτίκων

Στην περιοχή των Σελιανιτίκων κάτοικοι καταγγέλλουν το γεγονός ότι στο ύψος του γηπέδου 5Χ5 αλλά και σε άλλα σημεία τα σκουπίδια δεν έχουν μαζευτεί από τις 14 Φεβρουαρίου όταν αλλού γίνεται τακτική αποκομιδή. Έφτασαν μάλιστα να επικοινωνήσουν και με το υπουργείο, απ’ όπου… ενημερώθηκαν ότι έχει δοθεί λύση μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, τακτική βέβαια που όλοι πλέον γνωρίζουν ότι δεν επιλύει το πρόβλημα ούτε καν προσωρινά. Πληροφορίες θέλουν τον δήμαρχο Αιγιαλείας να ασκεί πιέσεις για αύξηση του όγκου των απορριμμάτων προς τους πέντε ΧΥΤΑ από τους 12.000 τόνους που αρχικά περιλαμβανόταν στην απόφαση.

Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης του δήμου στο «Waste4Think»

Την Παρασκευή πάντως έγινε παρουσίαση στον δήμο, μέσω skype, για το πρόγραμμα «Waste4Think» του «LIFE» μέσω του οποίου μπορεί να χρηματοδοτηθεί ο δήμος για την διαχείριση οργανικών αποβλήτων και βιοαποβλήτων, με τον καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο να έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό για τους δήμους Πατρέων και Αιγιαλείας. Η παρουσίαση έγινε μέσω της αντιδημάρχου Βάσως Ψυχράμη στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και ΔΕΥΑΑ και αφορούσε –σύμφωνα με τα λεγόμενα της αντιδημάρχου – το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το πρόγραμμα πιλοτικά για χίλια άτομα, με την δημιουργία μονάδας που θα συλλέγει και θα μοιράζει τα απορρίμματα ανάλογα με την μορφή τους, τοποθετώντας κάδους κομποστοποίησης με κλειδί που θα χρησιμοποιούνται από συγκεκριμένους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στον δήμο Χαλανδρίου, με κίτρινους, μπλε και καφέ κάδους, με διαλογή και με την ανακύκλωση να έχει φτάσει στο 75%! ΄΄Βεβαίως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δείχνει τον δρόμο, δεν επιλύει το πρόβλημα΄΄, επισήμανε η κ. Ψυχράμη που έκανε γνωστό ότι σήμερα θα υπάρξει νέα συνεργασία για το θέμα και με τον δήμαρχο, ούτως ώστε να υποβληθεί η σχετική πρόταση χρηματοδότησης, με την προθεσμία να εκπνέει στις 12 Ιουνίου και τον προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, από τον δήμαρχο υπάρχει η εκτίμηση ότι θα ληφθεί άμεσα η αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, δεδομένου ότι τα έργα ολοκληρώνονται στο τέλος του μήνα, με την πρόθεση να επαναλειτουργήσει.

Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων στο Ε.Κ.Α.

Βεβαίως, το ενδεχόμενο αυτό βρίσκει αντίθετους τόσο τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας που αντιδρούν κρατώντας κλειστό τον ΧΥΤΑ από τις 14 Φεβρουαρίου όσο και τους φορείς που έχουν συγκροτήσει το μέτωπο του Αιγίου. Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων και Φορέων της Αιγιάλειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καλεί σε σύσκεψη μεθαύριο Τετάρτη 6 Ιουνίου και ώρα 7μ.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου, τους εκπροσώπους των συλλόγων και φορέων της Αιγιάλειας, προκειμένου να γίνει απολογισμός δραστηριοτήτων μέχρι σήμερα του Συντονιστικού ενώ θα κατατεθούν και προτάσεις και θα υπάρξουν τοποθετήσεις.

Ερωτηθείς από το Protionline.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Ζήσης που συμμετέχει στην Συντονιστική Επιτροπή, είπε ότι στην συνάντηση θα εκτιμηθεί η ως τώρα κατάσταση και θα γίνει προγραμματισμός επόμενων δράσεων και ενεργειών, εκφράζοντας την άποψη ότι οι φορείς πρέπει να στραφούν και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που δεν εφαρμόζεται η απόφασή της, αλλά και στο υπουργείο. ΄΄Για ό,τι έχει γίνει ή δεν έχει γίνει, ευθύνες δεν φέρει μόνο ο δήμος, αλλά και η κυβέρνηση. Όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος λέει στην Βουλή ότι υπάρχει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, όταν συμμερίζονται την άποψη αυτή και κυβερνητικοί βουλευτές, τότε μιλάμε και για πολιτικές ευθύνες. Επίσης, για την κατάσταση ευθύνεται και η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση όπου δεν τέθηκε καν κάποια πρόταση σε ψηφοφορία΄΄, επισήμανε ο κ. Ζήσης, προσθέτοντας: ΄΄Την στιγμή που οι κάτοικοι της Ανατ. Αιγιάλειας έχουν στα χέρια τους επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας έχει φτάσει στο 150% και ότι πλήττεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, γιατί η Πολιτεία δεν κάνει επίσημες μετρήσεις, γιατί δεν κάνει γνωστά τα αποτελέσματα; Θεωρώ πως πρέπει να συνεχίσουμε την άσκηση πιέσεων΄΄.

Επαφές των κατοίκων της Ανατ. Αιγιάλειας

Κι ενώ ασκούνται πιέσεις προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. σε επίπεδο νομού ώστε οι αστυνομικοί να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο για το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ακόμη και με την συμμετοχή ΜΑΤ εάν χρειαστεί, οι κάτοικοι παραμένουν αμετακίνητοι. Υπέρ του να ζητηθεί όλα τα σκουπίδια να μεταφερθούν εκεί που έχει οριστεί από την κυβέρνηση, τάσσεται η Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της Ανατ. Αιγιάλειας.

Μάλιστα, το μέλος της Τριαντάφυλλος Οικονόμου προτείνει να νομοθετηθούν κι άλλα μέτρα με νέα τροποποίηση του – ήδη δυο φορές τροποποιημένου – ΦΕΚ. ΄΄Η δυνατότητα υπάρχει. Η βούληση λείπει – στην κυβέρνηση την περιφέρεια και στο δήμο – και εκεί πρέπει να πιέσουμε για να αποκτηθεί. Σαν επιτροπή σε αυτό τον τομέα κινούμαστε δραστήρια. Είχαμε μια – άκαρπη μέχρι ανούσια πρέπει να ομολογήσουμε – συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος κ. Μπαλαμπάνη την προηγούμενη εβδομάδα. Του είχαμε από την παραμονή της συνάντησης μας επιδώσει έγγραφη αναφορά με την παράκληση-απαίτηση να απαντήσει γραπτά στα ερωτήματα που του θέταμε. Δυστυχώς στη συνάντηση, ούτε καν είχε αναγνώσει το δισέλιδο κείμενο και τη μόνη δέσμευση που αποσπάσαμε ήταν να μας απαντήσει γραπτά, μέχρι την περασμένη Τρίτη, πράγμα που φυσικά δεν έγινε. Στις ερχόμενες μέρες έχουμε εκ νέου συνάντηση με το υπουργείο εσωτερικών και τον κ. Καπετάνιο γενικό γραμματέα στον τομέα “απορρίμματα”. Εκεί πάμε για απόσπαση δέσμευσης για άμεση αποκομιδή. Και για κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: θέλουμε να εξασφαλίσουμε το προφανές. Ότι η διαδικασία νέας αδειοδότησης του “ΧΥΤΑ” θα γίνει νομότυπα με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Και αν γίνει αυτό ξέρουμε ότι ο ΧΥΤΑ κλείνει οριστικά. Είμαστε εκεί και παρακολουθούμε΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι συνέπειες της παραμονής των σκουπιδιών στους δρόμους

Οι πρώτες μέρες του καλοκαιριού καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται στον τουρισμό, με τις πρώτες ακυρώσεις επισκεπτών, να είναι γεγονός… ΄΄Το πρόβλημα, όπως φαίνεται, είναι πάρα πολύ σοβαρό και έχει πολλές προεκτάσεις, διότι αρχίζουμε και έχουμε ακυρώσεις τόσο από Έλληνες που είχαν κλείσει για να επισκεφθούν την περιοχή μας όσο και από ξένα γκρουπ και τουριστικά γραφεία που ενημερώνονται από τους tour operators και το διαδίκτυο για την κατάσταση που επικρατεί εδώ.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είχαμε επισκεψιμότητα αλλά όχι στον βαθμό που περιμέναμε. Οι επαγγελματίες είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι, διότι τον Σεπτέμβρη εμείς θα κληθούμε να… πληρώσουμε το μάρμαρο, καταβάλλοντας φόρους και τα σχετικά ακόμη και στον δήμο που δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο του.

Τα απορρίμματα στην περιοχή μας δεν έχουν μαζευτεί εδώ και τρεισήμισι μήνες, με εξαίρεση έξω από τα σχολεία και σε ορισμένες πλατείες. Κινδυνεύουμε να χάσουμε την σεζόν και να υποστούμε οικονομική καταστροφή΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr  ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος. Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Καθημερινά υπάρχουν μικρές φωτιές. Ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην προκληθούν μεγάλες πυρκαγιές. Αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για όλους μας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr