background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια χρειάζεται περισσότερα εμβόλια και εμβολιαστικά κέντρα

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ COVID-19 – ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΨΗΦΙΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Το ημερολόγιο έγραφε 26 Φεβρουαρίου 2020 όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πλέον, οι ελπίδες για να μπει φραγμός στη σταθερή ή αύξουσα κλίμακα της διασποράς επαφίενται στο εμβόλιο, το οποίο ωστόσο, σε επίπεδο Αιγιάλειας, είναι μάλλον… δυσεύρετο. Η ηλικιακή ομάδα 75-79 τηρεί… στάση αναμονής καθώς το Νοσοκομείο Αιγίου, το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο της περιοχής, δεν μπορεί να δεχθεί νέα ραντεβού ελλείψει σκευασμάτων. Την ίδια ώρα, σε καθημερινή βάση καταγράφονται νέα κρούσματα, ο αριθμός των οποίων – ευτυχώς – στην Αιγιάλεια, εδώ και αρκετές ημέρες δεν είναι διψήφιος…

Η εικόνα όλου του νομού ωστόσο και ειδικά η διασπορά που παρατηρείται σε Πάτρα και Δυτική Αχαΐα, εντείνουν την ανησυχία και δείχνουν ότι τα αυστηρά μέτρα του «κόκκινου νομού» θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν και την Αιγιάλεια παρότι έχει πολύ μικρότερη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Όμως και στο σύνολο της Αχαΐας το ιικό φορτίο μειώνεται. Την Κυριακή, η Αχαΐα είχε 44 νέα κρούσματα, έναντι 63 το Σάββατο και 121 την Παρασκευή. Η Αιγιάλεια μετρούσε 4 νέα κρούσματα προχθές και 6 την Παρασκευή.

Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει τη λειτουργία τουλάχιστον ενός ακόμη εμβολιαστικού κέντρου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ερωτηθείς από το protionline.gr για το πώς έχει η κατάσταση τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Αιγιάλεια σε σχέση με τον κορωνοϊό, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, αναφέρθηκε στις υποχρεωτικές μετακινήσεις του πληθυσμού ώστε να εμβολιαστεί εκτός Αιγιάλειας, τονίζοντας το πόσο σπουδαίο θα ήταν να υπάρξουν κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα πέραν του Νοσοκομείου. ΄΄Κάτι τέτοιο θα έδινε τρομερή λύση και θα εξυπηρετούσε πολύ κόσμο στις υποχρεωτικά μακρινές αποστάσεις που καλούνται να κάνουν τώρα. Η μετάβαση στα Καλάβρυτα, παραδείγματος χάριν, για κάποιον ηλικιωμένο, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα! Το νοσοκομείο στο Αίγιο έχει την δυνατότητα να κάνει 50 έως 70 εμβόλια ημερησίως και αυτή την στιγμή έχει κλεισμένα όλα τα ραντεβού του. Γι’ αυτό και ζητήσαμε να «ανοίξει» ένα ακόμη τουλάχιστον κέντρο. Έτσι θα υπήρχε και αποσυμφόρηση από τις αυξημένες αρμοδιότητές του΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: ΄΄Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει σε ταχύτερους ρυθμούς, έχει καθυστερήσει η διαδικασία. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη είμαστε απ’ τις “καλύτερες” χώρες στη διαδικασία της πραγματοποίησης του εμβολιασμού΄΄.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου έκανε μία ακόμη διαπίστωση: ΄΄Διαφαίνεται ότι αυτές τις μέρες, το επόμενο δεκαήμερο δηλαδή, βρισκόμαστε στην φάση ότι υπάρχουν στην Αιγιάλεια “ενδοοικογενειακές” μεταδόσεις του ιού. Δηλαδή τα κρούσματα είναι πολύ πιθανό να ξεπηδούν από τους άμεσους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε συναναστροφές στην καθημερινότητα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τον κόσμο και να ακολουθείται συνεχώς και σωστά το υγειονομικό πρωτόκολλο΄΄.

Σε… αναμονή οι υπόλοιποι Αιγιαλείς 75 έως 79 ετών – Σε Πάτρα ή Χαλανδρίτσα οι 60-64

Ως γνωστόν, ενεργό ρόλο στο κλείσιμο των ραντεβού για εμβολιασμό, έχουν οι φαρμακοποιοί. Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Σπηλιόπουλος έκανε γνωστό πως ΄΄για τις ηλικίες 60-64 που κάνουν το εμβόλιο της astra Zeneca δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς τα πιο κοντινά εμβολιαστικά κέντρα είναι στην Άνω Πόλη Πατρών στην Χαλανδρίτσα και το εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας, το οποίο συχνά δεν διαθέτει διαθέσιμα ραντεβού. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις ηλικίες οι συμπολίτες μας είτε περιμένουν να έρθουν τα εν λόγω εμβόλια στο Αίγιο (δεν έχουμε ακούσει τίποτα συγκεκριμένο ούτε υπάρχει κάποια δέσμευση για αυτό) είτε κλείνουν ραντεβού για την Χαλανδρίτσα όπου είναι γεγονός πως η απόφαση είναι μεγάλη. Για τους 75 ετών και πάνω το Νοσοκομείο Αιγίου συνεχίζει και εμβολιάζει τα ήδη κλεισμένα ραντεβού, αλλά δεν δίνει καινούρια πλέον, οπότε μάλλον περιμένουμε περισσότερα εμβόλια για να ξανανοίξουν τα ραντεβού. Οι επόμενες ηλικιακές ομάδες όπως και οι ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν αργότερα όταν ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο΄΄.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σπηλιόπουλου, ΄΄τα δύο βασικά ζητήματα που διαφαίνονται είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχουν πια λιγότεροι πανηγυρισμοί για το πόσο γρήγορα προχωρούν οι εμβολιασμοί και εντονότερη και περισσότερη προσπάθεια να επιλυθούν τα οργανωτικά ζητήματα που υπάρχουν και ταλαιπωρούν τους πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν, τους οποίους σε ένα μεγάλο βαθμό αποτρέπει, με το να τους ταλαιπωρεί συνεχώς΄΄.

Πνεύμα συνεργασίας μεταξύ κράτους – υγειονομικών – πολιτών για να ξεπεραστούν τα «εμπόδια»

Για το θέμα των εμβολιασμών ρωτήθηκε από τo protionline.gr και ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Ακράτας, το οποίο βάσει σχεδιασμού θα λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο. Όπως είπε ο Σπύρος Μάρκου, ΄΄για τα σκευάσματα του εμβολιασμού και την συνέχεια της διαδικασίας δεν έχουμε κάποια νεότερη ενημέρωση. Δεν υπάρχουν εμβόλια και η διαθεσιμότητα τώρα είναι απελπιστικά περιορισμένη, σε αντίθεση με όσα αρχικά είχαν ανακοινωθεί. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στους προμηθευτές και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το κράτος δεν θα είχε λόγο να «κρατάει» τα εμβόλια αν υπήρχαν, σαφώς και οι εταιρείες δεν έχουν συνέπεια με αυτά που είχαν ανακοινώσει. Η παραγωγή έχει πάει πίσω και ήδη έχουν «ξεφύγει» τα αρχικά χρονικά περιθώρια, του πλάνου του εμβολιασμού σε πανελλήνια κλίμακα΄΄.

Σχετικά με την προσωπική του άποψη, σημείωσε: ΄΄Ο κορωνοϊός είναι ένα θέμα δημόσιας υγείας πάρα πολύ σοβαρό. Προσωπικά θεωρώ υπερβολική την αντίδραση μιας μερίδας του κόσμου, να λειτουργεί με νεύρα ή άρνηση στο γεγονός ότι πρέπει να κάνουν μια χιλιομετρική απόσταση πολύ παραπάνω από ό,τι αρχικά είχαν προβλέψει, για να λάβουν το εμβολιαστικό σκεύασμα. Μακάρι να γινόταν, να μπορούσαμε να υπάρχουν εμβόλια και εμβολιαστικά κέντρα σε κάθε γειτονιά, όμως αυτό δεν γίνεται. Καλό θα ήταν να μπει στην διαδικασία όλος ο κόσμος, δεχθεί να ταλαιπωρηθεί λίγο, για το δικό του όφελος και το δικό του καλό. Κατανοούμε τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες των ημερών, αλλά ας υπάρχει και θετικότητα και γενικά, ένα πνεύμα συνεργασίας μεταξύ κράτους – υγειονομικών – πολιτών. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να «υπερπηδήσουμε» τις δυσκολίες και τα εμπόδια΄΄.

Σχετικά με την κίνηση σε ιατρεία και Κ.Υ. επισημαίνει: ΄΄Λόγω του lock down πολλοί γιατροί ή υγειονομικοί δεν πάνε στα ιατρεία τους αυτές τις μέρες. Η κίνηση έχει μειωθεί αισθητά και στα κέντρα υγείας και στα περιφερειακά ιατρεία και σε δημόσιους χώρους. Υπάρχουν πολλοί ιατροί που αυτή την περίοδο χρησιμοποιούν τις άδειες ειδικού σκοπού. Για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της Αιγιάλειας πρέπει να υλοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, η οποία είναι απαραίτητη ούτως ή άλλως για τον εμβολιασμό του κορωνοϊού. Είναι αρκετός κόσμος, αρκετοί ηλικιωμένοι που δεν έχουν μπει στην πλατφόρμα να συμπληρώσουν την φόρμα ώστε να ενεργοποιηθεί το σύστημα. Τα κατά τόπους ΚΕΠ, ο οικογενειακός ιατρός και ο προσωπικός φαρμακοποιός, είναι οι καλύτερες λύσεις για όλους τους Αιγιαλείς που δεν γνωρίζουν πως να ενεργοποιήσουν αυτή την διαδικασία, ώστε να απεμπλακεί και το σύστημα και να έχουν ταυτόχρονα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην όλη προσπάθεια που γίνεται΄΄.

Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε & Ν.Ι.Ν.: «Ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης»

Εν τω μεταξύ, η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας, τονίζει πως ΄΄τα εμβόλια αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της ιατρικής επιστήμης΄΄ και πως ΄΄ειδικά για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους που λόγω βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων έχουν αυξημένη έκθεση στη νόσο Covid-19, η αρχή του προγράμματος εμβολιασμού αποτέλεσε χαραμάδα αισιοδοξίας για περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό και μείωση των κρουσμάτων. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και την προστασία τους΄΄.

Αναφέρει ακόμη τα εξής: ΄΄Ζωτικής σημασίας αποτελεί επίσης ο εμβολιασμός των ατόμων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και των εργαζομένων σε δομές που προσφέρουν υπηρεσίες ανοικτής και κλειστής φροντίδας. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού του προσωπικού. Αυτό δε συνάδει με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που απαιτείται για όσους εργάζονται σε δομές ευαίσθητων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Αποτελεί πράξη κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης απέναντι σε μία από τις πλέον ευπαθείς ομάδες που διατρέχει μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Φυσικά για να αποβάλει η κοινωνία μας τυχόν άγχος και φόβο για τα εμβόλια η Πολιτεία οφείλει να παρέχει ορθή, επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση. Ενημερωνόμαστε μόνο από επίσημα και υπεύθυνα site στο διαδίκτυο!΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr