ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΓΙΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο COVID ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σημαντική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ Αιγίου επιφέρει η τροποποίηση της διαδικασίας χορήγησης φαρμάκων που προσφέρει αμεσότητα ως προς την κάλυψη των ασθενών της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας. Στην… αντίπερα όχθη, το Κέντρο Υγείας Αιγίου, που φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του το φαρμακείο, λιμνάζει στα στάσιμα νερά της αδράνειας που του «επιβάλλει» η υποστελέχωσή του και μάλιστα εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης που πλήττει την κοινωνία…
Αρχικά η ενίσχυση του Φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Αιγίου με μόνιμο φαρμακοποιό (αποτέλεσμα των πολυετών παρεμβάσεων της υπεύθυνης του φαρμακείου Μαρίας Φάκου) και εν συνεχεία η αλλαγή ως προς τη διαδικασία που ισχύει από προχθές, με τη δημιουργία μικρού αποθέματος φαρμάκων στο Αίγιο, δίνει μία τεράστια ώθηση, προσφέροντας ταυτόχρονα «βαθιά ανάσα» στους πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες που υποβάλλονταν σε τεράστια ταλαιπωρία μεταβαίνοντας στην Πάτρα για να εξυπηρετούν, αλλά και αναμονή που πολλές φορές ήταν εις βάρος της υγείας τους. Όλα αυτά ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων του φαρμακείου, αποτελούν τα δύο πρώτα βήματα και οι προσπάθειες για αυτονομία του φαρμακείου, συνεχίζονται…
Αλλάζουν οι διαδικασίες, δημιουργείται «στοκ» φαρμάκων στο Αίγιο
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο φαρμακοποιός ΜSc ΕΟΠΥΥ Αιγίου Χρυσοβαλάντης Μενεγάκης και η βοηθός φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Αιγίου Μαρία Φάκου, «με ευαισθησία και στόχο πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ως προς τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους ειδικών παθήσεων, για την ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας αλλά και των γύρω περιοχών Καλαβρύτων μέχρι και Κορινθίας, μετά από 12 χρόνια ως μοναδική υπάλληλος, οι υπηρεσιακές προσπάθειες, ευοδώθηκαν. Τον Αύγουστο 2020 μετακινήθηκε μόνιμα στην υπηρεσία του Αιγίου, ένας εξαιρετικός συνάδελφος, φαρμακοποιός ο κ. Μενεγάκης Χρυσοβαλάντης. Στις 12/3/2021 με χαρά και ικανοποίηση ενημερωθήκαμε από τη Διοίκηση ΕΟΠΥΥ ότι οι διαδικασίες αλλάζουν και πλέον θα έχουμε φάρμακα ετοιμοπαράδοτα και οι συνταγές θα εκτελούνται άμεσα ώστε να έχουμε ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, λιγότερη γραφειοκρατία και αποκέντρωση».
Δεν παραλείπουν μάλιστα να αναφερθούν στη συμβολή του βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα ως προς την αλλαγή των διαδικασιών.
Ο Ιάσονας Φωτήλας συνέβαλε στον νέο τρόπο λειτουργίας
Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Φωτήλα επισημαίνονται τα εξής: «Μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Ιάσονας Φωτήλας με την νέα Διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) κ. Θεανώ Καρποδίνη, στην διάρκεια της οποίας έθεσε ως μείζονος σπουδαιότητας το θέμα της λειτουργίας ημιαυτόνομου φαρμακείου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο Αίγιο, η ανταπόκριση ήταν άμεση και θετική. Συγκεκριμένα η Διοίκηση χορήγησε τη σύμφωνη γνώμη της σχετικά με την ύπαρξη μικρού αποθέματος φαρμάκων στην ΠΕΔΙ Αιγίου έτσι ώστε να γίνεται άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία η εκτέλεση συνταγών των ασθενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχε απόθεμα φαρμάκων ώστε να εκτελούνται οι συνταγές στο Αίγιο και πάρα πολλοί ασθενείς που είχαν άμεση ανάγκη τα φάρμακά τους, αναγκαστικά μετέβαιναν στη Πάτρα».
Τι ίσχυε, τι αλλάζει στο σημείο διανομής φαρμάκων στην ΠΕΔΥ Αιγίου
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η διαδικασία γινόταν με παραλαβή συνταγών στο Αίγιο, αποστολή στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Πάτρας, εκτέλεση συνταγών στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Πάτρας, αποστολή των φαρμάκων στο Αίγιο και διανομή ονομαστικά των φαρμάκων στους ασθενείς. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς όλο αυτό έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο που πολλές φορές είχε ιδιαιτέρως αρνητικές επιπτώσεις. Πλέον όμως θα υπάρχει λιγότερη επιβάρυνση του φαρμακείου ΕΟΠΥΥ Πάτρας, μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερη γραφειοκρατία από τη στιγμή που οι συνταγές δεν θα μεταφέρονται και κυρίως, ταχύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των ασθενών του Αιγίου.
Μιλώντας στo protionline.gr για τη θετική αυτή εξέλιξη, η κ. Φάκου σημειώνει: ΄΄Από το 2008 που διορίστηκα κατέβαλα μεγάλες προσπάθειες να αυτονομηθεί το φαρμακείο, από τη στιγμή που κάλυπτε τεράστιες ανάγκες και εξυπηρετούσε πλήθος κόσμου. Το 2012, με το κλείσιμο των πολυιατρείων ΙΚΑ που έγιναν ΕΟΠΥΥ και την περαιτέρω υποβάθμισή τους, παρέμεινα μόνη μου ως μοναδική υπάλληλος. Συνέχισα τις προσπάθειες, βρέθηκα ακόμη και στα δικαστήρια για υπηρεσιακούς λόγους, μέχρι που βγήκε μία φωτογραφική απόφαση για λειτουργία φαρμακείου μόνο σε πρωτεύουσες νομού μόνο και μόνο για να «χτυπηθεί» το Αίγιο. Παρόλα αυτά και μετά την αλλαγή της κυβέρνησης καταφέραμε να έρθει ο φαρμακοποιός κ. Μενεγάκης, γεγονός που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για αλλαγή ως προς τον τρόπο χορήγησης των φαρμάκων, δεδομένου ότι η δομή μας διαθέτει κατάλληλο κτιριακό χώρο και εξοπλισμό. Δεδομένης λοιπόν της επάρκειας ήταν πλέον πιο εύκολο να αλλάξει ο τρόπος. Αλλάξαμε έτσι τη διαχείριση, και τα φάρμακα είναι πλέον ετοιμοπαράδοτα ενώ οι ασθενείς δεν θα καλύπτουν χιλιόμετρα, ούτε θα χρειάζεται να πηγαινοέρχονται από απομακρυσμένες περιοχές όπως Κλειτορία, Καλάβρυτα και Δερβένι. Τα φάρμακα είναι άμεσα παραδοτέα και κυρίως δεν θα υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, όπως π.χ. καρκινοπαθείς που θα χρειάζεται να μεταβαίνουν στην Πάτρα για αυτά. Κάπως έτσι, από τους 600 ασφαλισμένους που εξυπηρετούμε μηνιαίως υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε τους 1.000. Επιπλέον, με την άυλη συνταγογράφηση μέσω email μπορούμε να στείλουμε τα φάρμακα μέσω κούριερ. Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Όμως δεν σταματούμε την προσπάθεια για αυτονόμηση ενώ έχουμε καταγράψει τη διάθεση να έρθει κι άλλος συνάδελφος στο φαρμακείο του Αιγίου και βέβαια θα πρέπει να αναφέρω την κοινή βούληση που έχω με τον κ. Μενεγάκη΄΄.
Στοχευμένη η απαξίωση του Κέντρου Υγείας Αιγίου;
Η κ. Φάκου ωστόσο έθιξε και το λυπηρό της υποβάθμισης του Κέντρου Υγείας Αιγίου, το οποίο εν μέσω πανδημίας και καθώς οι ανάγκες του πληθυσμού για ελέγχους για κορωνοϊό αλλά και για εμβόλια, γιγαντώνονται, δεν μπορεί να συμβάλλει στο παραμικρό. ΄΄Από το 2012 που αποδυναμώθηκαν τα πολυιατρεία, το Κ.Υ. Αιγίου το μόνο που κάνει είναι να απαξιώνεται και βέβαια όχι από τον κόσμο που ρωτά συνέχεια και ζητά γιατρούς. Η έλλειψη ιατρών και προσωπικού ωστόσο το έχουν καταδικάσει στην απραξία και γενικότερα υπάρχει συμβιβασμός. Για παράδειγμα, έρχονται στο φαρμακείο καρκινοπαθείς για να πάρουν τα φάρμακά τους και προκειμένου να μεταβούν στην Πάτρα για θεραπείες, χρειάζεται να υποβληθούν σε rapid test. Μας ρωτούν λοιπόν εάν μπορούν να το κάνουν στο Κέντρο Υγείας Αιγίου και εισπράττουν αρνητική απάντηση, άρα πρέπει να πληρώσουν σε ιδιωτικά εργαστήρια. Όμως είναι ντροπή να στέλνουμε καρκινοπαθείς από το Αίγιο, την Ακράτα και τα Καλάβρυτα στη δομή Αγ. Αλεξίου Πάτρας να κάνουν το rapid test και μετά να πάνε στο νοσοκομείο για τις θεραπείες τους΄΄, τονίζει η κ. Φάκου, προσθέτοντας: ΄΄Είναι λυπηρό που έχουμε ανά δεύτερη μέρα γενικό ιατρό. Για ποια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μιλάμε όταν κρυβόμαστε; Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και ο διοικητής κ. Καρβέλης καλούνται επιτέλους να απαντήσουν γιατί το Κέντρο Υγείας Αιγίου με υποδομή άριστη δεν έχει γίνει εμβολιαστικό κέντρο και γιατί σε αυτό δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι για covid-19. Γιατί απαξιώνουν ένα τέτοιο χώρο, τον καταδικάζουν στην απραξία και στέλνουν τον κόσμο για εμβολιασμό στα Καλάβρυτα και τη Χαλανδρίτσα; Σκεφτείτε, το ακτινολογικό είναι πλήρως εξοπλισμένο και είναι κλειστό.
Γιατί δεν έχουμε κάθε μέρα Γενικό Ιατρό; Δεν έχει καν παιδίατρο αφού έρχεται ένας δανεικός μία φορά την εβδομάδα από το Νοσοκομείο.
Οι δύο οφθαλμίατροι έρχονται μία φορά την εβδομάδα ο καθένας. Πρέπει οι γενικοί ιατροί της Δυτικής Αιγιάλειας να πάψουν να ανήκουν στο Κέντρο Υγείας Ακράτας. Το Αίγιο πρέπει να γίνει πιο διεκδικητικό διότι αυτή η υποβάθμιση είναι εις βάρος όλων μας΄΄.