background img
banner
banner

Το εθνικό τυφέκιο μέσα στο 2021 «έρχεται» στο Αίγιο!

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΩΝ ΕΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΣΤΕΦΑΝΗ

Ως έναν τομέα που μπορεί να βοηθήσει στην τοπική και εθνική ανάπτυξη χαρακτήρισε την εθνική άμυνα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου από το Αίγιο. Η επίσκεψή του στα ΕΑΣ Αιγίου καθώς επίσης και στο δημαρχείο… άφησε πίσω της τεράστια αισιοδοξία για το μέλλον του τοπικού εργοστασίου, κάνοντας γνωστή την βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης για ανάθεση στα ΕΑΣ, του έργου κατασκευής του εθνικού τυφεκίου. Η προοπτική αυτή δημιουργεί τεράστιες προσδοκίες για παραγωγική άνθιση στην τοπική βιομηχανική μονάδα με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της Αιγιάλειας.

Έχουν περάσει άλλωστε πολλά χρόνια από τότε που η ΕΒΟ τροφοδοτούσε με… ξένο χρήμα την τοπική οικονομία, απασχολώντας στο Αίγιο περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους. Σήμερα, με το ελάχιστο προσωπικό στην ιστορία της, προχωρά μικρότερες συμβάσεις, με τους εργαζόμενους να αγωνιούν για τη βιωσιμότητα του τοπικού εργοστασίου, ακούγοντας, όπως είναι αναμενόμενο, με ικανοποίηση από τα χείλη του υφυπουργού, τη γνωστοποίηση των προθέσεων του υπουργείου.

Ο κ. Στεφανής κατέφθασε στο τοπικό εργοστάσιο λίγα λεπτά μετά τις 10.00 το πρωί, και αφού ενημερώθηκε από τη Διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων για τις τρέχουσες ανάγκες και τις δυνατότητες του εργοστασίου, αναφέρθηκε σε τρόπους αναβάθμισης και αξιοποίησης της τεχνογνωσίας και των υποδομών του. Στην ξενάγηση στις εγκαταστάσεις συμμετείχαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ Νικόλαος Κωστόπουλος και οι Βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ Ιάσονας Φωτήλας και Άγγελος Τσιγκρής. Επίσης παρέστη και ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για Τεχνικά Θέματα Βασίλης Χριστόπουλος.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους εργαζόμενους, ο υφυπουργός άκουσε και κατέγραψε τους προβληματισμούς τους, τονίζοντας πως ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι να παραχθεί το νέο εθνικό όπλο από τα ΕΑΣ που κατέχουν την τεχνογνωσία και διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τις υποδομές, επιβεβαιώνοντας μάλιστα αυτή την εκτίμηση από την επίσκεψή του και τη «γνωριμία» του με τις εγκαταστάσεις του Αιγίου. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως έχουν γίνει οι σχετικές δοκιμές για την επιλογή του όπλου.

Ταύτιση απόψεων με τους εργαζόμενους για τη δυναμική του εργοστασίου

Όπως μετέφερε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου Γιώργος Σαζακλής, ΄΄ο κ. Στεφανής είδε από κοντά τις γραμμές παραγωγής και διαπίστωσε τις δυνατότητες του εργοστασίου. Μας μετέφερε πως οι διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν και ότι δεν έχει χαθεί χρόνος παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία, ωστόσο δεν μας προσδιόρισε χρονικά το πότε θα προχωρήσει η σύμβαση. Παρόλα αυτά διαπιστώσαμε πως συμβαδίζουν οι απόψεις μας σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα αλλά και τη δυνατότητα να παραχθεί από το εργοστάσιο του Αιγίου το νέο όπλο. Ένα εθνικό τυφέκιο που θα επιλύσει το πρόβλημα της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζει η εταιρεία εδώ και καιρό και θα δώσει τεράστια ώθηση στο τοπικό εργοστάσιο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας΄΄.

Μάλιστα, ένα από τα θέματα που έθεσαν στον υφυπουργό οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων ήταν και η έλλειψη προσωπικού, ενώ συζήτηση έγινε και για τον εξαγωγικό προσανατολισμό του εν λόγω όπλου που θα αυξήσει την παραγωγή του.

Αναγκαίες εργασίες συντήρησης στα κτίρια

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε είναι η αναγκαιότητα εργασιών στεγανοποίησης των κτιρίων του τοπικού εργοστασίου και τονίστηκε ότι θα γίνουν κάποιες ενέργειες μήπως μπορέσει και εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από πρόγραμμα, με τους βουλευτές να αναλαμβάνουν να συζητήσουν το θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας. Βεβαίως, εφόσον ξεπεραστεί το πρόβλημα της μορφής των ΕΑΣ δεδομένου ότι είναι Α.Ε.

Η Σ.Σ.Ε.

Οι εργαζόμενοι έθεσαν ακόμη στον υφυπουργό την αναγκαιότητα υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη διευθέτηση του θέματος του ανθυγιεινού επιδόματος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, ΄΄η Σ.Σ.Ε. που υπεγράφη τον Οκτώβριο μεταξύ εργαζομένων και εταιρείας είναι λιτή, δεδομένου ότι κι εμείς γνωρίζουμε τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας, όμως αποτελεί για εμάς μία βάση και πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο΄΄. ΄΄Σαν εργαζόμενοι πιστεύουμε ότι το γεγονός ότι ο κ. Στεφανής είναι γνώστης και των προϊόντων αλλά και των αμυντικών θεμάτων, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σαζακλής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το αντικείμενο εργασίας του τοπικού εργοστασίου μέχρι να γίνει η ανάθεση του εθνικού όπλου, ο κ. Στεφανής ανέφερε πως θα συνεχίσει με τα τελευταία G3 και τις υπόλοιπες συμβάσεις.

Τσιγκρής σε Στεφανή: “Η ΕΒΟ αποτελεί οξυγόνο για την Αιγιάλεια και πρέπει να αναπτυχθεί…”

Ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής συνόδευσε τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) Νίκο Κωστόπουλο, στη σημερινή τους επίσκεψη στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο. Ο Αχαιός βουλευτής τόνισε για μια ακόμα φορά στον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, την αναγκαιότητα ενίσχυσης και επέκτασης του εργοστασίου της ΕΒΟ στο Αίγιο. Ο Υφυπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε τον Άγγελο Τσιγκρή ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη του εργοστασίου με την κατασκευή του εθνικού τυφεκίου, η προγραμματική σύμβαση του οποίου προετοιμάζεται αυτό το χρονικό διάστημα.

Ο Άγγελος Τσιγκρής ζήτησε από τον Υφυπουργό Άμυνας συνεχή ενημέρωση προκειμένου να είναι σε θέση να ενημερώνει και αυτός με τη σειρά του τους πολίτες της Αχαΐας και ειδικότερα της Αιγιάλειας.

Ιάσ. Φωτήλας: ΄΄Σε διαρκή επικοινωνία για την υλοποίηση των στόχων΄΄

Ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στο εργοστάσιο των ΕΑΣ Αιγίου, ανέφερε πως σε μία σημαντική περίοδο για τα εθνικά θέματα και ενόψει των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αρμόδιο υφυπουργό παρουσία του διευθυντή και στελεχών του εργοστασίου. Επισήμανε δε πως η στήριξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας συνιστά βασική προτεραιότητα και εκ των ων ουκ άνευ στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ιάσονας Φωτήλας μεταξύ άλλων ανέδειξε και το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου του εργοστασίου και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το θέμα μάλιστα θα παραπεμφθεί άμεσα στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr