background img
banner
banner

Μεγάλη η επισκεψιμότητα, μικρός ο “μποναμάς” για την αγορά

ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ – ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ… ΤΟΝΩΤΙΚΗ ΕΝΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΖΙΡΟΥΣ

Τι κι αν μέχρι τρεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, η αγορά κινείτο σε υποτονικούς ρυθμούς; Η έλευση εκατοντάδων επισκεπτών έδωσε το… εναρκτήριο λάκτισμα και… Παρασκευή και Σάββατο, δεν “έπεφτε καρφίτσα”. Βεβαίως, η αδράνεια τόσων μηνών, τα κατάλοιπα του covid και τα… δεινά της ενεργειακής κρίσης, δεν ήταν εφικτό να καλυφθούν μέσα σε δύο και τρία εορταστικά εικοσιτετράωρα.

Ο καλός καιρός πάντως, αλλά και τα happenings της αγοράς, έφεραν κόσμο και η κατανάλωση δεν ήταν αρνητική, ακόμη και στα εμπορικά, οι ιδιοκτήτες των οποίων, την περασμένη εβδομάδα έδειχναν απογοητευμένοι. Μεγάλο μερίδιο από την πίτα της χριστουγεννιάτικης αγοράς έλαβαν τα καταστήματα τροφίμων, ενώ και οι τζίροι των σούπερ μάρκετ, σε τοπικό επίπεδο, εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Έπειτα από έναν παρατεταμένο και “βασανιστικό εγκλωβισμό” δύο ετών λόγω της πανδημίας που κυριολεκτικά… συντάραξε την ψυχολογική κατάσταση όλων και προβλημάτισε δεκάδες κλάδους τους εργασιακού ¨γίγνεσθαι¨, η αγορά έδειξε να διανύει την καλύτερη δυνατή της φάση και οι δημότες μοιάζουν κατά μεγάλο ποσοστό, να είναι σε μια πολύ καλή διάθεση για τον ερχομό του καινούριου χρόνου.

Το καταναλωτικό “αποκορύφωμα” αναμένεται από την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο το μεσημέρι 31 του μήνα, αφού οι καταναλωτές έχουν την… πρόθεση να κλείσουν τη φετινή χρόνια πολύ θετικά. Η διάθεση του καταναλωτή προστάζει… αγορές, ψώνια της τελευταίας στιγμής, βόλτες και περαντζάδες στους στολισμένους δρόμους, αλλά και αγορές δώρων για τα αγαπημένα πρόσωπα, λόγω της Πρωτοχρονιάς.

Παναγοπούλου: Διπλασιάστηκε ο πληθυσμός λόγω επισκεπτών

Η κίνηση της αγοράς τις τελευταίες μέρες ήταν αρκετά ανεβασμένη, με την Αιγιάλεια, ούτε λίγο ούτε πολύ να διπλασιάζεται σχεδόν από κόσμο, καθώς εκατοντάδες Αιγιαλείς που κατοικούν σε άλλα μέρη αλλά και εκδρομείς από κάθε μεριά της χώρας, διάλεξαν την περιοχή σαν ιδανική λύση εναλλακτικών διακοπών, για τις εορτές των Χριστουγέννων. Ικανοποιημένη από την κίνηση της χριστουγεννιάτικης αγοράς, εμφανίστηκε στο protionline.gr η αντιπρόεδρος του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας Ντία Παναγοπούλου, τονίζοντας πως «την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, επικράτησε παντού ένας μικρός… πανικός. Τα εμπορικά καταστήματα είχαν φορέσει τα γιορτινά τους, οι καταναλωτές ένιωθαν ότι έχουν απελευθερωθεί από την “τυραννία” του covid -19, ενώ μεγάλο πλεονέκτημα αποτέλεσε το γεγονός ότι “μπήκαν” στους λογαριασμούς έγκαιρα, χρήματα συντάξεων και διάφορα επιδόματα ή κρατικές επιχορηγήσεις, γεγονός που έδωσε τελικά ένα απίστευτο…. “boost” στον μέσο δημότη, να βγει, να ψωνίσει, να διαθέσει και βέβαια, να προμηθευτεί τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι και όχι μόνο».

Παπαδόπουλος: Καλές αλλά όχι αρκετές οι τρεις ημέρες

Ερωτηθείς από τo protionline.gr ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιονίων Νήσων – Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας Λάμπης Παπαδόπουλος και σχολιάζοντας την κίνηση των ημερών, τόνισε μεταξύ άλλων: “Η Αιγιάλεια έδειξε την δυναμική της με την ενεργοποίηση του εμπορικού κομματιού μεν, αλλά μόνο για τρία εικοσιτετράωρα. Αυτό που παρατήρησα εγώ προσωπικά, ήταν ότι η κίνηση ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά μόνο το τριήμερο Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή και μόνο σε ορισμένες επιχειρήσεις, δηλαδή στις καφετέριες, στα καταστήματα καλλυντικών και ειδών δώρων, στα σούπερ μάρκετ και τα παιχνιδάδικα. Ο κόσμος έκανε βόλτες, κοιτούσε βιτρίνες, έπινε καφέ, αλλά χαλούσε με φειδώ και ήταν πολύ προσεκτικός συνολικά στις αγορές του”.

H κίνηση στους δρόμους ήταν αυξημένη και την προπαραμονή των Χριστουγέννων αλλά και την επόμενη ημέρα. Ο κόσμος προτίμησε το να απολαύσει τον καφέ του στις κεντρικές αρτηρίες και σε πεζόδρομους, η Μητροπόλεως είχε στο σύνολό της αρκετή κίνηση, τα καταστήματα με γλυκά, είδη δώρων και κομμωτήρια – καλλωπισμού είχαν αρκετή ζήτηση, όμως το “κακό” ήταν πως τις υπόλοιπες ημέρες, η αγορά δεν κινήθηκε το ίδιο “δυνατά”.

Αυτό το… επικυρώνει και ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας: “Το εορταστικό ωράριο που ακολουθήθηκε τελικά, δεν ξέρω αν ήταν αποδοτικό και λειτουργικό. Όπως τις ημέρες των Χριστουγέννων, έτσι και αυτές τις μέρες που έχουμε μπροστά μας, δηλαδή τις τελευταίες του έτους, θα έχουμε πιστεύω μία κοινή συνισταμένη, μία εικόνα που θα συμπίπτει σε σχέση με την κίνηση και την πρόθεση αγοράς. Τα γυναικεία και τα παιδικά είδη “σήκωσαν” τον τζίρο των επιχειρήσεων, αλλά μόνο για μερικά εικοσιτετράωρα, όχι για το σύνολο των ημερών. Οι καταναλωτές είναι πιεσμένοι από τις οικονομικές ανισορροπίες των τιμών των αγαθών και της ενέργειας και αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την πρόθεση του να ξοδέψει, να διαθέσει και να αφήσει χρήματα στην τοπική αγορά” επισήμανε ο Λάμπης Παπαδόπουλος.

Πρωτοχρονιάτικα δρώμενα από τον Εμπορικό Σύλλογο σε συνεργασία με τον δήμο

Aπό πλευράς Εμπορικού Συλλόγου, υπάρχει πρόθεση να δοθεί ένα ακόμη κίνητρο στους καταναλωτές να βγουν στην αγορά. Μία πολύ όμορφη και πρωτότυπη καθ’ όλα δράση, πρόκειται να γίνει αύριο Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9.30 το βράδυ στο κέντρο της πόλης του Αιγίου. Το “λεωφορείο του Άη Βασίλη” ανάβει τα… φώτα του, φοράει τα γιορτινά του και “χορεύει” με τις εορταστικές νότες σε της Πρωτοχρονιάς, σε μία σύμπραξη και συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου με τον δήμο Αιγιαλείας, ενώ το όλο σκηνικό “συμπληρώνει” η κεφάτη και δημιουργική διάθεση του Συλλόγου Αυτοκινητιστών Αιγίου, με τον κλάδο των minibus, οι οποίοι έχουνε αναλάβει και το τουριστικό κομμάτι της όλης διαδικασίας. Ένα στολισμένο και γιορτινό mini bus, το οποίο θα έχει για οδηγό τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη, θα πραγματοποιήσει ένα εορταστικό tour, έναν νοητό κύκλο γύρω από τη από τα κεντρικά σημεία της πόλης του Αιγίου, για πολλές φορές, παίρνοντας από όλα τα κεντρικά σημεία.

Η Ντία Παναγοπούλου, μιλώντας στo protionline.gr για την ιδιαίτερη φετινή δράση, τόνισε: “Στο γιορτινό μας λεωφορείο εκτός από τον Άη Βασίλη ο οποίος θα μοιράζει μπαλόνια και μικρά δώρα σε παιδιά θα είναι και ένα ξωτικό, ο βοηθός του Άη Βασίλη και θα υποδέχεται τους επιβάτες – δημότες που θα μπαίνουν μέσα στο λεωφορείο. Θα είναι μία μαγική βόλτα στην πόλη!”.

Η όμορφη, γιορτινή βόλτα του λεωφορείου του Άη Βασίλη θα είναι εντελώς δωρεάν για παιδιά από 0 μέχρι 100 ετών και δίχως περιορισμό στο πόσες διαδρομές θα κάνει κάποιος. Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί θα είναι Κλεομένους Οικονόμου – Μητροπόλεως – οδός Σολωμού θα κατέβει τη Ρήγα Φεραίου και ξανά θα καταλήγει στο ίδιο σημείο που έφυγε από την Κλεομένους Οικονόμου.

Οι υπεύθυνοι της δράσης έχουν προβλέψει τα σημεία που θα ανεβοκατεβαίνει ο κόσμος ο οποίος θα μπορεί να απολαμβάνει το στολισμό και την κίνηση της αγοράς καθώς το λεωφορείο θα κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Το συγκεκριμένο project είναι μία πρωτοτυπία για την πόλη και ο δήμος Αιγιαλείας είναι ο βασικός χορηγός της συγκεκριμένης δραστηριότητας, μία ιδέα που την αγκάλιασε εξ αρχής και σε οικονομικό και σε πρακτικό επίπεδο, χορηγώντας σε ό,τι χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

“Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετέχει στην όμορφη αυτή δράση του συλλόγου και να κάνει μία βόλτα στην στολισμένη, εορταστική πόλη, με τον Άη Βασίλη και το ξωτικό του.
Είμαστε πολύ περήφανοι που δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε οικογένεια και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας να νιώσουν τρυφερά και όμορφα, μέσα στο λεωφορείο του Αγίου των καρδιών μας…” κατέληξε να πει η κ. Παναγοπούλου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr