background img
banner
banner

Μήνυμα αισιοδοξίας από τους πρώτους ηλικιωμένους Αιγιώτες που εμβολιάστηκαν

ΕΙΚΟΣΙ ΑΤΟΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Ξεκίνησε προχθές Σάββατο ο εμβολιασμός ενάντια στον covid-19, ατόμων άνω των 85 ετών και στην Αιγιάλεια, στο μοναδικό, ως ώρας, εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής που στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου). Συνολικά την πρώτη μέρα εμβολιάστηκαν είκοσι άτομα και η διαδικασία θα συνεχιστεί από σήμερα, ενώ ταυτόχρονα παραλαμβάνονται νέα σκευάσματα.

Με το… χαμόγελο στα χείλη και τη σιγουριά της ηλικίας τους, ο ένας μετά τον άλλο προσέρχονταν στο νοσοκομείο οι ηλικιωμένοι που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού στην ειδική πλατφόρμα για να εμβολιαστούν, θωρακίζοντας έτσι όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά των παιδιών, των εγγονών τους και όλης της κοινωνίας που ζει και αγωνιά υπό το βάρος της πανδημίας. Άλλωστε, έχει αποδειχθεί πως η πανδημία που ταλαιπωρεί ακόμα τον πλανήτη, έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Η μεγάλη ηλικία συνδέεται με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, με τη συνύπαρξη και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Αλλά αυτό που φάνηκε είναι ότι ανεξάρτητα και από αυτούς τους δύο παράγοντες, μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου. Επομένως, σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού όλων των χωρών, η πρώτη ομάδα μετά τους υγειονομικούς που ήδη και στη χώρα μας εμβολιάστηκαν και τις κλειστές δομές, είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

Για το καλό των ίδιων αλλά και όλης της ανθρωπότητας!

Οι έχοντες κλείσει ραντεβού προσέρχονταν σε ειδικό χώρο, ανέφεραν στον γιατρό το ιατρικό ιστορικό τους, τους γινόταν το εμβόλιο και αφού ανέμεναν για περίπου ένα τέταρτο σε διπλανό χώρο και δεν παρουσίαζαν το παραμικρό πρόβλημα, μπορούσαν να αποχωρήσουν. Ένας από τους πρώτους που προσήλθαν να εμβολιαστούν το πρωί του Σαββάτου ήταν ο 90χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός – Θεολόγος Νίκος Τσουκαλάς, ο οποίος θέλησε συνειδητά να εμβολιαστεί για το καλό της κοινωνίας και της ανθρωπότητας όπως ανέφερε, ενώ δεν του παρουσιάστηκε το παραμικρό πρόβλημα. Είναι εντυπωσιακό το πώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτή τη «μάχη» της ανθρωπότητας με τον κορωνοϊό, λέγοντας πως αρκετά ταλαιπωρήθηκε όλος ο πλανήτης και ότι ήρθε η ώρα και να μην θρηνούμε ανθρώπινες ζωές και να επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητα και τους ρυθμούς της. Μάλιστα, ο κ. Τσουκαλάς ήταν ο τρίτος στη σειρά που εμβολιάστηκε στο Αίγιο για να ακολουθήσουν ως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας άλλα 17 άτομα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο νοσοκομείο οι αρμόδιοι υγειονομικοί ρίχνονται πάλι στη «μάχη» να εμβολιάσουν τους ηλικιωμένους που έχουν κλείσει ραντεβού και βάσει προγράμματος θα εμβολιάζονται είκοσι άτομα την ημέρα. Ήδη, το μεσημέρι της Παρασκευής κατέφθασε ένα ακόμη πακέτο στο νοσοκομείο Αιγίου, εμπεριέχοντας άλλες 90 δόσεις.
Υπενθυμίζεται ότι o εμβολιασμός κατά του COVID-19 είναι δωρεάν για όλους και πως τα εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας πραγματοποιούνται με δυο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρεία του εμβολίου.

Κλεισμένα τα ραντεβού ως τις 2 Φεβρουαρίου

Όπως έκανε γνωστό στο protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Σπηλιόπουλος, αναφορικά με τη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού, ΄΄μέχρι στιγμής η πλατφόρμα δείχνει ότι για το Νοσοκομείο Αιγίου έχουν κλειστεί τα ραντεβού ως τις 2 Φεβρουαρίου΄΄.

Βεβαίως, η λειτουργία ενός εμβολιαστικού κέντρου σε μία τόσο μεγάλη γεωγραφικά και πληθυσμιακά περιοχή, είναι μικρή με αρκετούς πολίτες να αναρωτιούνται πότε θα… πάρουν σειρά και οι άνθρωποι μικρότερων ηλικιών που ίσως πάσχουν από άλλα νοσήματα και νιώθουν ευάλωτοι στον covid.

Καμία ενημέρωση σε Κ.Υ. Αιγίου και Ακράτας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Υπενθυμίζεται ότι στον προγραμματισμό ως εμβολιαστικά κέντρα είχαν συμπεριληφθεί και τα δύο Κέντρα Υγείας της Αιγιάλειας, Ακράτας και Αιγίου, πλην όμως, οι επιστημονικά υπεύθυνοι αυτών δεν έχουν άλλη ενημέρωση. Όπως ανέφερε στo protionline.gr η επιστημονικά υπεύθυνη του Κ.Υ. Αιγίου Πέγκυ Κανταρτζή, ΄΄εμείς έχουμε ετοιμάσει τους χώρους, θα πραγματοποιούνται στην είσοδο στον χώρο του ακτινολογικού που δεν λειτουργεί, γνωρίζουμε πώς θα γίνονται τα εμβόλια από Δευτέρα έως και Σάββατο, ξέρουμε ότι θα αναλάβει ο ιατρός του Κ.Υ. Ακράτας κ. Ευγένιος Ταπίνης, ότι οι έχοντες κλείσει ραντεβού θα προσέρχονται ανά τέταρτο ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός, ότι θα συνομιλούν με τον γιατρό και ότι θα αναμένουν επίσης για 15΄μέχρι να διαπιστωθεί αν έχουν παρενέργειες. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία΄΄.

Να σημειωθεί ότι τόσο το Κ.Υ. Αιγίου όσο και το Κ.Υ. Ακράτας δεν έχουν παραλάβει εμβόλια. Σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο του Κ.Υ. Ακράτας Σπύρο Μάρκου, ΄΄αυτό που γνωρίζαμε είναι ότι μέχρι 10 Φεβρουαρίου θα έχουμε ξεκινήσει. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση΄΄.

Οδηγίες για την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού

Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15’ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.

Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει: Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του. Να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.

Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr