background img
banner
banner

Τα νέα συμβόλαια θα περνούν από… κόσκινο!

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ… ΑΝΑΜΟΝΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ

Ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης των πορισμάτων των ενστάσεων που εκκρεμούσαν και είχαν κατατεθεί από τον Απρίλιο του ‘22. Αυτή η διαδικασία, αφορούσε την επίσημη καταγραφή των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι καταχωρήσεις ιδιοκτησιών κατά το προηγούμενο έτος, είχαν πάρει μια μικρή παράταση προκειμένου να ολοκληρωθούν όλοι οι φάκελοι και να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία.

Η διαδικασία της μελέτης όλων των ενστάσεων έχει ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο και πλέον, αναμένονται οι ειδικές επιτροπές οι οποίες θα εξετάσουν τα αιτήματα και να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προβούν στη διαδικασία του να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gov.gr, ώστε να μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή τής όποιας ιδιοκτησίας, αποφεύγοντας μελλοντικά δικαστικές… “αίθουσες”, χρόνο και χρήμα. Στη διαδικτυακή πύλη του www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αιγίου, θα πραγματοποιούνται οι αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος, με προθεσμία υποβολής μέχρι την 23η Δεκεμβρίου 2022. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα μπορούν να υποβάλλονται και οι όποιες εκπρόθεσμες δηλώσεις στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αιγίου, κατόπιν ραντεβού.

Εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας χωρίς πρόστιμα

Εν τω μεταξύ, έχει δοθεί από το αρμόδιο υπουργείο και θα ισχύσει, παράτασης της προθεσμίας, εντός της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας χωρίς κανένα πρόστιμο. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται στο τέλος Δεκεμβρίου, και κατατίθεται με ανάλογη τροπολογία στο “Ελληνικό Κτηματολόγιο”. Η παράταση αυτή, ενισχύθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξαιτίας της μακράς περιόδου αναστολής λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς οι δημότες μπορούσαν με απίστευτη δυσκολία να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Επιπλέον, αναμένεται ότι η συγκεκριμένη τροπολογία “εισάγει” και ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης και του ανοίγματος των νέων Κτηματολογικών Γραφείων.

Αλλαγές από τις 8 Νοεμβρίου για τα συμβόλαια

Αυτό το διάστημα, από το αρμόδιο υπουργείο έχει δοθεί το “πράσινο φως” για τη συγκρότηση Ελεγκτικών Επιτροπών, ενώ από τις 8 Νοεμβρίου και έπειτα, η δρομολόγηση διαφόρων περιπτώσεων που σχετίζονται με την ολοκλήρωση των νέων συμβολαίων, θα “ελέγχεται” μόνο από το διαδικτυακό σύστημα του Ε.Κ. και όχι από το Γραφείο της Κτηματογράφησης, το οποίο απλά θα διεκπεραιώνει την γραφειοκρατική διαδικασία. Συγκεκριμένα, από το Γραφείο Κτηματογράφησης, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει τη βεβαίωση δήλωσης ακινήτου, την οποία θα προσκομίζει στον συμβολαιογράφο του, επικυρώνοντας ότι το ακίνητο δηλώθηκε κι έτσι θα μπορεί να προχωρά στο συμβόλαιό του. Με αυτόν τον τρόπο, θα εκδίδονται όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά του κάθε ακινήτου, περνώντας από “κόσκινο” όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί, πριν μια αγοραπωλησία και την τελική συμβολαιογραφική πράξη.

Μιλώντας στo protionline.gr ο διευθυντής του Κτηματολογικού Γραφείου Αιγίου Κωνσταντίνος Ασπράγκαθος για την όλη διαδικασία, ανάφερε: “Στην Αιγιάλεια, θα ισχύουν όσα ακριβώς θα ισχύσουν και σε πανελλαδικό επίπεδο. Εμείς σαν Γραφείο, συγκεντρώσαμε και προωθήσαμε τις ενστάσεις και βοηθήσαμε αρκετά τον κόσμο, κατευθύνοντάς τον, ώστε να συγκεντρωθούν σωστά τα πιστοποιητικά και να ολοκληρωθεί ο εκάστοτε φάκελος. Συνεχίζουμε να εξυπηρετήσουμε τους δημότες της Αιγιάλειας στα διάφορα ζητήματα της καθημερινότητάς τους”.

Σχεδόν 3.000 ενστάσεις για ακίνητα στην Αιγιάλεια

“Οι λόγοι που έγιναν οι όποιες ενστάσεις, όσον αφορά την περιοχή της Αιγιάλειας, δεν είχαν κάποια διαφοροποίηση από τη γενικότερη θεματολογία ενστάσεων των υπολοίπων περιοχών της χώρας” επισήμανε ο κ. Ασπράγκαθος σε ανάλογη ερώτηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι πιο πολλές ενστάσεις που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου, αφορούσαν το εμβαδόν του εκάστοτε ακινήτου, τις διπλανές ιδιοκτησίες και τα όρια ή κάποια λάθη σε νούμερα και κωδικούς που αφορούσαν τα παλαιά συμβόλαιά τους. “Ο κόσμος αποδείχθηκε απολύτως συνεργάσιμος και εμείς σαν Γραφείο κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, ώστε να εξυπηρετούνται όλοι επί καθημερινής βάσεως και με αποτελεσματικότητα. Και νομίζω, τα καταφέραμε!” ανέφερε στo protionline.gr ο Διευθυντής του Κτηματολογικού Γραφείου Αιγίου. Έκανε παράλληλα γνωστό ότι οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν ήταν σχεδόν 3.000 στην Αιγιάλεια. Περίπου το 25% με 30% αυτών κατατέθηκαν ηλεκτρονικά, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος έκανε ενστάσεις όπου και να ήταν. Οι υπόλοιπες έγιναν με φυσική παρουσία στο Κτηματολογικό Γραφείο Αιγίου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr