background img
banner
banner

Αδυναμία εμβολιασμού από δύο διαφορετικά σκευάσματα

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Ενώ τα κρούσματα του κορωνοϊού ολοένα και… αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αιγιάλεια, τα Κέντρα Υγείας του Αιγίου και της Ακράτας, παραμένουν δυστυχώς ανένεργα.
Με αφορμή τον εμβολιασμό για τις ηλικίες 60-64, ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου χτυπά ΄΄καμπανάκι΄΄ αφού τα ραντεβού θα γίνονται σε Κέντρα της Πάτρας και της Χαλανδρίτσας και όχι στην Αιγιάλεια αφού το Νοσοκομείο Αιγίου ως μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο δεν επαρκεί.

Κοίλιας: «Είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ακόμα εμβολιαστικό κέντρο στην Αιγιάλεια»

O Σωτήρης Κοίλιας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, δήλωσε στο protionline.gr για την διαδικασία των ημερών: «Με αφορμή το “άνοιγμα” της διαδικτυακής πλατφόρμας από χθες, στην οποία μπορούν να δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι τα ραντεβού τους για τον εμβολιασμό 60 έως 64 ετών του σκευάσματος της “Astra-Zeneka”, ο Σύλλογός μας, εξέδωσε μια ανακοίνωση που επικεντρώνεται στα πρακτικά προβλήματα που… “φέρνει” η εφαρμογή του. Πρόκειται για μια ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου, που καλείται να μπει ο κόσμος της Αιγιάλειας. Να διευκρινιστεί, πως συνήθως, στα ήδη υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα, δεν μπορούν να προβούν εμβολιασμοί και του εμβολίου της εταιρείας ¨Pfizer¨ και ταυτόχρονα της άλλης εταιρείας. Δεν γίνεται δηλαδή, να διεξάγουν εμβολιασμούς και από τα δύο σκευάσματα. Αυτό που πρέπει να γίνει και το θεωρώ απαραίτητο, είναι να υπάρξει ένα ακόμα εμβολιαστικό κέντρο στην Αιγιάλεια, έτσι ώστε να βοηθήσει με καίριο τρόπο την όλη διαδικασία».

«Τα Κέντρα Υγείας Αιγίου και Ακράτας έχουν και την στελέχωση και όλα ιατρικά μηχανήματα»

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος τις δηλώσεις του για το θέμα, τόνισε: «Ο αρχικός σχεδιασμός για τα εμβολιαστικά κέντρα στην περιοχή, ανέφερε ότι θα υπάρξουν 4 διαφορετικά σημεία εμβολιασμών, εκτός του ΓΝΑιγίου.

Όμως, το Κέντρο Υγείας Αιγίου και το Κέντρο Υγείας Ακράτας, έχουν και την πλήρη στελέχωση και όλα τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα και επιπλέον, την “εμπειρία” στο να διεξαχθούν τέτοιοι εμβολιασμοί. Τηρούν απόλυτα τις προδιαγραφές και την δυνατότητα, τις υποδομές και το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό να αναλάβουν αυτή την δράση.
Δεν μπορείς να “στέλνεις” τον κάθε ενδιαφερόμενο, 60-65 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας του, να κάνει ένα τέτοιο εμβόλιο. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν εξυπηρετεί αυτή η τακτική, ούτε τον κόσμο της Αιγιάλειας και φυσικά τον υγειονομικό κόσμο της περιοχής μας».

Σε ερώτηση του protionline.gr για το αν οι υγειονομικοί στο σύνολό τους έχουν λάβει τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, αναφέρει: «Οι ιδιώτες ιατροί που δουλεύουν έξω και έχουν λάβει το εμβόλιο της ¨Pfizer¨ αυτή την στιγμή, είναι περίπου στο 80%, ενώ των υπολοίπων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού αγγίζει το 70%. Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τις δράσεις και γίνεται εντατικοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών, έτσι ώστε να φτάσουμε στις επόμενες μέρες το 100% και στις δύο περιπτώσεις» καταλήγει να πει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου.

‘‘Πέφτει μακριά η Χαλανδρίτσα’’

Στην ανακοίνωση – παρέμβασή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου αναφέρει: «Ο προγραμματισμός εμβολιασμών για τις ηλικίες 60-64 ετών με το εμβόλιο της ASTRA-ZENECA κλείνεται μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα Άνω Πόλης Πάτρας και Χαλανδρίτσας. Η χιλιομετρική απόσταση των απομακρυσμένων χωριών της Ανατολικής Αιγιάλειας μέχρι την Χαλανδρίτσα. είναι μεγαλύτερη από 100 χιλιόμετρα και τουλάχιστον μιάμιση ώρα διαδρομή με οποιοδήποτε αυτοκίνητο, ενώ και από το κέντρο του Αιγίου απέχει 60 χιλιόμετρα.

Όπως ασφαλώς καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους κατοίκους της περιοχής μας να υποβληθούν σε αυτή την ταλαιπωρία προκειμένου να εμβολιαστούν, εκτεθειμένοι στους κινδύνους μιας τόσο μεγάλης μετακίνησης, με σημαντικό οικονομικό κόστος και με αποχή από την εργασία τους. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων προέβλεπε για την Αιγιάλεια κέντρα εκτός του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου), δεν έχει λειτουργήσει κανένα. Υπάρχουν ανενεργά τα 2 υπάρχοντα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας, Κέντρο Υγείας Αιγίου και Κέντρο Υγείας».

Εμβολιασμοί vs μοριακά τεστ

Εν τω μεταξύ σε ιδιωτικά εργαστήρια απευθύνονται ακόμη περισσότεροι Αιγιαλείς που θέλουν να εξεταστούν κάνοντας το τεστ για τον κορωνοίό, εκτός από το Νοσοκομείο που δέχεται καθημερινά 10 πολίτες για το λόγο αυτό. Στο Αίγιο είναι δύο τα μικροβιολογικά εργαστήρια, η Intralab και η Βιοδιάγνωση

Όπως επισημαίνει στo protionline.gr ο γνωστός μικροβιολόγος Γιώργος Τράκας: «Ο κόσμος έχει καθημερινή “έγνοια” για την πανδημία του κορωνοϊού και έτσι λειτουργεί. Ο φόβος, είναι το πρωταρχικό συναίσθημά του και σε συντριπτικό ποσοστό ακολουθεί όλα τα ατομικά υγειονομικά μέτρα με μεγάλη αφοσίωση.

Η αντίληψη του κόσμου περί του εμβολιασμού είναι συνειδητή και είναι θετική, θεωρώ.

Στο δικό μου ιατρείο δεν γίνεται κάποια εξέταση που να έχει σχέση με τον συγκεκριμένο ιό, όμως η σφυγμομέτρηση των κατοίκων στην Αιγιάλεια “δείχνει” και είναι πια θετικά ορατή. Το πιο μεγάλο άγχος, είναι σαφώς που θα καταλήξει αυτή η ιστορία με την διασπορά και πως μπορεί να τελειώσει αυτό το κοινωνικό “βάσανο”, ειδικά για τις πιο μεγάλες ηλικίες» αναφέρει ο έμπειρος μικροβιολόγος της Αιγιάλειας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr