background img
banner
banner

ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΑΓΚΟΣ: «Ο πραγματικός ‘‘παράδεισος’’ είναι οι άλλοι και απλά συμβαδίζω μαζί τους»

Έναν άνθρωπο των Γραμμάτων και της Τέχνης που όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν, φιλοξενεί σήμερα στη… γιορτινή ¨αγκαλιά¨ του, το protionline.gr. Ο Κώστας Κλάγκος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρόκειται για τον ¨δάσκαλο¨ της Αιγιάλειας, που στο πλευρό του… έχουν μαθητεύσει και συμπορευτεί χιλιάδες παιδιά, εκατοντάδες συνεργάτες, άνθρωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Με τη στάση και τη δράση του για άλλους έχει υπάρξει ¨εμπνευστής ζωής¨ και πολιτιστικής δημιουργίας. Για κάποιους άλλους ίσως… ένας ¨γραφικός ονειρευτής¨ με αιχμηρό ύφος.

Όπως και να ‘χει, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς… θεατράνθρωπους της Φιλολογίας. Ένας από τους πιο ¨παθιασμένους εθελοντές¨ της περιοχής τα τελευταία 40 χρόνια. Με χαρά ο ίδιος άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του στo protionline.gr  (μας φίλεψε και γλυκά… διά χειρός της συζύγου του), έτοιμος να δικαιωθεί ή να ¨τσαλακωθεί¨ και πιο έμπειρος από ποτέ άλλοτε, κάνοντας μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για το έργο και την διαδρομή του ως τώρα, στα δρώμενα του τόπου και των εξελίξεων.

Λίγα λόγια για τον Κώστα Κλάγκο

Ο Κώστας Κλάγκος γεννήθηκε πριν 69 χρόνια στα Ιωάννινα. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία. Είναι τελειόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών και μεταπτυχιακός φοιτητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Σπουδές στην Εκπαίδευση”. Το 1981 γίνεται μόνιμος κάτοικος Αιγίου και παντρεύεται την Πταισματοδίκη Αιγιάλειας Ιωάννα Στασινόπουλου, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.

Εργάστηκε ως Φιλόλογος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ χρημάτισε συνολικά τρεις φορές Διευθυντής Λυκείων και μία Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων στον Πύργο Ηλείας. Συνταξιοδοτήθηκε το 2011. Έχει παρακολουθήσει ως ακροατής – φοιτητής, μαθήματα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στην Πάτρα και πληθώρα συνεδρίων – σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κάνει πάνω από 10 εκπαιδευτικά ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης.

Πώς βιώνετε το lock down και την κατάσταση που επικρατεί λόγω του κορωνοϊού; Πώς βιώνετε την ¨φίμωση¨ της Τέχνης ως έκφρασης;
Νιώθω σαν το σκυλί μέσα στο κλουβί. Είμαι ένας άνθρωπος του ¨έξω¨. Της ανοιχτής αγκαλιάς και του αγγίγματος. Το θέατρο είναι για μένα ένα ¨ταξίδι¨ επαφής με τον συνάνθρωπο, το οποίο είναι οριζόντιο και κάθετο: Κάθετο γιατί οδηγείται στην αυτογνωσία και οριζόντιο γιατί συμπορεύεται με τον συνάνθρωπο. Αυτό τώρα με την καραντίνα έχει κοπεί. Και μου είναι πολύ βασανιστικό, το ότι έχει κοπεί. Οι μέρες μου περνούν με πολύ διάβασμα και κάνοντας συνεχώς ασκήσεις ¨επί χάρτου¨. Κρατώ επαφή με τους συνεργάτες μου και απλά κάνω υπομονή να περάσει αυτός ο ορυμαγδός που λέγεται κορωνοϊός.

Ποιο είναι αυτό το έργο σας ¨επί χάρτου¨ που… δεν γνωρίζει ο κόσμος μέχρι τώρα;
Όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο αρχείο, εκτός από την θεατρική μου δραστηριότητα. Βασίζεται στα διαβάσματά μου και τα ¨ερανίσματά¨ μου, από εφημερίδες, περιοδικά και έντυπο υλικό. Είναι δομημένο σε πέντε ενότητες. Είναι εκτός από την θεατρική ενότητα, η εκπαιδευτική, η ιστορική, η λογοτεχνική και τέλος η φιλολογική ενότητα. Το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου, θα πάει στο μόνιμο Τοπικό Ιστορικό Αρχείο, όταν πια εγώ δεν θα μπορώ να κάνω κάτι με αυτό. Αυτό το αρχείο οργανώνω αυτό τον καιρό και βέβαια, έχω και τα διαβάσματά μου και τα γραψίματά μου για τις καινούριες θεατρικές δραστηριότητες που ελπίζω να γίνουν το ταχύτερο δυνατό.

Αυτό, δημιουργήθηκε προφανώς από την αγάπη σας για τον τόπο και για τι άλλο;
Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό το αρχείο. Γιατί έτσι, όχι μόνο θα μπορέσουν οι επόμενες γενιές να βρουν πολλά στοιχεία από αυτό το συγκεντρωτικό υλικό, αλλά και γιατί κατάφερα να δώσω κάτι… πέρα από εμένα. Να ξεφύγω δηλαδή από την ατομικότητά μου και να απευθυνθώ στο σύνολο. Πάντα πίστευα ότι ο πραγματικός ¨παράδεισος¨ είναι… οι άλλοι. Εγώ απλά συμβαδίζω μαζί τους. Εκείνοι, είναι ο ¨παράδεισος¨. Οι άλλοι. Το σύνολο.

Ποιες συνεργασίες σας, σταμάτησε υποχρεωτικά ο covid-19;
Τέσσερις αγαπημένες και σημαντικές συνεργασίες. Είναι συνεργασίες με τους Συλλόγους Διακοπτού, Σκεπαστού, Καμαρών και με τον Σύλλογο του χωριού Μουζακίου της Καλαμάτας, από όπου έχει καταγωγή η γυναίκα μου. Για να μην βαριέμαι… έχω δημιουργήσει και εκεί μια θεατρική ομάδα, στο Μουζάκι, η οποία μετρά ήδη 38 χρόνια ζωής και λειτουργίας και έχει ανεβάσει 25 θεατρικά έργα. Εκεί, μάλιστα, έχω έτοιμη διάδοχη κατάσταση. Πρόκειται για έναν πολύ ταλαντούχο άνθρωπο, εραστή της ερασιτεχνικής θεατρικής έκφρασης, με τον οποίον συμπορευόμαστε πολλά χρόνια τώρα.

Πώς βλέπετε τις συνθήκες με τις οποίες πραγματοποιείται η εκπαίδευση στα σχολεία;
Η τηλεκπαίδευση είναι ένα σύγχρονο και βασικό εργαλείο. Και θα βοηθήσει, αλλά όχι μόνη της. Τίποτε δεν μπορεί να καταργήσει τον δάσκαλο. Διακόνησα 40 έτη την εκπαίδευση και την υπηρέτησα με αυταπάρνηση. Αυτό… με δίδαξε ο δρόμος μου. Ναι, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Έχει αλλάξει το σύστημα της εκπαίδευσης και χρησιμοποιούνται νέες μέθοδοι. Αλλά τίποτα μα τίποτα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να αλλάξει τον ρόλο του δασκάλου διά της προσωπικής επαφής. Η ηλεκτρονική μάθηση βοηθάει, μέχρι ενός σημείου.

Είστε αντιπρόεδρος της Εταιρίας Φίλων Αρχαίας Ελίκης… σωστά; Μετά τη δικαίωση από τη νομοθεσία, είναι ορατό το ενδεχόμενο επανέναρξης των ανασκαφών;
Το πιστεύουμε πολύ αυτό και το πιστεύουμε πολλά χρόνια τώρα. Είμαι ιδρυτικό μέλος της ¨Εταιρίας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης¨ και έχω την τιμή να είμαι και προσωπικός φίλος της κ. Κατσωνοπούλου, της οποίας είναι ένα όνειρο ζωής αυτές οι ανασκαφές και οι δράσεις. Έχω παρακολουθήσει από πολύ κοντά τα τεράστια εμπόδια που προέκυψαν στον δρόμο της… Όμως επειδή είμαι από την φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και επειδή, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι, «Άγει δε προς φώς την αλήθειαν ο χρόνος», πιστεύω ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα δικαιωθεί. Πρόκειται για δεδομένα πράγματα που δεν μπορούν να κρυφτούν. Όσο δύναμαι, θα βρίσκομαι στο πλευρό της αρχαιολόγου και βεβαίως, δραστικός στις εξελίξεις.

Αυτό το διάστημα, με ποιους Συλλόγους της Αιγιάλειας συνεργάζεστε;
Πρώτα – πρώτα, με τα ¨παιδιά¨ μου! Δηλαδή με την ¨Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων¨ η όποια έχει ακολουθήσει πια τον δικό της δρόμο και στην οποία εγώ είμαι ένας απλός υπηρέτης της. Με την ¨Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγίου¨, όπου με μπροστάρισσα την κ. Μπεντεβή, ετοιμάζουμε τις εκδηλώσεις του ’21 που είναι αφιερωμένες στην επανάσταση του 1821. Με το ¨Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου¨ το οποίο με εμπιστεύεται να σκηνοθετώ τις παραστάσεις του. Και τέλος, με το ΕΚΑΜΕ Αιγίου, στο οποίο είμαι εθελοντής. Ετοιμάζουμε πολλές δραστηριότητες, αλλά επί του παρόντος δεν θα αναφέρω ακόμη ποιες θα είναι.

Έχετε υπηρετήσει και την τοπική αυτοδιοίκηση ως πρόεδρος του ΝΠΔΔ του δήμου και ως πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Πώς κρίνετε την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα στα δημοτικά πράγματα και πού πιστεύετε ότι οφείλεται η αδυναμία συνεργασίας των εκλεγμένων παρατάξεων;
Πρέπει να βάλουμε τα κεφάλια μέσα. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι για το κοινωνικό καλό. Είμαι αισιόδοξος ότι το Αίγιο θα βρει τον δρόμο του σε όλα αυτά τα επίπεδα. Κάθε στιγμή που έρχεται, γεννάει και κάτι νέο. Φέρνει αυτογνωσία. Αυτή, μας οδηγεί σε διορθώσεις τυχόν λαθών και λοιπών παραλήψεων.

Σε ποιο επίπεδο αξιολογείτε τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Αιγιάλειας;
Το Αίγιο έχει τόσα πολλά πράγματα να αναδείξει! Έχει υπέροχο ¨ανάγλυφο¨: οι τρεις ζώνες (παραλιακή, ημιορεινή και ορεινή ζώνη) που από την φύση του έχει, αλλά και το ιστορικό του παλίμψηστο. Η Αιγιάλεια έχει στοιχεία μοναδικότητας και περιβαλλοντολογικά και γεωγραφικά, λόγω του ¨ανάγλυφού¨ της. Η περιοχή ¨τραβάει¨ κόσμο εδώ και 5000 χρόνια. Έχει τα στοιχεία να αναδείξει πολλά η πόλη αυτή. Αλλά γιατί; Ο καθένας μας, βάζει λίγο πιο ¨μπροστά¨ τον εαυτό του, από την πόλη του. Έχει καλούς ανθρώπους και πέρασαν πολλοί καλοί και αξιόλογοι άνθρωποι. Πιστεύω πως οι αρμόδιοι του τόπου πρέπει να εξαντλήσουν κάθε μέσο συνεργασίας και να τα ¨βρουν¨. Τα προβλήματα λύνονται. Είναι περιττό να πω το κοινώς γνωστό… ¨στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα¨ γιατί πράγματι, δεν υπάρχουν.

Η Αιγιάλεια τελικά έχει… ταλέντο στην υποκριτική έκφραση;
Η περιοχή έβγαζε και βγάζει πολύ καλούς ηθοποιούς, τους οποίους θα ζήλευαν και οι πιο μεγάλοι επαγγελματίες του είδους. Ο επαγγελματίας ηθοποιός ζει από αυτό που κάνει και είναι η δουλειά του. Ο ερασιτέχνης, ζει ¨throw it¨, ζει δηλαδή ¨μέσα¨ από αυτό. Και βέβαια, ο ερασιτέχνης έχει ένα επιπλέον ατού: Δεν φοβάται να κάνει λάθος! Όταν ήρθα εδώ και εγκαταστάθηκα, δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα, υπήρχε μόνο η ΕΦΑ που έκανε κατά καιρούς ορισμένες παραστάσεις. Από τότε μέχρι σήμερα… στο Αίγιο υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές θεατρικές ομάδες και στην Αιγιάλεια οκτώ! Το ταλέντο είναι ένα θείο δώρο, αλλά από μόνο του δεν αξίζει τίποτα. Για μένα, ταλέντο είναι το να εξασκείς το ταλέντο σου. Πόσα ταλέντα ξέρω που πήγαν χαμένα… Πόσα ταλέντα ξέρω που δεν έτυχαν με καλούς δασκάλους ή συνεργάτες… Πόσα ταλέντα ξέρω, που δεν ήξεραν να διαχειριστούν τον ¨μύθο¨ τους…

Ο Κώστας Κλάγκος  με… την γλώσσα των αριθμών:
42 χρόνια προσφοράς στο ερασιτεχνικό θέατρο
160 σκηνοθεσίες (131 με ενήλικες, 19 με μαθητές και 10 με άτομα ΑΜΕΑ)
1.100 και παραπάνω συνολικά συνεργάτες
79 ελληνικά και 37 ξενόφωνα θεατρικά έργα συνολικά
22 συνεργασίες με διαφορετικές θεατρικές ομάδες
17 Θεατρικά Αναλόγια και Δραματοποιήσεις
10 σύνθετες παραστάσεις – κολάζ
3 θεατρικά σεμινάρια

Αγάπη και ενδιαφέρον, τα βασικά κίνητρα προσφοράς…

Η αγάπη του Κώστα Κλάγκου και το ενδιαφέρον του για την Ήπειρο και την Αιγιάλεια δεν σταμάτησαν ποτέ, μέσα του. Ο εθελοντισμός σε κάθε επίπεδο, η Περιφερειακή Ανάπτυξη και ο Πολιτισμός, η Θεατρική Παιδεία και το «σανίδι», η Ιστορία της Εκπαίδευσης και η Εκπαίδευση των ενηλίκων, αποτελούν τα βασικά κίνητρα της προσφοράς του στον τόπο που ανδρώθηκε, την Αιγιάλεια.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr