ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ – «ΔΟΥΛΕΥΕΙ» ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Η οικοδομή, μετά την αναστολή του ΦΠΑ, αρχίζει να βρίσκει και πάλι τον βηματισμό της. Ούτε οι συνεχείς ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών φαίνεται πως επηρεάζουν τη δραστηριότητα που μπορεί να μην έχει αγγίξει τα ποσοστά μίας δωδεκαετίας πριν, ωστόσο δεν θυμίζει σε τίποτα τη στασιμότητα που επικρατούσε την τριετία 2017-2019. Στην αύξηση, συντελεί και το γεγονός ότι οι ανακατασκευές και επιδιορθώσεις που έγιναν μετά τον σεισμό του 1995, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να επαναληφθούν. Ο πίνακας με την εξέλιξη των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν για τα τελευταία έντεκα χρόνια και ο οποίος προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών Αιγιαλείας, είναι αντιπροσωπευτικός όχι μόνο των αδειών αυτών καθαυτών, αλλά και της γενικότερης κατάστασης της τοπικής οικονομίας και κυρίως των προτεραιοτήτων των κατοίκων της περιοχής. Και απ’ ό,τι φαίνεται, τα μέτρα του κορωνοϊού που… έκλεισαν τους Αιγιαλείς στο σπίτι, τους έκαναν να θέλουν να ανακαινίσουν και να βελτιώσουν τους χώρους τους. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι νέες οικοδομές, εξέλιξη που σχετίζεται με τις στεγαστικές ανάγκες αλλά και με την αξιοποίηση οικοπεδικών χώρων.
Με μία πρώτη ματιά, είναι εμφανές ότι παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία σταδιακή μείωση του ρυθμού έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ειδικότερα από το έτος 2016 και εντεύθεν οι νέες άδειες ήταν κάτω από εκατό ετησίως. Έφτασαν μάλιστα το 2017 να έχουν εκδοθεί μόλις 71 νέες άδειες για να έρθει το 2021 με 90 άδειες και το 2022 με 84. Παρατηρεί ακόμη κανείς ότι από το 2012 ως το 2022, δηλαδή μέσα σε έντεκα χρόνια εκδόθηκαν 1.162 νέες άδειες όταν μόνο το 2012 (που τότε θεωρείτο πτωτικό) εκδόθηκαν 237.
Ανακατασκευές με χαμηλά μεροκάματα
Απολύτως φυσιολογική, με βάση τη ροή και τις ανάγκες της κοινωνίας, βρίσκει την αύξηση στον χώρο της οικοδομικής δραστηριότητας, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης. Όπως τονίζει στο protionline.gr, ΄΄είναι γεγονός ότι πριν μία πενταετία η κατάσταση ήταν δραματική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλοί συνάδελφοι να εγκαταλείψουν τον χώρο της οικοδομής και να ασχοληθούν με κάτι άλλο, ή ακόμη και να φύγουν εκτός περιοχής και εκτός Ελλάδας για να μπορέσουν να βιοποριστούν. Φαίνεται όμως πως τα πράγματα έχουν αλλάξει και παρότι διανύουμε χειμερινούς μήνες και με δεδομένες τις ανατιμήσεις των υλικών, εντούτοις κάτι κινείται. Αυτό μας μεταφέρουν και οι συνάδελφοι, ενώ υπάρχει μία τάση επιστροφής στο αντικείμενο της οικοδομής, από τη στιγμή που υπάρχει ζήτηση. Είναι σαφές ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Κι αν φαίνεται ότι υπάρχει δουλειά, πρόκειται για επιδιορθώσεις και ανακατασκευές. Ωστόσο και αυτές είναι αρκετές για να επιστρέψουν στον κλάδο, άνθρωποι που είχαν αλλάξει δουλειά. Βεβαίως, υπάρχουν και νέες οικοδομές, όμως αυτές δεν αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή΄΄.
Όπως προκύπτει, οι κάτοικοι της Αιγιάλειας που βίωσαν τα αποτελέσματα της πολυετούς κρίσης όσο λίγοι, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν το… μεγάλο βήμα της νέας οικοδομής ωστόσο διαθέτουν τις οικονομίες τους για να ανακατασκευάσουν τα σπίτια τους.
Ο κ. Νύχτης εστίασε και σε μία άλλη παράμετρο: ΄΄Λέμε ότι υπάρχει αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχουν αυξηθεί και τα μεροκάματα. Σαν κλάδος υπογράψαμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε θετική κατεύθυνση, όμως ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει, με αποτέλεσμα, τα βασικά είδη διατροφής να έχουν φτάσει στα ύψη, οι μετακινήσεις να είναι απαγορευτικές λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων και τα δικά μας μεροκάματα να έχουν καθηλωθεί στα 50 και 60 ευρώ, όπως ήταν και πριν από πολλά χρόνια όταν τα αγαθά ήταν πολύ πιο φθηνά. Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, τα μεροκάματα θα έπρεπε να είναι στα 80 με 90 ευρώ΄΄.
Έλλειψη εργατικών χεριών
Και κατέληξε ο πρόεδρος των Οικοδόμων: ΄΄Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών. Οι οικοδομικές εργασίες μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι κι επειδή δεν πληρώνονται όσο θα έπρεπε, οι νέοι έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα. Ο κόσμος έχει πρόβλημα να βρει εργατικό δυναμικό και τα συνεργεία δεν συμπληρώνονται. Και μην φανταστεί κανείς πως η αύξηση της δραστηριότητας οφείλεται σε οικονομική άνθηση. Απλά η κρίση στην οικοδομή έκανε τον κύκλο της και είναι λογικό τώρα να ξαναεπενδυθεί ο κλάδος΄΄.