background img
banner
banner

Εκλογές μετά από τέσσερα χρόνια στο Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αιγίου

ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ» – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΛΕΙΟΨΗΦΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

Εν μέσω αντιδράσεων πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας Αιγίου και οι οποίες καθυστέρησαν λόγω των μέτρων ενάντια στη διάδοση του covid-19. Υποψήφιοι ήταν δύο συνδυασμοί, η Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων και η Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών, με την πρώτη να εκλέγει έξι άτομα και τη δεύτερη ένα, στο επταμελές Δ.Σ. του «Ακληπιού».

Σημειώνεται ότι η θητεία του Δ.Σ. είναι διετής και η τελευταία έληξε τον Μάρτιο του 2019 ωστόσο όλο αυτό το διάστημα δεν κατέστη εφικτό να γίνουν εκλογές, παρότι είχαν δρομολογηθεί διότι εκ του νόμου δεν μπορούσε να διατεθεί δικαστικός αντιπρόσωπος για τη διενέργειά τους. Στο μεσοδιάστημα ωστόσο, μέλη της Ενωτικής Συνεργασίας Υγειονομικών είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας τον ορισμό προσωρινής διοίκησης κάτι που δεν έγινε εφόσον την Παρασκευή και αφού επιτράπηκε, διεξήχθησαν οι εκλογές.

Ποιοι εκλέγονται

Στην κάλπη προσήλθαν 65 εργαζόμενοι στο νοσοκομείου από τους περίπου 150 εγγεγραμμένους και εξελέγησαν οι εξής: Μαριάνα Ρηγοπούλου (απερχόμενη πρόεδρος), Χάρης Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Πρωτόπαππας, Παναγιώτης Φράγκος, Χρήστος Αρέστης, Μάντω Αθανασοπούλου (από την Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων) και Αποστόλης Ασπρούκος (από την Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών). Ως αντιπρόσωπος στην ΠΟΕΔΗΝ εκλέγεται η Μαρία Μητροπούλου ενώ για την Ελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι Νικολέτα Λαμπροπούλου, Σοφία Τομαρά και Σοφία Μπαγιωνέτα.

Στις 5 Οκτωβρίου το δικαστήριο θα όριζε προσωρινή διοίκηση

Ακολούθησε ωστόσο καταγγελία από την Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών που κάνει λόγο για «νόθες πρακτικές στις εκλογές του Σωματείου» και σημειώνει: ΄΄Καταγγέλλουμε την παράνομη διενέργεια εκλογών του σωματείου εργαζόμενων νοσοκομείου Αιγίου! Σύμφωνα με το δόγμα βία και νοθεία, με το έτσι θέλω, συνδικαλιστές της απελθούσας ηγεσίας, προχώρησαν σε διενέργεια εκλογών τη στιγμή που η θητεία του εν λόγω σωματείου έχει λήξει από τις 31/3/19 και μάλιστα με τη δικάσιμο για ορισμό προσωρινής διοίκησης (που είναι η μόνη αρμόδια να προκηρύξει εκλογές) να έχει οριστεί για τις 5/10/21! Την ίδια στιγμή η διοίκηση του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια είναι απούσα, έβαζε εμπόδια στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων δια της απουσίας της και παρεμπόδιζε τη συσπείρωσή τους, ενισχύοντας την ήδη εκφυλισμένη κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα΄΄.

Κατηγορώντας την απερχόμενη διοίκηση ότι όλα αυτά τα χρόνια συναινούσε στην πολιτική των περικοπών αναφέρει πως ΄΄το μόνο καθήκον που όλως τυχαίως θυμήθηκε είναι, (κάνοντας παράνομες εκλογές) να συντηρηθεί η ίδια εκφυλισμένη κατάσταση!΄΄. Σημειώνει ακόμη πως ΄΄στο κάλεσμα της αγωνιστικής επιτροπής για αποχή από την παράνομη εκλογική διαδικασία, τα 2/3 των μελών γύρισε την πλάτη σε αυτές τις πρακτικές του παρελθόντος΄΄ και πως ΄΄αυτό είναι νίκη από μόνο του, αφού από τα 64 μέλη που ψήφισαν, τα 10 ψηφοδέλτια ήταν της Ενωτικής Συνεργασίας Υγειονομικών 2 λευκά και 1 άκυρο!΄΄.

Σημειώνει δε πως ΄΄η αγωνιστική επιτροπή αποτέλεσε το αποκούμπι των εργαζόμενων σε μια σειρά κινητοποιήσεων΄΄, δηλώνοντας πως ΄΄θα είμαστε καθημερινά στο πλευρό των εργαζομένων, ανυποχώρητα! Δεν κάνουμε πίσω και δεν τρομοκρατούμαστε! Θα είμαστε μπροστάρηδες στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων μέσα και έξω από το νοσοκομείο στην επερχόμενη επίθεση που ετοιμάζεται που θα φέρει εργασιακό μεσαίωνα και θα επιδεινώσει τους όρους εργασίας των υγειονομικών!΄΄.

Παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου αλλά και ΠΟΕΔΗΝ οι εκλογές

Ερωτηθέντες από το protionline.gr οι εκλεγμένοι στη νέα διοίκηση με την Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων επισήμαναν πως δεν ισχύουν τα καταγγελλόμενα και πως οι εκλογές διεξήχθησαν παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου αλλά και μελών της ΠΟΕΔΗΝ. Επιπλέον, κατέστησαν σαφές ότι προχώρησαν σε εκλογές συμβουλευόμενοι νομικό, τονίζοντας πως η διενέργεια εκλογών καθυστέρησε λόγω των μέτρων για τον covid, όπως συνέβη στα σωματεία όλων των νοσοκομείων, επισημαίνοντας πως η διαδικασία ήταν καθ’ όλα νόμιμη.

Εξηγώντας το τι προηγήθηκε έκαναν γνωστό ότι πριν εκπνεύσει η θητεία της απερχόμενης διοίκησης, ξεκίνησαν απανωτές γενικές συνελεύσεις προκειμένου να οριστούν εκλογές, κάτι που κατέστη εφικτό με τη… δέκατη προσπάθεια όταν και στις 18 Νοεμβρίου του 2020 υπήρξε απαρτία και έγινε η Γενική Συνέλευση εκεί όπου εξελέγη Εφορευτική Επιτροπή για να «τρέξει» τις διαδικασίες και κατατέθηκαν υποψηφιότητες. Όπως αναφέρουν, παρόντα στη Γενική Συνέλευση ήταν και μέλη της Ενωτικής Συνεργασίας Υγειονομικών που συναίνεσαν. Ωστόσο, με απόφαση του κράτους δόθηκε παράταση και παρότι το σωματείο αιτήθηκε δικαστικό αντιπρόσωπο για εκλογές δεν εστάλη. Η παράταση ανανεώθηκε ως τις 31 Οκτωβρίου ωστόσο η απερχόμενη διοίκηση προχώρησε τις διαδικασίες για εκλογές εφόσον μπορούσαν να υποστηριχθούν από δικαστικό αντιπρόσωπο.

Όπως σημείωσαν, ΄΄κατά την άποψή μας, αλλά και κατά την άποψη του δικαστικού αντιπροσώπου, οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν είναι καθ’ όλα νόμιμες΄΄. Απέδωσαν δε τη μικρή συμμετοχή σε προσπάθεια της Αγωνιστικής Συνεργασίας να παραγκωνίσει τη διαδικασία, ούτως ώστε να μην διενεργηθούν εκλογές και να φτάσει το σωματείο στα δικαστήρια ώστε να οριστούν στη διοίκηση επτά άτομα προσκείμενα σε αυτήν.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr