background img
banner
banner

Μπαίνουν ξανά υπό την «ομπρέλα» υποψηφίων δημάρχων

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ

Προβληματίζουν τους προέδρους των κοινοτήτων οι αλλαγές που επίκεινται βάσει της τροποποίησης του νόμου που θα ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Οι τροποποιήσεις θα αφορούν τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων και έχουν να κάνουν κυρίως με την κάθοδο των υποψηφίων για τα κοινοτικά συμβούλια, στα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημάρχων, αλλά και με την εκλογή των προέδρων αποκλειστικά από τον νικηφόρο συνδυασμό των εκλογών, ανεξάρτητα από τις ψήφους που συγκέντρωσε!

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια. Οι υποψήφιοι τοπικών συμβουλίων, θα πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου δημάρχου. Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους. Δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.

Ήδη πρόεδροι κοινοτήτων με 300 κατοίκους και άνω, έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι οι νέες αυτές διατάξεις θα λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς τις υποψηφιότητες καθώς ουδείς με χρόνια παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και εφόσον έχει μία δυναμική, δεν θα θελήσει να κατέλθει γνωρίζοντας ότι… μπορεί να χάσει από τον δεύτερο…

Δεν ξεκαθάρισε ο υπουργός…

Το ζήτημα της εκλογής των κοινοτικών συμβουλίων με ξεχωριστή κάλπη έθεσαν οι εκπρόσωποι προέδρων κοινοτήτων της χώρας, που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός τους είπε πως επίκειται τροποποίηση του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικά για τις κοινότητες, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι θα περιλαμβάνουν οι αλλαγές αυτές, αρκούμενος να πει πως αν θα γίνει κάποια αλλαγή πιθανόν θα αφορά τις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων. Ωστόσο όταν του μετέφεραν πως είναι άδικο να εκλέγεται στις κοινότητες πρόεδρος ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου που θα πρόσκειται στον συνδυασμό του εκάστοτε δημάρχου, τους είπε ότι αυτό δεν θα αλλάξει γιατί θα υπάρχουν προβλήματα στις συνεργασίες. Τους ξεκαθάρισαν ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει καθώς πάντα οι πρόεδροι συνεργάζονται στα έργα και σε ό,τι χρειαστεί με τους δημάρχους για το καλό του χωριού τους.

Παν. Κρικέτος: ΄΄Ποιος θα θέλει να είναι υποψήφιος αν ξέρει ότι μπορεί να χάσει από τον δεύτερο;΄΄

Το ζήτημα έχει απασχολήσει προέδρους και σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Συλιβαινιωτίκων Παναγιώτης Κρικέτος, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών επισημαίνει πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και πως άτομα με πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και με προσφορά στις κοινότητές τους, δεν θα ξαναβάλουν υποψηφιότητα. ΄΄Η απάντηση που έλαβα από τον υπουργό είναι ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι οδηγίες της εγκυκλίου του νόμου Θεοδωρικάκου, με τις συναφείς διατάξεις οι οποίες θα εναρμονιστούν στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023. Όμως αν δεν γίνει επίσημα νόμος, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι γι’ αυτό. Δεν μας αρκεί μία διαβεβαίωση΄΄, τόνισε ο επί 11 συναπτά έτη πρόεδρος των Συλιβαινιωτίκων.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κρικέτος έχει ήδη επιστήσει την προσοχή των υποψηφίων δημάρχων για το θέμα, επισημαίνοντάς τους ότι δεν θα καταφέρουν να βρουν καν υποψηφίους. Εν τω μεταξύ, αντίθετοι παρουσιάζονται οι πρόεδροι και για την υποψηφιότητα μέσω των συνδυασμών των υποψηφίων δημάρχων, εκτιμώντας πως τα συμφέροντα των κοινοτήτων τους είναι πάνω από συνδυασμούς και πρόσωπα. ΄΄Δεν βρίσκω τον λόγο γιατί θα πρέπει να ταχθώ κάτω από τον οποιοδήποτε υποψήφιο δήμαρχο, από τη στιγμή που το μόνο που επιθυμώ είναι να εργαστώ για τον τόπο μου και μόνο΄΄, επισημαίνει ο κ. Κρικέτος.

Αντίθετη η άποψη των δημάρχων

Από την άλλη, οι δήμαρχοι δείχνουν να αρέσκονται στη νέα διάταξη κι αυτό φαίνεται και μέσα από τη στάση της ΚΕΔΕ, καθώς ο υποψήφιος δήμαρχος δεν αντιπροσωπεύει κάτι στις τοπικές κοινωνίες και ίσως κάποιοι κάτοικοι δεν τον γνωρίζουν καν. Ευελπιστούν έτσι, έχοντας υποψήφιους προέδρους κοινοτήτων στα ψηφοδέλτιά τους, να προσελκύουν περισσότερους ψηφοφόρους από τα χωριά…


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr