background img
banner
banner

Κατάνυξη στην ακολουθία του επιτάφιου θρήνου την Μ. Παρασκευή στη Φανερωμένη

Με ιεροπρέπεια και πνευματική κατάνυξη τελέστηκε η Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, στο κέντρο της πόλης. Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος ο οποίος και χοροστάτησε της Ακολουθίας, πλαισιωμένος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως και φανερά… συγκινημένος, δήλωσε ότι εξεπλάγην και σάστισε (!) ευχάριστα από την τεράστια συμμετοχή του κόσμου και ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων.

Τα περιοριστικά μέτρα και οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού δεν βοηθούσαν και πολύ – η αλήθεια είναι – τους πιστούς ώστε να συμμετέχουν όπως άλλες παλαιότερες χρονιές. Η μεγάλη κατάνυξη και απλότητα όλων λόγω της ιδιαίτερης στιγμής όμως, απλώθηκε διάχυτη και έδωσε έτσι στην ατμόσφαιρα μια ακόμα πιο αισιόδοξη διάθεση στην αποφώνηση της βραδιάς. Η παρουσία του δημάρχου με την οικογένειά του αλλά και αντιδημάρχων, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και διαφόρων ¨εκλεκτών¨, ήταν μια ξεχωριστή ¨νότα¨ στην ασφυκτικά μεγάλη συμμετοχή, η οποία σε ορισμένες στιγμές ξεπέρασε… κατά πολύ το όριο των 100 ατόμων (ελέω των Αστυνομικών Αρχών) ενώ ταυτόχρονα η επιφορτισμένη ατμόσφαιρα για τα Πάθη του Θεανθρώπου ¨πλημμύριζε¨ κάθε ψυχή και σκέψη που ακολουθούσε την τελετή.

Ο Επιτάφιος βγήκε από τον Ιερό Ναό στις 21:13 ακριβώς και έπειτα ακολούθησε μια μικρή διαδρομή γύρω από τον περίβολο της εκκλησίας, συνολικής διάρκειας 10 λεπτών και δίχως την παρουσία του κόσμου (όσο αυτό ήταν εφικτό…) κατά την περιφορά και κατά την επιστροφή του, παρέμενε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας για αρκετή ώρα προκειμένου οι πιστοί να ακολουθήσουν το ιερό πρωτόκολλο, του να εκφράσουν την ευλάβεια και την πίστη τους στον θυσιασθέντα περνώντας κάτω από τον επιτάφιο. Με ιδιαίτερη προσοχή και συγκίνηση παρακολούθησε την τελετή ο δήμαρχος Αιγιαλείας ο οποίος μάλιστα, μαζί με την οικογένειά του ακολούθησε όλες τις λεπτομέρειες της τελετής κατά ¨γράμμα¨, ενώ χαρακτηριστική ήταν η ¨διακριτική¨ παρουσία της Αστυνομίας στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, η οποία βοήθησε τα μέγιστα με την απόμακρη συμμετοχή της.

Τέλος, αυτό που παρατηρήθηκε έντονα στους δρόμους κοντά στον ιερό ναό αλλά και σε όλο το μήκος της οδού Μητροπόλεως, ήταν ότι για πάνω από μια ώρα μετά το πέρας της λειτουργίας εκατοντάδες νέοι και όχι μόνο… έκαναν απίστευτα ¨πηγαδάκια στο… όρθιο¨, πίνοντας οτιδήποτε (κυρίως αλκοόλ) σε πλαστικά ποτηράκια.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: «Η συγκίνηση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από την… συμμετοχή των νέων ανθρώπων»

Μιλώντας στους ευλαβείς πιστούς ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, απεύθυνε θερμό χαιρετισμό και δήλωσε αρχικά γεμάτος συγκίνηση: «Δεν είχα σκοπό να ομιλήσω διότι δεν περίμενα τόσο λαό απόψε… Την δημοτική ηγεσία σύσσωμη… Τον απλό κόσμο… Τους εκπροσώπους φορέων και την ηγεσία της αστυνομίας μας… Ειλικρινά δεν περίμενα τόσο μεγάλη συμμετοχή. Η συγκίνηση γίνεται ακόμα πιο μεγάλη, από την παρουσία των νέων ανθρώπων της Αιγιάλειας και που είναι πιο ¨δυνατή¨ και ορατή από κάθε άλλη χρονιά. Η πανδημία μαστίζει όλο τον κόσμο και την παρτίδα μας. Όμως εμείς δηλώνουμε εδώ απόψε παρόντες, στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης και λιτανεύουμε το σώμα του Ιησού Χριστού. Οι άνθρωποι ήλθαν να πάρουν την ευλογία από τον Ιησού Χριστό. Τα ξημερώματα της Κυριακής θα εορτάζουμε πια όλοι οι Έλληνες, οι απανταχού ορθόδοξοι, φωνάζοντας με μια ψυχή, μια καρδιά και ένα στόμα: Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος!».

 

«Κάποιοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να θάψουν το μήνυμα της Ανάστασης»

Εν συνεχεία, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στο μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως όπου κάθε άνθρωπος βιώνει και αντιλαμβάνεται με διαφορετικό συμβολισμό και τρόπο μέσα του, αλλά με την ίδια ακριβώς κατάνυξη και ευλάβεια, μίλησε για τον τάφο του Θεανθρώπου και την… “αδυναμία” των μαρμάρων του μνήματος να κρατήσουν το σώμα Του εκεί εγκλωβισμένο, ώστε να μην αναστηθεί: «Είναι αρκετοί αυτοί που έχουν αμφισβητήσει την Ανάσταση του Χριστού. Είναι πολλοί αυτοί ακόμα και σήμερα που δεν πιστεύουν την ύπαρξη του Ιησού στην γη και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον θάψουν και να παραμείνει στον τάφο, “φιμώνοντας” έτσι το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου στα πέρατα της γης. Άρα δηλαδή, επιδιώκουν και την δική μας “φίμωση”… την στέρηση και της δικής μας προσωπικής Αναστάσεως. Στην πατρική, επισκοπική και αδελφική προς όλους καρδιά μου, η χαρά είναι πολύ μεγάλη. Είναι μεγάλη γιατί βλέπω τα “πνευματικά μου παιδιά” να είναι προσηλωμένα προς τον Κύριο και να πιστεύουν. Και οι μικροί και οι μεγάλοι. Και οι γονείς και τα παιδιά. Είναι γραμμένο το μήνυμα της Ανάστασης επάνω στα πρόσωπά σας απόψε!».

 

«Σας παρακαλώ να μείνουμε κοντά στον Χριστό και να μην τον προδώσουμε ποτέ»

Καταλήγοντας στον ιερό του λόγο και με ιδιαίτερη συγκίνηση στην ήδη επιφορτισμένη ατμόσφαιρα, ο Θρησκευτικός Ηγέτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας, τόνισε: «Θα ήθελα να τελειώσω αυτόν τον χαιρετισμό με ετούτη την ευχή: Ας κρατήσουμε όλοι μέσα μας τον Χριστό ως λαμπάδα αναμμένη. Διότι το σκοτάδι έχει σκεπάσει όλον τον κόσμο. Μόνο με το Φως του Ιησού Χριστού μπορεί να φωτίζει η ζωή όλων των ανθρώπων. Μην απελπίζεστε για τίποτα και μη νιώθετε εσωτερική μοναξιά, να μη νιώθετε το βάρος των αμαρτιών, των προβλημάτων και των δυσκολιών να σας βαραίνουν. Κάνετε φέτος την πιο όμορφη πράξη: Προσκαλέσετε τον Ιησού Χριστό στην ζωή σας και παρακαλέσετε Τον να μοιράζεται μαζί σας, αυτά τα βάρη της ζωής και τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητά σας. Και Εκείνος θα το κάνει. Θα έρθει και θα αλαφρύνει τον πόνο σας, θα απαλύνει τα δεινά και ότι απασχολεί τον καθένα. Θέλω να σας παρακαλέσω να μείνουμε εις τον Χριστό και να μην τον προδώσουμε ποτέ. Σιγά – σιγά βλέπουμε όλοι τελικά να μας προδίδουν… ακόμα και οι γονείς μας… Όλοι στο τέλος μπορούν να μας εγκαταλείψουν και να μας προδώσουν. Ο Ιησούς Χριστός όμως, ουδέποτε. Επάνω από τον μαρτυρικό Σταυρό Του στέλνει το μήνυμα, ότι η αγάπη Του δεν προδίδει ποτέ. Ο Θεός είχε δώσει την υπόσχεση στους πρωτόπλαστους, στον Αδάμ και την Εύα, πως κάποια μέρα θα στείλει τον Υιό Του στην γη. Και το έπραξε. Ήταν ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί η ανθρώπινη γενιά από τις αμαρτίες και τα δεσμά του διάβολου. Ο Ιησούς νίκησε τον διάβολο και τον θάνατο, με την Ανάσταση Του. Εύχομαι λοιπόν, η χάριν Του να σας αγιάζει και να σας προστατεύει, να σας χαρίζει υγεία και να σας δίδει το έναυσμα να είστε ενωμένοι με τον Χριστό, γιατί μονάχα με Αυτόν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Να έχετε την ευλογία του Θεού, της Παναγίας μας της Τρυπητής και εύχομαι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου “Καλή Ανάσταση”. Με υγεία και αγάπη σε όλους».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr