background img
banner
banner

Των φρονίμων τα παιδιά…

ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΕ ΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΕΡΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με την πολύτιμη βοήθεια του δήμου Αιγιαλείας πρόκειται να προχωρήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο έργο του καθαρισμού ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών, μετά την ανάληψη της σχετικής αρμοδιότητας. Τα έργα πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα πριν τις πρώτες βροχές, ενώ θα βασιστούν πάνω σε σχετική μελέτη που είχε εκπονήσει ο δήμος Αιγιαλείας.
Είναι γεγονός ότι ο καθαρισμός κρίνεται φέτος πιο απαραίτητος από κάθε άλλη χρονιά, αφενός εξαιτίας της έντονης βλάστησης λόγω των βροχοπτώσεων του καλοκαιριού και αφετέρου λόγω της ρίψης απορριμμάτων από πολλούς ασυνείδητους πολίτες.

Καταγραφή των… επικίνδυνων σημείων

Το πρωινό της Παρασκευής, παρουσία της αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Βάσως Ψυχράμη, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τους υπεύθυνους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε σημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνα» και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις πριν το χειμώνα. Ένα εξ αυτών και το ρέμα της Μηλιαγκούς, που στο παρελθόν, χωρίς να έχει καθαριστεί, είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. ΄΄Υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται συνεχείς παρεμβάσεις. Είτε η φύση, είτε το… ανθρώπινο χέρι, τα καθιστούν επικίνδυνα και οφείλουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr  η κ. Ψυχράμη, δηλώνοντας πως η συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας προς αυτή την κατεύθυνση, είναι άψογη.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος την αρμοδιότητα καθαρισμού ρεμάτων, χειμάρρων και ποταμών είχε ο δήμος και λειτουργούσε με την συνδρομή της Περιφέρειας. Από το καλοκαίρι και μετά όμως, με σχετική νομοθετική ρύθμιση, αντιστράφησαν οι όροι και πλέον υπεύθυνη γι’ αυτές τις παρεμβάσεις, είναι η Περιφέρεια. Κατόπιν αυτού, ζητήθηκε η συμβολή του ανθρώπων του δήμου, δεδομένου ότι είναι γνώστες της κατάστασης που επικρατεί, για ναν υποδείξουν τα σημεία που βρίσκονται στο… «κόκκινο».

Θα σταλούν χάρτες και μελέτη

΄΄Το θέμα μάς αφορά άμεσα και συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της Περιφέρειας. Γι’ αυτό, από σήμερα κιόλας, θα φροντίσουμε να τους αποστείλουμε τις συντεταγμένες, τους χάρτες δηλαδή, που προσδιορίζουν τα σημεία τα οποία πρέπει να καθαριστούν΄΄, ανέφερε επίσης η κ. Ψυχράμη, κάνοντας ακόμη γνωστό ότι στην Περιφέρεια θα διατεθεί και η μελέτη που είχε εκπονηθεί από τον δήμο ώστε να γίνει συνοπτικός διαγωνισμός για το έργο, διαδικασία που ωστόσο δεν προχώρησε λόγω της αλλαγής αρμοδιότητας.

Έτσι, με βάση την μελέτη αυτή, τα σημεία που χρήζουν παρεμβάσεων, είναι το ρέμα της Μηλιαγκούς στο Αίγιο, ο Θολοπόταμος στην Αιγείρα, δύο ρέματα που καταλήγουν στην παραλία Άκολης, το ένα στην οδό Αμφιτρίτης και το άλλο στο τέρμα του παραλιακού δρόμου στα δυτικά, στην Ζήρια, στο γεφύρι στα Σαρκουνά, στις Νεραντζιές, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στον ποταμό Σελινούντα.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον καθαρισμό από προσχώσεις, βλάστηση, μπαζώματα και απορρίμματα. Εκτός από καθαρισμούς, θα γίνουν επισκευές τοιχίων, καθώς και δημιουργία νέων τοιχίων αντιστήριξης με κατασκευές σαραζανέτ, όπου χρειάζονται σε διάφορα σημεία.

Επίκειται και εκτέλεση έργων αποκατάστασης

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Περιφέρεια προωθεί και μεγάλη εργολαβία συντήρησης και αποκατάστασης ποταμών, έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί και θα εκτελεστεί τους επόμενους μήνες με συνολικό προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μία εργολαβία αφορά εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων ποταμών Μεγανίτη, Φοίνικα, Σελινούντα και κλάδων ή όμορων χειμάρρων αυτού, Π.Ε. Αχαΐας», προϋπολογισμού: 800.000 €.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr