background img
banner
banner

Ομόφωνα «ναι» στην αίτηση ακύρωσης και αναίρεσης του Προεδρικού Διατάγματος για τη Φυσικοθεραπεία

ΕΙΠΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας με ευθείες βολές και επίρριψη ευθυνών για τη δυσμενή εξέλιξη μεταφοράς του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα. Πολιτικές ταυτότητες, συναναστροφές με βουλευτές, αδράνεια ή μη προσπάθειας συνάντησης με την υπουργό Παιδείας, ήταν λίγα μόνο από τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση που έγινε παρουσία φορέων, εκπροσώπων κομμάτων και βουλευτών. Τελικώς αποφασίστηκε ομόφωνα η νομική διεκδίκηση ακύρωσης και αναίρεσης του Προεδρικού Διατάγματος αλλά και… μία ακόμη επιτροπή που θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο…

Πρόταση να εμποδιστεί η μεταφορά του εξοπλισμού

Αίσθηση προκάλεσε η στάση της αντιπολίτευσης να αποχωρίσει από την αίθουσα, όταν ο αντιδήμαρχος Παιδείας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ακίνητης Περιουσίας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος προχώρησε στην εισήγηση του θέματος, κάτι που σχολιάστηκε από τον ίδιο όταν είπε ότι ο καθένας μπορεί να προχωρά σε πολιτική εκμετάλλευση του θέματος αλλά όχι δημοσιοποίηση ανακριβειών. Αφού ανέφερε το ιστορικό του θέματος, είπε πως έξι μέρες πριν ψηφιστεί ο νόμος εφαρμόστηκε κατ’ εξαίρεση για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας το Προεδρικό Διάταγμα και ρώτησε, «αφού το Π.Δ. είναι εκτελεστό από την 1η Σεπτεμβρίου θα αφήσουμε το Πανεπιστήμιο να πάρει τον εξοπλισμό; Πώς θα λειτουργήσουμε μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ;», καλώντας όλους να πάρουν μαζί μία απόφαση και να δώσουν τη μάχη δικαστικά, κοινωνικά και πολιτικά.

Υπέρ του Αιγίου η Περιφέρεια

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος τάχθηκε για πολλοστή φορά υπέρ της λειτουργίας του Τμήματος στο Αίγιο, λέγοντας: ΄΄Μια χαρά μπορεί να λειτουργήσει η Φυσικοθεραπεία στο Αίγιο, ένα τέταρτο από την Πάτρα, δεν χρειάζονται άλλους για πρακτική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, τα νοσοκομεία μας πάσχουν από νοσοκομειακές λοιμώξεις και με τη συγκέντρωση πολλών μπαίνουν σε κίνδυνο. Ό,τι αποφασίσετε θα είμαι μαζί σας, εκπροσωπώντας την περιφερειακή αρχή και τον Νεκτάριο Φαρμάκη, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ένας παραλογισμός που πρέπει να λάβει τέλος. Με τα νομικά μέσα; Με οτιδήποτε αποφασίσετε, εμείς θα είμαστε μαζί σας΄΄.

Πολιτικές ευθύνες

Η Συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αιγιαλείας Τασία Σταυροπούλου αναφέρθηκε στις ενέργειες του κόμματος για παραμονή του Τμήματος, με δράσεις σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, καλώντας όλους εφόσον το επιθυμούν να προχωρήσουν σει κατάθεση ταυτοτήτων και να βγουν μπροστά. Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλόγισε ο Γραμματέας Συντονιστικής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αιγιαλείας Γιώργος Γεωργόπουλος, τόσο για το θέμα του Πανεπιστημίου όσο και για άλλα, τονίζοντας ότι οι λόγοι της υποβάθμισης είναι καθαρά πολιτικοί.

Να σημειωθεί ότι παρούσα ήταν εκπρόσωπος του βουλευτή Άγγελου Τσιγκρή ενώ αναγνώστηκε και επιστολή στήριξης από μέρους του.

Να αποδειχθεί η άμεση βλάβη και διαμέσου του Νοσοκομείου

Κατατοπιστική ως προς την ουσία της συζήτησης, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιδράσει ο δήμος στην παρούσα φάση, ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου και νομικού συμβούλου του δήμου Γιώργου Μπέσκου, γνωστοποιώντας τη συνεργασία του δήμου με εξειδικευμένο νομικό από την Αθήνα ο οποίος έκρινε πως από τη στιγμή που γινόταν πρακτική άσκηση φοιτητών στο Νοσοκομείο Αιγίου και δεδομένου ότι η διαδικασία κάλυπτε ανάγκες του και αναβάθμιζε τη λειτουργία του, οφείλει η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος να είναι στους αιτούντες για την προσβολή του Π.Δ. μετέφερε την επιφύλαξη της διοίκησης ως προς αυτό, λέγοντας πως ΄΄κομματικές παρεμβάσεις και εντολές έρχονται σε αντίθεση με αυτά που λένε όλοι δημόσια ότι είναι μαζί ουσιαστικά μαζί μας. Γίνεται ένας δημόσιος πόλεμος. Έχουμε τα νομικά μέσα που είναι σημαντικά αλλά χρειάζεται κι αυτό για να αποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση βλάβη. Πάνω από τα κόμματα στις τοπικές κοινωνίες είναι η υποχρέωση να υπερασπίζεστε τα συμφέροντα της κοινωνίας΄΄. Πρόσθεσε ακόμη πως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα καθώς Δευτέρα με Τρίτη θα προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες για την υποβολή αίτησης ακύρωσης και αναίρεσης του Προεδρικού Διατάγματος.

Τοποθετήσεις φορέων

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Κατερίνα Δημουλά είπε μεταξύ άλλων πως ΄΄το θέμα της παιδείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά΄΄. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παναγιώτης Γεωργόπουλος τόνισε πως την ευθύνη φέρει η ελληνική κυβέρνηση και ότι η πόλη τιμωρείται από τη Ν.Δ., λέγοντας πως «αν θέλουν οι βουλευτές να τιμήσουν τη ψήφο που έλαβαν από τον αιγιώτικο λαό να το αποδείξουν».

Ο Νίκος Παπαδόπουλος εκ μέρους της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων ρώτησε αν μία νομική αντίδραση θα έχει άμεσο αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μένιος Κουτρόπουλος σχολίασε: ΄΄Δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική ούτε οι αντιπαραθέσεις σας, αλλά μόνο η πόλη μας, να πάρουμε σήμερα μία απόφαση΄΄.

Χρ. Γούτος: ΄΄κ. δήμαρχε, βλάψατε τα συμφέροντα της πόλης΄΄

Ο Χρήστος Γούτος είπε πως αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή από όσα χρόνια είναι δημοτικός σύμβουλος στον δήμο, γιατί, όπως είπε, η απόφαση κάνει μεγάλο κακό στην περιοχή μας. ΄΄Δεν θα πω ότι δε έχουν ευθύνες κοινοβουλευτικά πρόσωπα και πολιτικά κόμματα. Όμως δεν μπορώ να ακούω ανθρώπους που εκπροσώπησαν πολιτικά κόμματα όπως η κ. Αναγνωστοπούλου που ήταν υπουργός Παιδείας να ασκούν κριτική. Η σχολή ήρθε με την προϋπόθεση οι δύο σχολές να γίνουν τέσσερις και να αυτονομηθεί. Γιατί δεν εφαρμόστηκε; Όλοι έχουν τις ευθύνες τους. Όχι μόνο δεν με ακούγατε κ. δήμαρχε, αλλά διαβεβαιώνατε ότι η σχολή θα μείνει με κατηγορούσατε ότι κινδυνολογώ. Αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κάνει εγκλήματα κατά της πόλης του Αιγίου,. στην προηγούμενη συνεδρίαση λέγατε ότι «εμείς κρατήσαμε τη σχολή στο Αίγιο». Δεν δώσαμε τη μάχη, αλλά λειτουργήσαμε με ανακοινώσεις και εκδηλωσούλες. Την ευθύνη, πέραν των άλλων, την έχετε κι εσείς γιατί έπρεπε να συντονίσετε καλύτερα την όλη αντίδραση. Δεν φροντίσατε να δούμε την υπουργό. Τι θα πούμε στους ιδιοκτήτες κατοικιών που ακόμη πληρώνουν δάνεια και είχαν επενδύσει; κ. δήμαρχε, βλάψατε τα συμφέροντα της πόλης του Αιγίου΄΄, σημείωσε ο κ. Γούτος.

Β. Ψυχράμη: ΄΄Εγκληματική από τη δημοτική αρχή η διαχείριση του θέματος Φυσικοθεραπεία΄΄

Η Βάσω Ψυχράμη είπε πως η διαχείριση της δημοτικής αρχής για το θέμα, ως αυτή τη στιγμή ήταν εγκληματική. ΄΄Είμαστε πεπεισμένοι ως παράταξη, ότι η δημοτική αρχή δεν ήθελε να παραμείνει η σχολή, η διαχείριση εξηγεί και τα κίνητρα. Παρότι από την αρχή της θητείας μας είχαμε κάνει παρεμβάσεις δεν εισακουστήκαμε. Η δημοτική αρχή αρκέστηκε σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα όπως συνηθίζει για όλα τα θέματα. Έχουμε ευθύνη να κάνουμε αγώνα να αποκαταστήσουμε το κακό που έγινε. Ο Καλογερόπουλος δεν μπορεί να το κάνει. Πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια στο νομικό κομμάτι. Όταν είχαμε επισκεφθεί τον κ. Μπούρα ως παράταξη, μας είχε πει ότι δεν μπορεί να βρει καθηγητές να έρχονται στο Αίγιο… Δεν μπορεί να κλείνουμε τις σχολές γιατί δεν έρχονται οι καθηγητές. Ο δήμαρχος δεν ήθελε να παρακαλέσει την υπουργό διότι έχει μία αλαζονεία. Πρέπει να συνεχίσουμε το αγώνα και νομικά και πολιτικά και πρέπει να δούμε την υπουργό Παιδείας΄΄, τόνισε.

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος: ΄΄Θέμα πολιτικής της κυβέρνησης προς όφελος των ιδιωτών΄΄

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, σημείωσε: ΄΄Δεν πιστεύω ότι αυτά τα θέματα λύνονται μέσω της νομικής οδού, το είχαμε πει από την αρχή ότι το θέμα είναι πολιτικό. Ο πρύτανης χρησιμοποιήθηκε σαν Δούρειος Ίππος. Δεν τους ενδιαφέρει η ποιότητα της Παιδείας, θέλουν να βγάλουν επιστήμονες με τις όποιες γνώσεις και με δική τους οικονομική συνδρομή. Η πολιτική συνδέεται με τα συμφέροντα των ιδιωτών΄΄.

Λάθος χρόνων η μη διεκδίκηση των άλλων δύο σχολών της αρχικής συμφωνίας

Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων. Ο Περικλής Παπαγιαννακόπουλος στάθηκε στην εκτίμηση ότι ΄΄το μέτωπο πρέπει να μείνει αρραγές με τις όποιες διαφωνίες μας, ένα δυσμενές αποτέλεσμα έχουμε, δεν χάθηκε ο πόλεμος΄΄. Ο Παναγιώτης Μαρινόπουλος είπε προς τον δήμαρχο πως ΄΄εχουν γραφτεί μαύρες σελίδες στην ιστορία της Αιγίαλειας τρία χρόνια τώρα γιατί έχετε έπαρση΄΄. Ο αντιδήμαρχος Στράτος Βαρδάκης σημείωσε πως ΄΄ο αγώνας γίνεται πολύ αργά, έπρεπε να έχει γίνει όταν περιμέναμε και τις άλλες δύο σχολές΄΄. Ο Βασίλης Θεοφ. Χριστόπουλος παρατήρησε την απουσία των βουλευτών κάνοντας λόγο για ευθύνη όλων. Ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος ρώτησε γιατί τόσα χρόνια γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις και είπε πως πρέπει να δούμε τι έχουν κάνει όλα τα κόμματα για το θέμα και να μην κρίνουμε μονομερώς. Τέλος, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος είπε πως χρειάζεται κωδικός για να στηριχθεί οικονομικά η νομική προσπάθεια και πως χρειάζεται άμεσα η συμβολή των παρατάξεων για τη λειτουργία του δήμου.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Η αξιοπρέπεια έχει και θεσμικό και κοινωνικό βάρος»

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν προσπάθησε να δει την υπουργό λόγω έπαρσης, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος είπε: ΄΄Ο δήμαρχος της πόλης εκφράζει και την αξιοπρέπεια της κοινωνίας. Ως δήμαρχος δεν έχω το δικαίωμα να παρακαλέσω κανέναν. Η αξιοπρέπεια έχει και θεσμικό και κοινωνικό βάρος. Είχα συναντήσει τον πρύτανη πριν αναλάβω αλλά και μετά. Αυτός έκανε μία υπηρεσιακή εισήγηση και η κυβέρνηση την υιοθέτησε. Αυτή έχει την ευθύνη της πολιτικής υπογραφής. Η Οπτική χάθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 όταν ήμουν αντιπολίτευση στον Θεοδωρακόπουλο αλλά ουδέποτε τον κατηγόρησα γι’ αυτό΄΄. Επίσης, ο κ. Καλογερόπουλος κατηγόρησε τον κ. Γούτο ότι δεν πήρε πρωτοβουλία να πάει στην παράταξη του ανήκει, τη Ν.Δ., να πει για τη Φυσικοθεραπεία, τονίζοντας: ΄΄κ. Γούτο, πήγατε στον Πλεύρη για το Νοσοκομείο αλλά όχι στην Κεραμέως για τη Φυσικοθεραπεία, ενεργοποιηθήκατε επιλεκτικά. Είναι θέματα της κεντρικής εξουσίας με την οποία συναναστρέφεστε παίρνετε χρώμα προβάλετε ό,τι κάτι κάνετε αλλά χωρίς ουσία΄΄. Εκτίμησε πως ΄΄δεν φτάνει το νομικό κομμάτι για το οποίο συμφωνούμε όλοι΄΄, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν ενέργειες σε πολιτικό – κοινωνικό επίπεδο.

Στη συνέχεια, το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα τη πρόταση του δημάρχου για νομικές ενέργειες, εξουσιοδοτώντας τον ίδιο και τον δικηγόρο του δήμου για την υπεράσπιση των συμφερόντων του δήμου και για ό,τι άλλο χρειάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, αποφασίστηκε, σε επίπεδο πολιτικό να συνεχιστούν οι έντονες διαμαρτυρίες με διαβήματα, αλλά και σε κοινωνικό, ενώ σε αυριανή σύσκεψη των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων φορέων, θα αποφασιστούν οι κινήσεις σε κοινωνικό επίπεδο. Δεν φαίνεται πάντως να υιοθετείται η προτεινόμενη πρόταση για να εμποδιστεί η διαδικασία της μεταφοράς του εξοπλισμού του Τμήματος στην Πάτρα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr