background img
banner
banner

Διαβούλευση της Περιφέρειας με Δήμους για το νέο ΕΣΠΑ

ΠΟΛΥΠΛΗΘΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ… ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

«Σύσσωμος» παρών σε μία πολύ χρήσιμη διαβούλευση, το αντικείμενο της οποίας βάζει τις… βάσεις για το άμεσο μέλλον ως προς την ανάπτυξη της περιοχής, ήταν χθες ο δήμος Αιγιαλείας. Επρόκειτο για την ενημερωτική εκδήλωση και συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τους δήμους, για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ-Β.Α.Α.) του προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» 2021-2027. Το νέο ΕΣΠΑ είναι «προ των πυλών» και ο δήμος Αιγιαλείας δηλώνει έτοιμος να αξιοποιήσει κάθε αναπτυξιακό πόρο του.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «Παλαιά Σφαγεία» της Πάτρας, εκ μέρους του δήμου Αιγιαλείας, συμμετείχαν ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Λεωνίδας Καράμπελας, του Αυτοτελούς Τμήματος Ανάπτυξης Δημήτρης Νταβαντζής, η προϊσταμένη του ίδιου τμήματος Χρυσούλα Χρηστιά και οι συνεργάτες του δήμου κ. Παλαιολόγος και Οικονομοπούλου.

Νέα αντίληψη της περιφερειακής αρχής σε σχέση με τις Χωρικές Επενδύσεις

΄΄Θέλουμε όλοι οι Δήμοι να είναι στο «όχημα» των ΟΧΕ – ΒΑΑ, με στόχο να διεκδικήσουν περισσότερους πόρους από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και γίνουν όλοι οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, συμμέτοχοι των ωφελημάτων που θα ανακύψουν μέσα από τις δράσεις που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν΄΄. Τη νέα αντίληψη της Περιφερειακής Αρχής σε σχέση με τις Χωρικές Επενδύσεις του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΣΠΑ 2021-2027) συνόψισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την τοποθέτησή του στη διαβούλευση, προσθέτοντας: ΄΄Στην Περιφέρεια, αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ενίσχυση και υποστήριξη των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας και θεωρούμε τους Δήμους, τους πιο ισχυρούς συνεργάτες μας στην κατεύθυνση της υλοποίησης έργων και δράσεων με πολλαπλασιαστική ισχύ για την τοπική οικονομία και κοινωνία΄΄. Τόνισε ακόμη τον στόχο που είναι η δημιουργία ενός συνολικού στρατηγικού πλαισίου για τη χωρική ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα με ιδιαίτερη μέριμνα στις πιο αγροτικές και λιγότερο εξωστρεφείς περιοχές, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση των τοπικών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αλλά και στην ανάδειξη νέων περιοχών ενδιαφέροντος και νέων πλεονεκτημάτων για τη Δυτική Ελλάδα.

Σε ποια χωρική ενότητα υπάγεται ο δήμος Αιγιαλείας

«Οι χωρικές στρατηγικές που θα σχεδιαστούν «εκ των κάτω», θα επικεντρωθούν στην άμβλυνση των ανισοτήτων που παρουσιάζονται σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο» είπε ο κ. Φαρμάκης και αναφέρθηκε στις εννέα χωρικές ενότητες για την εφαρμογή ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων στη Δυτική Ελλάδα, που είναι: Η χωρική ενότητα του Δήμου Πατρέων, Η χωρική ενότητα του Δήμου Αγρινίου, Η χωρική ενότητα των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, Η χωρική ενότητα των Δήμων Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και Ξηρομέρου, Η χωρική ενότητα των Δήμων Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου, Η χωρική ενότητα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως, Η χωρική ενότητα των Δήμων Δυτικής Αχαΐας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού, Η χωρική ενότητα των Δήμων Αμφιλοχίας και Ακτίου-Βόνιτσας. Και ακόμα, η χωρική ενότητα των Δήμων Αγρινίου, Ι.Π Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Θέρμου για την εφαρμογή ειδικευμένης επένδυσης με τίτλο: «Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας.

«Η σκυτάλη στους δήμους»

«Η σκυτάλη περνάει σε εσάς, στους Δήμους και τους τοπικούς εταίρους, ώστε να διαμορφώσετε συνεκτικές χωρικές στρατηγικές, να αφουγκραστείτε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, να καταρτίσετε και να εξειδικεύσετε αντίστοιχα τα σχέδια δράσης, πάντα με τη διαρκή υποστήριξη της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής αρχής», είπε ο Περιφερειάρχης προς τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετείχαν στη διαδικασία και πρόσθεσε: «Εμείς, είμαστε πάντοτε εδώ για να σας ακούσουμε, να σας βοηθήσουμε, να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο ώστε να φτάσουμε σε έναν τελικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί συνολικά την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, μέσα από τις δυνατότητες και τις αδυναμίες κάθε Δήμου και κάθε περιοχής. Δική μας μέριμνα, πάνω απ’ όλα, είναι τα αγαθά της ανάπτυξης να φτάσουν παντού και οι χρηματοδοτικές μας δυνατότητες να γίνουν πραγματική δύναμη για κάθε πολίτη αυτού του τόπου».

Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης παρατήρησε ότι περιποιεί τιμή σε όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες που συμμετέχουν στη διαβούλευση, που ενδιαφέρονται και αγωνιούν για τον τόπο τους και το μέλλον του, τονίζοντας: «Η ευθύνη αυτή είναι στο μέλλον… Δεν εργαζόμαστε για το τώρα και για τις εκλογές που έρχονται, αλλά για το καλύτερο αύριο που μπορεί να αντιληφθεί ο κάθε πολίτης στην καθημερινότητά του».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δημάρχων που συμμετείχαν στη διαδικασία. Ο δήμαρχος Αιγιαλείας στάθηκε στο ότι ο δήμος Αιγιαλείας από τώρα βάζει τις βάσεις για το μέλλον, χαράσσοντας αναπτυξιακή προοπτική.

Βασ: Χριστόπουλος: “Τα χρηματοδοτούμενα έργα θα έχουν προγραμματισμό, σχεδιασμό και συγκεκριμένη στόχευση”

Ως πολύ σημαντικό χαρακτήρισε ο αντιδήμαρχος κ. Χριτόπουλος, μιλώντας στο protionline.gr, το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή επιλέγει να συμμετέχουν στις ΟΧΕ δηλαδή στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, κάτι που δεν είχε πραγματοποιηθεί στη προηγουμένη διαχειριστική περίοδο. ΄΄Έτσι΄΄, όπως είπε, ΄΄η σκυτάλη περνάει σε εμάς στον Δήμο ώστε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, να σχεδιάσουμε με προγραμματισμό, με γνώμονα τη βιώσιμη κινητικότητα, την ενίσχυση της επισκεψιμότητας του τόπου μας, της προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου μας κ.λπ. Βασικό γνώμονα θα αποτελεί η ενίσχυση της διασύνδεσης των χώρων των μεγαλύτερων οικιστικών κέντρων με τις γειτνιάζουσες περιαστικές και αγροτικές περιοχές, όσο και η ενίσχυση της διασύνδεσης των παράλιων περιοχών με την ενδοχώρα της ΠΔΕ΄΄. Και ο πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος: ΄΄Τα χρηματοδοτούμενα έργα θα έχουν προγραμματισμό, σχεδιασμό και συγκεκριμένη στόχευση, όλα θα υπάρχουν στη χωρική στρατηγική που θα σχεδιαστεί μέσα από τη διαβούλευση. Έργα και παρεμβάσεις που θα δώσουν ώθηση, θα είναι λειτουργικά και με προστιθέμενη αξία για το μέλλον και σε συνάφεια και συνέργεια με τους Δήμους Καλαβρύτων και Ερυμάνθου που θα έχουμε έναν κοινό άξονα ανάπτυξης΄΄.

Συγκρότηση τοπικής ομάδας παρακολούθησης

Τέλος, κατέστησε γνωστό ότι θα συγκροτηθεί τοπική ομάδα, υπεύθυνη για την παρακολούθηση, την ωρίμανση πράξεων και την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση της στρατηγικής, για την διαμόρφωση και υποβολή της στρατηγικής, τη διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο και την επιλογή των πράξεων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr