background img
banner
banner

Τα πάνω… κάτω για ακίνητα εκτός σχεδίου και στην Αιγιάλεια

ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 4 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ

Τον σταδιακό περιορισμό της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές επιχειρεί να θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), γεγονός που δημιουργεί νέα δεδομένα στην Αιγιάλεια, βάζοντας «φραγμό» στην αξιοποίηση πολλών περιοχών.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου, των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και βουλευτών όλων των… χρωμάτων, ψηφίστηκε η κατάργηση των μικρών παρεκκλίσεων στη δόμηση εκτός σχεδίου που σήμερα δίνει τη δυνατότητα να χτίζονται οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, με αρκετούς ιδιοκτήτες και στην περιοχή ίσως να μην γνωρίζουν πως τα οικόπεδά τους δεν είναι πλέον οικοδομήσιμα.

Μάλιστα, οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με εκείνες που είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ειδικότερα, ο νομοθέτης δίνει το περιθώριο της δόμησης και σε αγροτεμάχια κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων στην περίπτωση που χαθεί η αρτιότητα, δίχως υπαιτιότητα του ιδιοκτήτη (π.χ. λόγω απαλλοτρίωσης). Επίσης, θα δίνεται το δικαίωμα στο μέλλον, στους μελετητές των πολεοδομικών σχεδίων να κρίνουν κατά περίπτωση και να παρέχουν δικαίωμα δόμησης σε ακίνητα από δύο στρέμματα και πάνω.

Kάνουν λόγο για «δήμευση» περιουσίας

Πάντως, ιδιοκτήτες, μηχανικοί και επιχειρηματίες κάνουν λόγο για «δήμευση» ενός μεγάλου τμήματος της περιουσίας των Ελλήνων, καθώς πολλά γεωτεμάχια θα πάψουν να είναι οικοδομήσιμα και άρα θα χάσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αξίας τους, γεγονός που έχει αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις και σε πολλές περιοχές και οικισμούς της Αιγιάλειας τα οποία παραμένουν εκτός Σχεδίου Πόλεως.

Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος, ΄΄το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση όλων σχεδόν των παρεκκλίσεων που επέτρεπαν τις κατασκευές κτιρίων σε οικόπεδα 750 τμ – 2 στρεμμάτων, μετά από μεταβατική περίοδο δύο ετών αλλά και την άμεση μείωση των συντελεστών δόμησης. Επίσης, οι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο τέσσερα έτη να υλοποιήσουν την οικοδομή εφόσον έχουν εξασφαλίσει την άδεια΄΄.

Σημείωσε ακόμη πως ΄΄πρόκειται για μία νέα διάταξη την οποία ενδεχομένως αγνοούν ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου στην Αιγιάλεια΄΄.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχει στην περιοχή η εφαρμογή της νέας διάταξης, ο κ. Ταξιαρχόπουλος είπε πως ΄΄καλώς να γίνει ωστόσο ταυτόχρονα θα έπρεπε να κάποιες περιοχές ή οικισμοί να αποκτήσουν Σχέδια έτσι ώστε να μπορούν να πολεοδομούνται΄΄. Επειδή αυτό το κομμάτι όμως έχει μείνει πίσω στην περιοχή, είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες εκτάσεων από 750τμ έως 2 στρέμματα που δεν μπορούν να χτίσουν.

Διετής προθεσμία για έκδοση οικοδομικής άδειας

Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα δόμησης σε αγροτεμάχια μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων θα διακοπεί. Αφορά οικόπεδα:
Των 750 τ.μ., με ελάχιστο «πρόσωπο» 10 μ. και ελάχιστο βάθος 15 μ., που υφίστανται από το 1962.
Των 1.200 τ.μ., με ελάχιστο «πρόσωπο» 20 μ. και ελάχιστο βάθος 35 μ., που υφίστανται από το 1964. Των 2.000 τ.μ. με ελάχιστο «πρόσωπο» 25 μ. και ελάχιστο βάθος 40 μ., που υφίστανται από το 1978 ή από το 1977 (βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών).
Των οποίων απομειώθηκε το εμβαδόν και «έχασαν» την ελάχιστη αρτιότητα λόγω απαλλοτρίωσης κάποιου τμήματός τους.
Τα οποία δεν έχουν αρτιότητα, αλλά είχαν δοθεί σε περιπτώσεις αναδασμών σε ανταλλαγή αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων.
Για τα συγκεκριμένα οικόπεδα θα δίδεται διετής προθεσμία από την ψήφιση του νόμου για έκδοση οικοδομικής άδειας, ακόμα κι αν αυτή δεν συνοδεύεται από το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται, όπως βεβαιώσεις της δασικής ή της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Επιβολή τέλους 5%  στις οικοδομικές άδειες

Σε αγροτεμάχια που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός (π.χ. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο -ΓΠΣ, ΠΔ όρων δόμησης, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου κλπ)., ο μέγιστος συντελεστής δόμησης θα ανέρχεται κατ’ αρχήν σε 0,18. Δηλαδή στα τέσσερα στρέμματα θα χτίζει 180 τ.μ. από 200 τ.μ. που ισχύει σήμερα.

Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης ορίζεται σε 10% και ο μέγιστος αριθμός ορόφων σε δύο 2.

Οι οικοδομικές άδειες που θα εκδίδονται για τα συγκεκριμένα ακίνητα θα επιβαρύνονται με τέλος 5% επί του κόστους της οικοδομικής άδειας, το οποίο θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση δράσεων που θα αντισταθμίζουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το γεγονός ότι δομούνται περιοχές που καταρχήν δεν προορίζονται για δόμηση.

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης να συνάδουν με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής

Για όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός Σχεδίων Πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του 1923 που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου, αλλά βρίσκονται εντός περιοχών στις οποίες καθορίζονται χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού, οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης θα πρέπει να συνάδουν με τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τις χρήσεις γης στις περιοχές εντός σχεδίου στην ευρύτερη περιοχή. Όσο για τους όρους δόμησης και τον συντελεστή δόμηση σε αυτά, θα είναι ευνοϊκότεροι έως και 10% από τους προβλεπόμενους στα οικόπεδα για τα οποία δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός, σε καμιά περίπτωση όμως ευνοϊκότερη από τα εντός σχεδίου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σε εκτός σχεδίου περιοχές οι οποίες θα ρυθμιστούν μέσω των νέων «εργαλείων» των Ειδικών Πολεδομικών Σχεδίων, θα μπορεί η αρτιότητα να ξεκινά από τα 2 στρέμματα, εάν κριθεί απαραίτητο από τον μελετητή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr