background img
banner
banner

Μέτρα προστασίας των μαθητών του 5ου Δημοτικού ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΞΑΝΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα καταγγελλόμενα της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για ημιτελή έργα, αδρανή υλικά στους διαδρόμους, φωτιά στην καμινάδα όταν ανάβει το καλοριφέρ, έλλειψη θέρμανσης και οροφή που δίνει την εντύπωση ότι θα πέσει, με τη δημοτική αρχή ωστόσο να απαντά πως υπάρχει μέριμνα, ότι το σχολείο δεν παρουσιάζει επικινδυνότητα και να δίνει χρονοδιαγράμματα για την επίλυση των προβλημάτων.
Είναι γεγονός ότι το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου είναι ένα από τα πιο παλιά σε λειτουργία σχολεία της περιοχής και οι ανάγκες του είναι αυξημένες. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες πραγματοποιείτο εργολαβία για την αποξήλωση των τουαλετών και αντικατάστασή τους με νέου τύπου.

Περιγράφοντας την κατάσταση, η Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνει: ΄΄Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους, παλεύουν με αυτή και με τις συνέπειες της. Χωρίς να υπάρχει μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, χωρίς περισσότερους δασκάλους και αίθουσες, χωρίς ενίσχυση της καθαριότητας με μόνιμο και επαρκές προσωπικό. Έτσι τα σχολεία παραμένουν αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία, με ευθύνη της κυβέρνησης. Τα πραγματικά μέτρα προστασίας και πρόληψης δεν παίρνονται γιατί “μπαίνουν “ εξαρχής στο ζύγι της απαράδεκτης λογικής “κόστους – οφέλους” για το κεφάλαιο και το κράτος τους΄΄.

Τι καταγγέλλει η δημοτική παράταξη

Για το 5ο Δημοτικό, η παράταξη καταγγέλλει πως ΄΄η δημοτική αρχή δείχνει επικίνδυνη αδιαφορία για τα συσσωρευμένα προβλήματα υποδομής΄΄, σημειώνοντας τα εξής: ΄΄1) Η επισκευή στις τουαλέτες του σχολείου αντί για το καλοκαίρι ξεκίνησε μαζί με τα μαθήματα. Σήμερα, με τα σχολεία πλέον κλειστά, η κατάσταση παραμένει η ίδια και χειρότερη, αφού τα έργα έχουν σταματήσει και όλα τα υλικά που έχουν απομείνει, έχουν μεταφερθεί στους διαδρόμους του σχολείου. Οι τουαλέτες έχουν μείνει ημιτελείς με άγνωστο το αν, και πότε, θα ξαναρχίσουν τα έργα για την ολοκλήρωσή τους. 2) Η καμινάδα του λέβητα είναι βουλωμένη, με αποτέλεσμα να παίρνει φωτιά όταν ανάβει το καλοριφέρ. 3) Οι αίθουσες δεν μπορούν να θερμανθούν με ηλεκτρικές σόμπες, γιατί πέφτει ο γενικός λόγω του ότι οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι παμπάλαιες και δεν τις σηκώνουν. 4) Η οροφή σε κάθε αίθουσα του στον δευτέρου ορόφου του κτιρίου, όταν φυσάει δυνατός αέρας, κάνει ένα φοβερό θόρυβο και παράλληλα “φουσκώνει και ξεφουσκώνει” δημιουργώντας την εντύπωση ότι θα υποχωρήσει στα κεφάλια των μαθητών. 5) Η καθαριότητα του σχολείου γίνεται με μία μόνιμη καθαρίστρια και δανεικό προσωπικό από άλλα σχολεία΄΄.

Υπενθυμίζει ότι από τον Φλεβάρη του 2019 έχει παρέμβει απαιτώντας λήψη μέτρων επειγόντως για τους σοβάδες που πέφτουν και να γινει γενικότερος ελεγχος του κτιρίου, τονίζοντας πως ΄΄ενώ το κτήριο είναι της δεκαετίας του ΄50 και χρειάζεται πλήρη αποκατάσταση, η δημοτική αρχή αρκείται σε «μπαλώματα» και σε έναν επιφανειακό αντισεισμικό έλεγχο΄΄.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά από τον δήμο και το υπουργείο: «Να γίνουν δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό του σχολείου καθώς και στους εργαζόμενους στα έργα επισκευής. Να γίνει απολύμανση στο σχολείο με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών και του κράτους. Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Τεχνολογικός εξοπλισμός σε όλους τους μαθητές, δωρεάν internet, tablet και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε να μην αποκλείεται κανένας μαθητής από τη λεγόμενη τηλεκπαίδευση. Άμεση επισκευή των τουαλετών και άλλων εργασιών χωρίς να επηρεάζεται η διδακτική διαδικασία ή να κινδυνεύουν οι μαθητές. Να ελεγχτούν διεξοδικά, οι εγκαταστάσεις θέρμανσης και ηλεκτρισμού, οι τοίχοι, οι οροφές, τα στατικά του κτιρίου. Να εγγυηθούν οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς για την ασφάλεια των μαθητών. Να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση αντισεισμικού ελέγχου του κτιρίου. Να ενταχθεί σε πρόγραμμα ανοικοδόμησης νέας σχολικής μονάδας το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου».

Το κτίριο έχει ελεγχθεί από μηχανικούς

Για το θέμα το protionline.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας Δημήτρη Ελευθεριώτη ο οποίος ανέφερε πως όντως υπήρξε μία καθυστέρηση με τον εργολάβο για την ολοκλήρωση του έργου των τουαλετών, διευκρινίζοντας πως δεν μιλάμε για επιδιόρθωση αλλά για ανακατασκευή. Έκανε ωστόσο γνωστό πως οι μισές τουαλέτες είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν με χειροπετσέτες, σαπουνοθήκες και ό,τι προβλέπεται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από εκεί και πέρα, τόνισε πως το πρόβλημα που είχε προκύψει ξεπεράστηκε και το έργο θα ξεκινήσει ξανά από την προσεχή Δευτέρα. Υπενθύμισε δε πως η σύμβαση είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο άρα το έργο δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί το καλοκαίρι και διαβεβαίωσε πως είναι εφικτό να τελειώσει μέχρι να επιστρέψουν τα παιδιά στις αίθουσες.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και στατική επάρκεια του κτιρίου, είπε πως πριν από περίπου έναν μήνα είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος από μηχανικούς, όπως άλλωστε και σε άλλα σχολεία της Αιγιάλειας, καθώς και αυτοψία από τον εντεταλμένο σύμβουλο του δήμου για Τεχνικά Θέματα Βασίλη Χριστόπουλο, τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου κ. Διαμαντόπουλο, τον ίδιο και τον αντιπρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Παναγιωτακόπουλο όπου είδαν τον έλεγχο των εργασιών και έβαλαν ένα χρονοδιάγραμμα για τις υπόλοιπες εργασίες που πρέπει να γίνουν. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως οι υπόλοιπες εργασίες, για να μην δυσχεραίνεται η λειτουργία του σχολείου, θα αρχίσουν το καλοκαίρι. Μεταξύ αυτών και το ξήλωμα και αντικατάσταση κασωμάτων και παραθύρων του ισογείου. Σε ό,τι αφορά την καμινάδα, ο κ. Ελευθεριώτης είπε πως πράγματι παρουσιάζει κάποια προβλήματα και πρόκειται να αντικατασταθεί το καλοκαίρι.
Για την καθαριότητα του σχολείου, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής τόνισε: ΄΄Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα όντως υπάρχουν προβλήματα αλλά αντιμετωπίζεται όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε όμορους δήμους π.χ. στον δήμο Πατρέων όπου διαχειρίζονται το θέμα με τον ίδιο τρόπο. Κι εμείς θέλουμε μόνιμο προσωπικό και πολύ περισσότερο αριθμητικά όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει΄΄. ‘‘Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας προσπαθεί, στα πλαίσια του ρεαλιστικού και του εφικτού να παράγει έργο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων΄΄, πρόσθεσε ο κ. Ελευθεριώτης, κάνοντας γνωστό πως θα γίνει και απολύμανση στα σχολεία προτού αρχίσουν τα μαθήματα.

Παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων για τις τουαλέτες

Να σημειωθεί ότι για την καθυστέρηση που υπήρξε στην αποπεράτωση των τουαλετών είχε παρέμβει προ ολίγων ημερών και ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου που με επιστολή του στον δήμο και την Σχολική Επιτροπή, είχε αναφερθεί στην παύση των εργασιών αλλά και στον κάδο γεμάτο μπάζα που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του σχολείου, τονίζοντας πως μέρος αυτών έχει διασκορπιστεί εκτός. ΄΄Η στασιμότητα των εργασιών και εν όψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ατυχήματα ή επιπτώσεις στην υγεία των μαθητών. Επιπρόσθετα, από τα σπασμένα οικοδομικά υλικά, που βρίσκονται παρατημένα στον αύλειο χώρο θα μπορούσε να προκληθεί άμεση ή έμμεση ζημιά στο σχολικό κτίριο από τους εξωσχολικούς που εισέρχονται στο προαύλιο τα απογεύματα. Ήδη, οι μισές από τις τουαλέτες παραμένουν ανοιχτές, με αποτέλεσμα εξωσχολικοί να αποπατούν και να δημιουργείται εστία μόλυνσης. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί από τη στασιμότητα των επισκευαστικών εργασιών. Στην κεντρική είσοδο της σχολικής Μονάδας έχουν τοποθετηθεί υλικά αμφοτερόπλευρα (πλακίδια, λεκάνες, καζανάκια κλπ), τα οποία δυσχεραίνουν την πρόσβαση και μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα καθώς όλοι οι μαθητές διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο΄΄, ανέφερε το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων, ζητώντας άμεσα μια υπεύθυνη έγγραφη απάντηση για την πορεία των εργασιών και περιγράφοντας την αγωνία και αγανάκτηση των μελών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr